De voordelen van een koolhydraatarm dieet

Het is waarschijnlijk de eerste vraag die je jezelf zult stellen: Wat zijn de voordelen van een koolhydraatarm dieet? Gelukkig is er al veel onderzoek naar gedaan en is de lijst met voordelen behoorlijk lang. Wat blijkt: hoe oud je ook bent, het is altijd gezond om de koolhydraten in je dieet te verminderen. Belangrijk is wel dat je de specifieke behoeftes kent van jouw lichaam en dat je daarop je dieet aanpast. Zo behaal je het maximale positieve effect om je gezondheid écht te verbeteren. En nog belangrijker: je hoeft geen honger te lijden!

Voordelen koolhydraatarm dieet
Stockfoto van ontbijt met pannenkoeken door Danielcc

Koolhydraatarm dieet, werkt het echt en wat zijn de voordelen?

Het koolhydraatarm dieet is al minstens 150 jaar een belangrijke methode om gewicht te verliezen. Een tijdje geleden publiceerden we nog een blog over Linda, die zoveel was afgevallen door koolhydraatarm te eten. Moderne onderzoeken wijzen uit dat het verminderen van koolhydraten vrijwel het meest effectief werkt in de strijd tegen overgewicht. Het niet eten van koolhydraten heeft een ander effect op het lichaam dan het tellen van calorieën. Het is namelijk bewezen dat de inname van koolhydraten de afgifte van het hormoon insuline stimuleert. En juist insuline is het belangrijkste hormoon dat zorgt voor de opslag van vetten in het lichaam.

Wil je dus overtollig lichaamsvet verliezen? Dan is het verlagen van het insulinegehalte het belangrijkste doel. Precies, door de inname van koolhydraten te verminderen en dat is dus een van de voordelen van een koolhydraatarm dieet. Voor de meeste mensen blijkt deze wijziging in het eetpatroon voldoende om het streefgewicht te kunnen bereiken.

Tip: Het boek over makkelijk afvallen met gezond en voor lekker eten is een echte aanrader! Je vindt het boek hier.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Deze recepten opslaan zodat je ze altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar dan een van onderstaande foto’s op een van jouw Pinterest borden zodat je ze altijd terug kan vinden.

slowcooker recepten kip
slowcooker recepten met kip Nederlands

Hoe werkt een koolhydraatarm dieet?

Voordat we over de voordelen van een koolhydraatarm dieet kunnen beginnen is het van belang dat je weet hoe een koolhydraatarm dieet werkt.

Afvallen wordt vaak beschouwd als een kwestie van minder calorieën eten. Eet dus minder en verbrand meer om als resultaat gewicht te verliezen. In theorie is dit helemaal waar. Maar in de praktijk blijkt dit lastig toe te passen. Het is namelijk zo dat sommige voedingsmiddelen snel verzadigen. Terwijl andere, zoals een glaasje frisdrank, alleen maar hongerig maken.

Wat dus belangrijk is bij een koolhydraatarm dieet, is dat je werkt mét je lichaam. Tegenwerken heeft een averechts effect. Je kunt beter geen energie steken in het tellen van calorieën, waardoor je elke dag alleen maar honger hebt. Je kunt beter je lichaam zo begeleiden dat het vanzelf minder wil eten en het teveel aan vetten gaat verbranden. Dan kom je bij de voordelen van een dieet dat koolhydraatarm is. Het begeleiden van je lichaam doe je door je hormoonbalans te veranderen. En het meest belangrijke hormoon voor het afvallen, belangrijker dan alle andere hormonen, is het vetopslag-hormoon insuline.

Neemt de hoeveelheid insuline in je lichaam af, dan wordt de vetverbranding juist verhoogd. Hierdoor komt opgeslagen lichaamsvet vrij en kan dit worden afgebroken. Op de lange termijn zal ook het hongergevoel verminderen en het energieverbruik vermeerderen. Zelfs zonder beweging! Dat is het effect van een koolhydraatarm dieet en een van de grootste voordelen.

eten laag in koolhydraten
Stockfoto van eten dat laag in koolhydraten is door Elena Shashkina

Welke voedingsmiddelen zijn laag in koolhydraten

Fijn dat je nu weet dat een koolhydraatarm dieet goed voor je is. Maar wat mag je dan wel eten? Wat kun je bijvoorbeeld als ontbijt eten? Of wat kun je eten in plaats van pasta en brood? Een koolhydraatarme salade is natuurlijk heel gezond, maar als ontbijt waarschijnlijk niet echt waar je trek in hebt. Ik haal daarom bijvoorbeeld bij de verse bakker speciale crackers die koolhydraatarm zijn.

Zelfs zonder koolhydraten kun je de lekkerste maaltijden bereiden en tegelijkertijd afvallen. Wat dacht je van koolhydraatarme wraps? Hieronder vind je een lijst van voedingsmiddelen met maar weinig koolhydraten, om je een beetje op weg te helpen:

Eieren, het is toegestaan om alle soorten eieren te eten, bij voorkeur biologische eieren. De bereiding mag variëren van hard gekookt, tot roerei en omelet.

Zuivel, kies het liefst voor de volvette varianten, zoals roomboter, zure room, Griekse yoghurt en volvette kazen. Een van de voordelen van een koolhydraatarm dieet vind ik zelf. Wees wel voorzichtig met volle melk, aangezien deze melksuiker bevat. Uiteraard is het beter om alle producten met toegevoegde smaken en suikers te vermijden.

Vlees, dit mag alle soorten vlees zijn. Wanneer mogelijk, kies dan voor biologisch vlees.

Vis en zeevruchten, ook dit mogen alle soorten zijn. Vette vis zoals zalm, haring of makreel past erg goed binnen het dieet.

Noten, het zijn ideale vervangers van chips en popcorn voor de snelle snack en ze passen ook prima in combinatie met yoghurt of in een salade.

Groenten, kies voor groenten die zijn geteeld boven de grond. Denk dan aan bloemkool, broccoli, spinazie, asperges, courgette en aubergine. Maar ook sla, komkommer, avocado, ui, paprika en tomaat passen prima in het dieet.

Natuurlijke vetten, denk hierbij aan kokosolie of olijfolie. Maar ook boter en room kunnen gerechten heerlijk op smaak brengen.

Gezondere broodsoorten, zijn bijvoorbeeld zuurdesembrood, boekweitbrood of roggebrood. Het beste haal je deze broden bij de natuurvoedingswinkel of je bakt ze zelf.

Wil je geen brood meer eten, kies dan voor havermout, pannenkoeken van boekweit of quinoa. Nog een van de voordelen van een dieet dat koolhydraatarm is, je leert andere producten kennen.

Welke drankjes kun je het beste kiezen?

Suikerhoudende dranken zijn altijd een slechte keuze bij een koolhydraatarm dieet. Suiker past namelijk niet in een koolhydraatarm dieet. Weet jij eigenlijk hoeveel suiker per dag je binnenkrijgt?

Ook de grootte van het drankje is van belang. Echte dieetdrankjes bevatten geen calorieën of koolhydraten, maar bevatten wel andere kunstmatige zoetstoffen. Denk aan aspartaam, acesulfaam K of sucralose. Een caloriearm drankje is dus niet per definitie gezond. Het beste alternatief blijft daarom nog altijd het gewone frisse bronwater.

Of kies eens voor een gezonde smoothie, op basis van groene groente. Wanneer deze wordt gezoet met een beetje honing, zal het een ware energieboost zijn voor je lichaam.

Ga je een avondje gezellig uit eten? Schroom dan niet om een glaasje rode wijn te bestellen. Dat hoeft de voordelen van een koolhydraatarm dieet niet in de weg te staan en kan echt geen kwaad. Maar een biertje kun je beter laten staan. Hier zitten veel ongewenste koolhydraten in.

Een koolhydraatarm dieet betekent dus zeker niet dat je honger hoeft te lijden. Het is vooral een kwestie van gewoontes loslaten en durven te experimenteren. Zeker wanneer je lichamelijke klachten ondervindt, zoals regelmatig last van een opgeblazen buik. Schrap dan eens voor een korte tijd de koolhydraten uit je dagelijkse dieet. Je zal absoluut verrast zijn wat het voor je lichaam zal doen.

Heerlijk leren koken? Check de kookcursus van de Kookuniversiteit voor meer informatie.

Conclusie: de voordelen van een koolhydraatarm dieet

Als je een koolhydraatarm dieet toepast zal je daar zeker de voordelen van ondervinden. In het kort zal ik ze hier nog even voor je opsommen:

  • Het is relatief eenvoudig vol te houden aangezien je minder lekkere trek hebt
  • Je bloedsuikers blijven stabiel
  • Doordat je minder koolhydraten binnenkrijgt zal je lichaam de vetten gaan verbranden
  • Je valt vaak sneller af dan met een ander dieet
  • Het risico op hart- en vaatziekten neemt af
  • Onderzoek heeft uitgewezen dat koolhydraatarm eten je bloeddruk kan verlagen

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven