De voordelen van dichtbij huis werken

Heb je ooit nagedacht over het idee om dichtbij huis te werken? Nee, ik heb het niet over thuiswerken, maar over een baan hebben op een steenworp afstand van jouw huis. Een plek waar je naartoe kunt fietsen, waar je kunt lunchen in jouw eigen keuken, en waar je niet in de file hoeft te staan.

Klinkt dat niet als muziek in je oren? In deze blog ga ik je alles vertellen over de voordelen van dichtbij huis werken. Lees verder en ontdek hoe je jouw leven een stuk aangenamer kunt maken.

Dichtbij huis werken, de voordelen op een rijtje

Liever niet thuiswerken

Ik snap het wel, je wilt misschien niet altijd thuiswerken. Dat is begrijpelijk. Het kan eenzaam zijn. En soms is het moeilijk om werk en privé gescheiden te houden. Maar stel je eens voor dat je een baan kunt hebben op een steenworp afstand van jouw huis. Dat zou ideaal zijn, toch?

Het werken dichtbij huis is een interessant alternatief. Het geeft je de mogelijkheid om toch onder de mensen te zijn, maar zonder dat je elke dag een lange reis hoeft te maken. En het is een perfecte oplossing als je het fijn vindt om een duidelijke scheiding te hebben tussen je werk en je privéleven. Je kunt gewoon op de fiets stappen, een paar minuten rijden en je bent op je werk.

En laten we eerlijk zijn, wie wil er nou niet de luxe hebben om te kunnen lunchen in zijn eigen keuken, of om niet meer in de file te hoeven staan? Het werken dichtbij huis kan je deze voordelen bieden. Het is een win-win situatie. Je bespaart tijd en geld, en je hebt meer tijd over voor de dingen die er echt toe doen. Denk daar maar eens over na.

Maar hoe vind je nu zo’n baan dichtbij huis? Daar kom ik zo op terug. Eerst wil ik wat meer vertellen over de voordelen van dichtbij huis werken. Want die zijn er zeker.

De voordelen van dichtbij huis werken

Wat zijn dan die voordelen van dichtbij huis werken? Nou, die zijn er genoeg. Je zult verrast zijn hoeveel verschil het kan maken. Laten we eens kijken naar een paar van deze voordelen. Ze zullen je wellicht overtuigen om de overstap te maken.

De tijd die je normaal gesproken kwijt bent aan reizen, kun je nu besteden aan dingen die je leuk vindt. Dat is al een groot voordeel op zich. Maar er is meer. Denk bijvoorbeeld aan de besparing op reiskosten. Geen brandstofkosten meer, geen parkeerkosten en geen kosten voor het openbaar vervoer.

En dan hebben we het nog niet eens over de stress van het reizen gehad. Nooit meer in de file staan, klinkt dat niet als muziek in de oren? Maar er zijn nog meer voordelen die we zo gaan bespreken.

Het scheelt je enorm veel tijd

Een van de grootste voordelen van dichtbij huis werken is dat het je een hoop tijd kan besparen. Dat klinkt misschien als een kleinigheid, maar denk eens na. Hoeveel tijd ben je dagelijks kwijt aan reizen? Een half uur, een uur, misschien wel langer? Die tijd kun je nu aan andere dingen besteden.

Stel, je bent elke dag een uur kwijt aan reizen. Dat is vijf uur per week. Twintig uur per maand. Bijna 240 uur per jaar. Dat is tien volle dagen! Stel je voor wat je met die extra tijd kunt doen. Je kunt langer slapen, meer tijd doorbrengen met je gezin, een nieuwe hobby oppakken, of gewoon even rustig aan doen. Dat is toch een heerlijk idee?

En het mooie is, je hoeft er niets voor op te geven. Je kunt nog steeds jouw werk doen, maar dan zonder de stress en het tijdverlies van het reizen. Dichtbij huis werken is dus niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je tijdsbesteding. Het is een eenvoudige manier om meer uit uw dag te halen.

Besparing reiskosten

Dichtbij huis werken betekent ook besparen op reiskosten. En die besparing kan flink oplopen. Denk maar eens aan de brandstofkosten die je bespaart als je niet elke dag heen en weer hoeft te rijden. Of de parkeerkosten die je niet meer hoeft te betalen. En wat dacht je van de kosten voor het openbaar vervoer?

Volgens het CBS gaf de gemiddelde Nederlander in 2019 bijna 60 euro per maand uit aan woon-werkverkeer. Dat is meer dan 700 euro per jaar! Door dichtbij huis te werken kun je deze kosten flink terugdringen. En dat geld kun je dan weer gebruiken voor andere leuke dingen.

En dan hebben we het nog niet eens over de indirecte besparingen. Minder reizen betekent ook minder slijtage aan je auto, minder onderhoudskosten en minder kans op verkeersboetes. Tel uit je winst!

Het is duidelijk: dichtbij huis werken kan je een flinke besparing opleveren. Zowel direct als indirect. En dat is toch een fijne gedachte?

Nooit meer file door dichtbij huis werken

Er zijn maar weinig dingen zo frustrerend als vastzitten in de file. Die kostbare tijd die weglekt terwijl je stilstaat. Je kent het wel. Maar stel je eens voor, geen files meer. Nooit meer.

Door dichtbij huis te werken, kun je de files vermijden. Geen stress meer van het gehaast in de ochtend. Geen zorgen over of je wel op tijd op je werk komt. Het is simpelweg een kwestie van opstaan, klaarmaken en naar je werkplek gaan. Zo eenvoudig kan het zijn.

En weet je wat nog beter is? Volgens onderzoek van het CBS stond de gemiddelde automobilist in 2018 35 uur in de file. Dat zijn bijna vijf volle werkdagen! Door dichtbij huis te werken, kun je al die verloren uren terugwinnen. Je hebt meer tijd voor jezelf, je gezin, je hobby’s. Kortom, meer tijd voor de dingen die er echt toe doen.

En laten we de stress niet vergeten. Files zorgen voor stress. En stress is slecht voor jouw gezondheid. Dus door de files te vermijden, zorg je niet alleen voor meer tijd, maar ook voor een betere gezondheid. Een gezonder leven, gewoon door dichtbij huis te werken. Dat klinkt goed, toch?

Gezonder

Werken op een steenworp afstand van jouw huis biedt je de mogelijkheid om te fietsen of te lopen naar je werk. Dit is niet alleen een goede manier om fit te blijven, maar het is ook goed voor jouw gezondheid. Fietsen en lopen zijn vormen van lichaamsbeweging die goed zijn voor je hart en longen. Ze helpen om je bloeddruk en cholesterolgehalte op peil te houden.

Over het algemeen wordt voor volwassenen aanbevolen om per dag 30 minuten lichaamsbeweging te krijgen. Stel dat je naar je werk zou fietsen of wandelen, dan zou je al een groot deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging binnen hebben. En dat alleen al door naar je werk te gaan!

Bovendien is lichaamsbeweging ook goed voor je mentale gezondheid. Het kan stress verminderen en je stemming verbeteren. Dus naast dat het gezond is, kan het ook nog eens bijdragen aan een beter humeur. Dat is toch een mooie bijkomstigheid van dichtbij huis werken?

Nog een voordeel: je hoeft geen duur sportschoolabonnement te nemen. Je krijgt jouw dagelijkse dosis beweging gewoon door naar je werk te gaan. Dat is dus niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee.

Minder stress

Het is geen geheim dat stress een negatieve invloed kan hebben op jouw gezondheid. Het kan leiden tot slapeloosheid, hoofdpijn en zelfs hartproblemen. Door dichtbij huis te werken, kun je een hoop stress verminderen.

Geen zorgen meer over files, treinvertragingen of het halen van aansluitingen. Je hebt minder haast in de ochtend en minder stress aan het einde van de dag. Je kunt rustiger beginnen en ontspannen afsluiten.

Volgens een onderzoek van Harvard Business Review kan het verminderen van de reistijd naar het werk het stressniveau significant verlagen. Minder stress betekent een betere gezondheid en meer geluk.

En laten we eerlijk zijn, minder stress maakt het leven een stuk aangenamer. Je voelt je beter, je kunt je beter concentreren en je hebt meer energie. Dichtbij huis werken kan je helpen om stress de baas te zijn. Het is een eenvoudige manier om jouw leven een stukje beter te maken.

Dichtbij huis werken is beter voor het milieu

Wat heeft dichtbij huis werken te maken met het milieu? Wel, het heeft een directe impact. Minder reizen betekent minder CO2-uitstoot. En dat is goed voor het milieu. Volgens het CBS was in 2019 bijna een vijfde van de totale CO2-uitstoot in Nederland afkomstig van het wegverkeer. Stel je voor hoeveel we kunnen besparen als we allemaal dichterbij huis zouden werken.

En het gaat niet alleen om CO2. Minder reizen betekent ook minder luchtvervuiling. Geen uitlaatgassen, geen fijnstof. Een schonere lucht voor ons allemaal. Door dichtbij huis te werken, draag je dus bij aan een beter milieu. Je helpt mee aan de vermindering van de CO2-uitstoot en de luchtvervuiling. En dat is niet alleen goed voor ons, maar ook voor de toekomstige generaties.

Fijner als je kinderen hebt

Als je kinderen hebt, biedt dichtbij huis werken nog meer voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld thuis lunchen met je kinderen. Dit kan een fijne onderbreking van je werkdag zijn. Bovendien geeft het je de kans om meer tijd met je kinderen door te brengen.

Als je kind plotseling ziek wordt of lelijk is gevallen, dan is het ook fijn dat je dichtbij huis werkt, want je bent snel bij je kind. Als je verder weg werkt en je kind wordt ziek dan ben je afhankelijk van andere mensen die je kind dan moeten opvangen.

Dichtbij huis werken kan dus ook een uitstekende oplossing zijn voor werkende ouders. Het maakt het makkelijker om werk en gezin te combineren.

Hoe vind je een baan dichtbij huis?

Het vinden van een baan dichtbij huis is makkelijker dan je denkt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Een van de eenvoudigste manieren is om gebruik te maken van online vacaturebanken. Je kunt daarbij filteren op locatie. Zo kun je bijvoorbeeld instellen op vacatures in Noord-Brabant en in deze regio kan je dan verder zoeken op woonplaatsen die zich in jouw buurt bevinden.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van social media. Op platforms zoals LinkedIn kun je jouw netwerk inzetten om een baan dichtbij huis te vinden. Maak een post waarin je aangeeft dat je op zoek bent naar een baan in de buurt. Je zult verrast zijn hoeveel mensen bereid zijn om jou te helpen.

Een andere optie is om een open sollicitatie te sturen naar bedrijven in jouw omgeving. Misschien hebben ze niet direct een vacature openstaan, maar houden ze jouw gegevens bij de hand voor als er een vacature vrijkomt.

Tot slot is het belangrijk om flexibel te zijn. Misschien is de perfecte baan dichtbij huis niet precies wat je in gedachten had. Maar het kan je wel de voordelen bieden die we eerder hebben besproken. Dus sta open voor nieuwe mogelijkheden.

Het vinden van een baan dichtbij huis vergt misschien wat tijd en moeite. Maar de voordelen die het met zich meebrengt, zijn het zeker waard. Dus waar wacht je nog op? Start vandaag nog met jouw zoektocht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven