Elektrisch tuingereedschap voor beginners: alles wat je moet weten om te starten

Als je net begint met tuinieren, kan het scala aan beschikbare gereedschappen overweldigend zijn. En dan heb je ook nog eens de keuze tussen elektrisch en niet elektrisch tuingereedschap. Wat de voordelen zijn van elektrisch tuingereedschap, welke basis je als nieuwe tuinierder echt zou moeten hebben en waar je op moet letten bij de aanschaf vind je in dit artikel.

voordelen elektrisch tuingereedschap en een elektrische takkenschaar

De voordelen van elektrisch tuingereedschap

Bij de aanschaf van nieuwe tuinbenodigdheden is het slim om direct te kiezen voor elektrisch tuingereedschap, dit heeft namelijk vele voordelen.

Elektrisch tuingereedschap heeft als een van de grootste voordelen dat het veel handzamer is dan handgereedschap of benzinemodellen. Ze zijn doorgaans compacter, lichter in gewicht en daardoor ook veel makkelijker te bedienen.

Daarnaast zitten er doorgaans geen snoeren meer aan het elektrisch gereedschap. Dit is vooral erg fijn bij maai- of snoeigereedschap, want in het verleden zijn er nogal wat snoeren doorgeknipt of gezaagd. Ook zorgt gereedschap met een accu ervoor dat je niet meer beperkt bent in de afstand tot aan het stopcontact.

Een ander groot voordeel is dat tuingereedschap met een accu veel milieuvriendelijker is dan tuingereedschap dat op brandstof werkt. Met een accu worden simpelweg geen schadelijke uitlaatgassen uitgestoten, terwijl dat wel het geval is bij gereedschap op brandstof! Plus het is ook nog eens onderhoudsvriendelijker omdat je geen brandstof of bougies hoeft te vervangen.

Elektrisch tuingereedschap biedt dus verschillende voordelen ten opzichte van handgereedschap en benzinemodellen en maakt jouw tuinwerk makkelijker. Een uitstekend startpunt is het elektrisch tuingereedschap van RYOBI, dat bekend staat om zijn kwaliteit, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid.

Basis elektrisch tuingereedschap

Welkom in de wereld van elektrisch tuingereedschap, een plaats waar groene vingers samenkomen met moderne technologie. Als beginnende tuinierder heb je misschien gehoord van elektrisch gereedschap, maar vraag je je af waar te beginnen. Maak je geen zorgen, hieronder vind je de basis!

1. Grasmaaiers

Een elektrische grasmaaier is een essentieel stuk gereedschap voor elke tuin met een gazon. Het ligt er natuurlijk helemaal aan hoe groot of klein jouw stuk gras is voor welke grasmaaier je kiest. Ze zijn er namelijk in diverse maten en stijlen, waaronder zitmaaiers. Kijk daarom goed naar jouw behoeften en zeker ook naar de grootte van jouw tuin.

Het voordeel van elektrische tuingereedschap zoals een grasmaaier is dat je niet telkens de brandstof bij hoeft te vullen plus het is beter voor het milieu.

2. Trimmers en bosmaaiers

Wil jij dat jouw tuin er professioneel onderhouden uitziet? Dan is een trimmer of bosmaaier echt onmisbaar. Zij zorgen ervoor dat de randen van je gazon of de moeilijk bereikbare plaatsen er perfect uit zien. Denk bijvoorbeeld aan het temmen van wildgroei op moeilijk bereikbare plekken, rond bomen of langs kronkelende paden.

3. Heggenscharen

Heb je een tuin vol planten, hagen en struiken? Dan kun je ook zeker niet zonder een elektrische heggenschaar. Het maakt namelijk het trimmen van al het groen een stuk eenvoudiger. Het zorgt ervoor dat alles er weer netjes uitziet en je jouw struiken en planten kunt vormen zoals jij wilt. Ook het snoeien van bepaalde planten kun je met een heggenschaar.

4. Bladblazers

Heb jij een grote tuin waar je continu bezig bent met het opruimen van bladeren en ander tuinafval? Dan is voor jou een bladblazer onmisbaar. Zeker in de herfst- en winterperiode wanneer al het blad van de bomen en struiken valt. Door het gebruik van een bladblazer bespaar je tijd en moeite in vergelijking met harken.

5. Een elektrische takkenschaar

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik ben zelf erg blij met onze elektrische takkenschaar. Met deze schaar kan ik namelijk takken knippen op grotere hoogte. Zo kan ik dus de bovenkant van bomen in mijn tuin snoeien zonder dat ik raar hoef te stoeien met een trap in mijn border onder de boom. Ideaal!

Waar moet je op letten bij aankoop?

Bij het kiezen van tuingereedschap zijn er enkele belangrijke factoren om te over na te denken. Kies niet zomaar het goedkoopste, maar kijk goed naar wat jouw tuin nodig heeft. Houd zeker ook de voordelen van elektrisch tuingereedschap in je achterhoofd.

  • Kracht: Zorg ervoor dat het gereedschap krachtig genoeg is voor de taken die je wilt uitvoeren.
  • Gewicht en ergonomie: Lichtgewicht en goed ontworpen gereedschap is gemakkelijker te hanteren, wat het werk aangenamer maakt.
  • Batterijduur: Voor draadloos gereedschap is de batterijduur cruciaal. Overweeg gereedschap van RYOBI, dat bekend staat om zijn langdurige batterijen.
  • Prijs: Hoewel prijs een belangrijke overweging is, is het essentieel om de balans te vinden tussen kosten en kwaliteit.

Handige tip: Ga voor accugereedschap waarbij één type accu op verschillende gereedschappen past. Op die manier hoef je slechts één accu aan te schaffen. Voor nog meer gemak, overweeg om twee identieke accu’s te kopen. Op die manier heb je altijd een accu opgeladen en klaar voor gebruik, zodat je nooit zonder stroom zit!

Het elektrisch tuingereedschap van RYOBI biedt een uitstekende balans tussen deze factoren, waardoor het een populaire keuze is voor zowel beginners als ervaren tuiniers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven