De voordelen van een lichtkoepel in een plat dak

Meer natuurlijk licht in huis is een van de voordelen van een lichtkoepel in een plat dak. Maar een lichtkoepel heeft nog meer voordelen. Ben jij je aan het oriënteren? Lees dan snel even verder voor extra informatie over deze manier van meer licht in huis creëren.

voordelen lichtkoepel plat dak

De voordelen van een plat dak licht koepel toevoegen

Een lichtkoepel in huis kan wonderen doen voor de gehele ervaring van de ruimte waar deze lichtkoepel in geplaatst word.

Deze toevoeging zorgt niet alleen voor een verbetering van het huis, maar biedt ook praktische voordelen waar je blij van wordt.

Allereerst brengt een lichtkoepel in een plat dak voor meer natuurlijk licht in huis. Dit is niet alleen energiebesparend, maar creëert ook een warme en uitnodigende sfeer. Natuurlijk licht staat bekend om zijn positieve effecten op je humeur en welzijn.

Dus zeker als je redelijk veel tijd binnen doorbrengt is dit een slimme keuze en al helemaal in de herst en de winter als je sneller last hebt van depressies bijvoorbeeld.

Zo hadden wij bijvoorbeeld in de aanbouw van ons vorige huis een lichtkoepel geplaatst in het plat dak boven mijn werkruimte en dat werkte voor mij echt zoveel prettiger. Dit terwijl er ook al een groot raam aanwezig was. Natuurlijk licht is echt onmisbaar voor mij ben ik toen achter gekomen.

Daarnaast zorgt een lichtkoepel voor betere ventilatie. Frisse lucht kan makkelijker circuleren, wat bijdraagt aan een gezondere leefomgeving en de luchtkwaliteit verbetert.

Dit is vooral belangrijk in huizen met kleine kinderen, waar een goede luchtkwaliteit essentieel is voor hun ontwikkeling en gezondheid.

Toepassingen van een lichtkoepel

Een lichtkoepel kan op verschillende plaatsen in het huis worden toegepast, elk met zijn unieke voordelen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. De keuken is vaak het hart van het huis en een plek waar veel tijd wordt doorgebracht. Een lichtkoepel in de keuken zorgt voor natuurlijk licht tijdens het koken en creëert een aangename sfeer voor familiebijeenkomsten.
 1. Een lichtkoepel kan de woonkamer transformeren tot een lichte, luchtige ruimte waar het hele gezin kan ontspannen en genieten van het daglicht.
 1. Voor een spa-achtige ervaring kan een lichtkoepel in de badkamer zorgen voor natuurlijk licht en frisse lucht, wat bijdraagt aan ontspanning en rust.
 1. Natuurlijk licht is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Een lichtkoepel in de kinderkamer kan een stimulerende en gezonde omgeving creëren waar kinderen kunnen spelen en leren.
 1.  Voor mensen die thuiswerken, kan een lichtkoepel in de werkruimte dus zorgen voor beter licht en een aangenamere werkomgeving.

Nu heeft niet iedereen behoefte aan extra licht in huis – Frank heeft daar bijvoorbeeld veel minder behoefte aan dan ik- maar extra licht in huis creëren in een ruimte met een plat dak kan in ieder geval vrij eenvoudig met een lichtkoepel.

Waar moet je op letten als je een lichtkoepel koopt?

Bij het aanschaffen van een lichtkoepel zijn er verschillende belangrijke zaken waar je op moet letten:

 1. Er zijn verschillende typen lichtkoepels beschikbaar, waaronder platte lichtkoepels, koepels met opstand (een verhoogde rand), en piramidelichtkoepels. Kies het type dat het beste past bij de architectuur van je gebouw en de gewenste functionaliteit.
 1. Lichtkoepels worden vaak gemaakt van materialen zoals acryl, polycarbonaat of glas. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen met betrekking tot isolatie, lichtdoorlatendheid en duurzaamheid. Overweeg welk materiaal het meest geschikt is voor jouw specifieke behoeften. Voor een lichtkoepel in plat dak in huis kom je al snel op glas uit.
 1. Meet de beschikbare ruimte op het dak nauwkeurig voordat je een lichtkoepel kiest. De maat en vorm van de lichtkoepel moeten passen bij de opening op het dak en de gewenste hoeveelheid lichtinval.
 1. Let op de isolatiewaarde van de lichtkoepel, vooral als je wilt zorgen voor thermische efficiëntie in je gebouw. Een goede isolerende lichtkoepel kan helpen om warmteverlies te verminderen en energie te besparen.
 1. Zorg ervoor dat de lichtkoepel voldoet aan de relevante veiligheidsnormen en voorzien is van bijvoorbeeld inbraakwerend glas, vooral als de lichtkoepel toegankelijk is vanaf het dak.
 1.  Als je ook ventilatie wilt, kies dan voor een lichtkoepel met een ventilatieopening of een elektrisch of handmatig te openen mechanisme.
 1. De lichtkoepel moet bestand zijn tegen de elementen, zoals regen, wind en UV-straling. Controleer of de lichtkoepel een goede weersbestendigheid heeft en duurzaam is.
 1. Informeer naar de garantievoorwaarden van de lichtkoepel. Een goede garantie biedt gemoedsrust in geval van eventuele problemen na de installatie.
 1. Overweeg of je de lichtkoepel zelf wilt installeren of dit wilt laten doen door een professional. Een correcte installatie is cruciaal voor de goede werking en levensduur van de lichtkoepel. Wij hebben het de vorige keer zelf gedaan. Het is zeker goed te doen, zeker als je al meer verbouwd hebt in huis, maar twee rechterhanden hebben is dan wel fijn.

Voor het aanschaffen van een lichtkoepel kun je onder andere terecht bij de webshop Lichtkoepeltje.nl. Deze website biedt een breed assortiment aan lichtkoepels in verschillende maten en uitvoeringen, passend bij diverse toepassingen en wensen. Ideaal voor iedereen die zijn huis wil verrijken met meer licht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven