De voordelen (en nadelen) van smartwatches

Een smartwatch biedt veel voordelen en is natuurlijk veel meer dan alleen maar een horloge. Wat zijn de voordelen van zo’n slim horloge? Wat kan het allemaal wat een gewoon horloge niet kan? En oké, wat zijn naast de voordelen dan de nadelen van een smartwatch? Ook die lees je hier.

Wat is een smartwatch?

Een smartwatch is een apparaatje dat je om je pols doet, net als een horloge. Je kunt er ook de tijd op aflezen, maar dan houdt de overeenkomst met een horloge ook wel op.

Een smartwatch kan verbinding maken met je smartphone waardoor je veel extra functionaliteiten krijgt én heeft nog heel veel andere mogelijkheden. We vertellen je er graag meer over.

voordelen smartwatch

Welke functionaliteiten van een smartwatch hebben veel voordelen?

Eigenlijk heb je dus je smartphone om je pols zitten als smartwatch met alle voordelen van dien.

Je krijgt via dit slimme horloge de meldingen van je telefoon door. Je kunt muziek luisteren of het gebruiken als alarmmiddel. Door middel van GPS ben je zo te traceren. En met een noodbericht verstuur je dus je noodoproep naar diegene of die instelling die jij ingesteld hebt.

Je kunt dus ook navigeren met je smartwatch en je kunt het gebruiken om je gezondheid in de gaten te houden. Je hartslag bijvoorbeeld of je slaapgedrag. Er is zelfs een sportfunctie die je kunt gebruiken.

Er zijn verschillende sportieve apps die een compleet programma aanbieden. Hoeveel stappen heb jij vandaag gezet? Op zoek naar een workout programma? Je hoeft niet verder te zoeken…die kan gewoon via je smartwatch bekeken worden en is dus een van de voordelen van dit horloge.

En ga zo nog maar even door. Heel handig dus!

Waarom zou je een smartwatch kopen?

De reden om een smartwatch te kopen is dan ook eigenlijk niet meer ingewikkeld om te beantwoorden.

Het is heel handig omdat je het simpel bij je houdt (het zit immers om je pols) en je wel gewoon al je berichten binnenkrijgt, kunt bellen en al die andere functies die hiervoor genoemd werden.

Hou je van sporten? Wil je werken aan je gezondheid? Je smartwatch helpt je erbij. En verdwalen? Welnee, je hebt je GPS gewoon om je pols zitten. Hoe makkelijk wil je het hebben?

Wat zijn de voordelen van een smartwatch?

Er zijn best wel veel voordelen aan een smartwatch!

  • Je draagt hem om je pols, dus kwijtraken zal je niet snel doen. Een telefoon moet je nog weleens naar op zoek, deze weet je direct te vinden…
  • De watch maakt connectie met je telefoon, waardoor je heel eenvoudig al je mail en gesprekken en noem maar op binnenkrijgt. Ook als je ergens mee bezig bent en je geen telefoon in het zicht hebt. Je pols heb je immers altijd bij je!
  • Je kunt afwisselen met bandjes, waardoor je zowel met sporten een geschikt bandje hebt, maar bijvoorbeeld ook als je juist netjes gekleed wilt gaan.
  • Je kunt bij nood een noodsignaal uitzenden. En ook nu weer: je hoeft niet eerst op zoek naar je telefoon om dit te kunnen doen.
  • Je hebt altijd je GPS bij je, dus verdwalen is niet meer nodig.
  • Het kan je helpen om er een gezondere levensstijl op na te gaan houden.
  • Je kan er zelf mee betalen!

Wat zijn de nadelen van een smartwatch

Natuurlijk zijn er ook wel nadelen te bedenken. Een smartwatch kost natuurlijk meer dan een gewoon horloge.

Het nadeel ten opzichte van een gewoon horloge is natuurlijk ook dat je hem wel regelmatig moet opladen. Daar moet je wel goed aan denken, want als het leeg is, heb je niks meer aan al die handige functies…

Bij mij ligt de lader van mijn Apple Watch op mijn nachtkastje zodat ik hem indien nodig ’s nachts kan opladen.

Een smartwatch voor je kinderen, wel of niet doen?

Er zijn ook smartwatches die bedoeld zijn voor kinderen, zoals bijvoorbeeld de Kurio watch. Nu kan je je afvragen of je dit wel moet doen. Dat is net zo’n discussie als bij de smartphone.

Want hoe oud vind jij dat een kind daarvoor moet zijn? Moeten we ze echt al volstoppen met dit soort gadgets? Ook hierin zijn natuurlijk twee kanten te bedenken.

De voordelen van een smartwatch voor een kind

Een echt kindersmartwatch zal je kind allemaal leuke dingen aanbieden. Leuke spellen om zo lekker te bewegen, bijvoorbeeld.

Als een kind juist door de smartwatch wordt uitgedaagd om toch te bewegen, dan zou dit zeker een voordeel kunnen zijn. Maar het grootste voordeel ligt eerder bij jou, als ouder. Je kan je kind immers volgen door de ingebouwde GPS.

Moet je er wel voor zorgen dat het ding ook verbonden is met internet, anders werkt het natuurlijk niet. Je zult dus wel voor een mobiele internetverbinding moeten zorgen. Dat houdt ook meteen in dat je dus kunt bellen met je kind en ook dat kan een fijne reden zijn om voor een smartwatch te gaan in plaats van een gsm.

Ook nu kan je denken aan de SOS-knop, wat een fijn gevoel geeft als je kind alleen op stap is, bijvoorbeeld. En er zijn zelfs watches met een camera waardoor jij kunt zien wat je kind aan het doen is. Dat vind ik persoonlijk een beetje ver gaan, maar hé jij maakt je eigen keuze toch?

De nadelen van een smartwatch voor een kind

Dat hangt een beetje van je kind af. Heb je een kind wat nu continue gaat bellen, dan zal dat je dus behoorlijk veel kunnen gaan kosten.

Nog een puntje om over na te denken: je kunt ook denken te weten dat je kind veilig bij een vriendje thuis zit, maar in werkelijkheid ligt enkel het horloge daar en je kind dwaalt over straat met dat vriendje.

En ja, je zoon of dochter kan het ding ook per ongeluk verliezen of vergeten. In hoeverre wil je dat risico lopen? Ander nadeel: hoeveel tijd spendeert je zoon of dochter aan de watch in plaats van gewoon lekker bezig zijn met gewoon buitenspelen?

Om ook even bij stil te staan

Je zoon of dochter krijgt een smartwatch en jij houdt hem zo volledig in de gaten net zoals je je kind kan volgen met een mobiel, dat kan je als een van de voordelen zien. Maar…

Je zit je kind dan dusdanig op zijn huid (je kunt immers exact zien wat hij doet of waar hij is) dat het kan aanvoelen alsof je hem niet vertrouwt.

Nu zal dat afhangen van de leeftijd van je kind. Maar toch: hoe ver mag je hierin gaan? En tot welke leeftijd? Van wanneer heeft je kind gewoon recht op een beetje privacy?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven