Vergeet deze plekken niet met de voorjaarsschoonmaak!

Ben jij er al klaar mee, met de voorjaarsschoonmaak? Of moet je nog beginnen met het schoonmaken van je hele huis? Ik krijg zelf meestal de lentekriebels en zin om schoon te maken en te poetsen als het beter weer wordt, maar dat wil momenteel nog niet helemaal lukken. En aangezien ik toch al niet zo’n poets ben moet ik me er in dit geval echt toe zetten.

Afijn, de voorjaarsschoonmaak is wel een dingetje. En ik vraag me even af wat jullie allemaal doen tijdens de voorjaarsschoonmaak? Of doe jij hier helemaal niet aan?

De meeste vrouwen vinden het prettig om in het voorjaar het hele huis van onder tot boven een keer aan te pakken. Even een frisse wind erdoor. Maar hoe pak je zo’n voorjaarsschoonmaak nu precies aan? Dit plan van aanpak helpt je op weg met het poetsen van je hele huis.

voorjaarsschoonmaak, wat mag je allemaal niet vergeten en handigschoonmaakschema

Plan van aanpak voor je voorjaarsschoonmaak

  1. Zorg dat je de juiste schoonmaakmiddelen vooraf in huis haalt
  2. Ruim je huis op
  3. Werk van boven naar beneden
  4. Stof eerst alles per ruimte af (ook de jaloezieën)
  5. Daarna pak je de stofzuiger (doe wat wasparels in je stofzuigerzak voor een fris geurtje)
  6. Dan pas de vloeren dweilen van de ruimtes die verder al schoon zijn
  7. De badkamer en het toilet volledig schoonmaken
  8. Pak de keuken aan
  9. Was de ramen van binnen en van buiten
  10. Ontspan met een lekker drankje tussendoor én vergeet de poetsmuziek niet!

Tip: hieronder vind je onze schoonmaakschema’s voor de dagelijkse en wekelijkse schoonmaak om je huis goed bij te houden:

Leeg schoonmaakschema, zelf in te vullen met allerlei huishoudelijke taken
Schoonmaakschema voor huishoudelijke klussen

Schoonmaakschema download
De voordelen van dit schoonmaakschema:
 
Een helder overzicht
Structuur in je huishoudelijke taken
Een schoon & opgeruimd huis
Klusjes gespreid
Een leeg hoofd en meer rust!

schoonmaakschema formulier voor huishoudelijke taken, leeg en ingevuld

We gaan zorgvuldig met je gegevens om

10x wat je niet moet vergeten tijdens de voorjaarsschoonmaak

Voor veel mensen is het voorjaar het moment om het huis van boven naar beneden goed aan te pakken. Het blijkt bewezen dat bij die eerste echte zonnestralen ‘men’ zin krijgt om de boel helemaal op te kuisen.

De voorjaarsschoonmaak is een moment om je huis weer helemaal naar wens te krijgen en te voorkomen dat je met veel overbodige spullen achterblijft. Zie het als een bezem door je huis halen om de winter af te sluiten en fris het voorjaar en de zomer in te gaan.

Het is echter ook een schoonmaak waarbij je sommige plekken nog eens extra aan wilt pakken. Maar welke plekken mag je dan niet vergeten tijdens de schoonmaak?

Naar aanleiding van een onderzoek dat wij gedaan hebben onder onze doelgroep over de voorjaarsschoonmaak hebben we in dit blogartikel alles voor jou op een rij wat jij wellicht vergeet.

Zo kan je zelf een schoonmaakschema opstellen (of die van ons gebruiken) en beginnen met de grote voorjaarsschoonmaak voor een fris en opgeruimd huis.

1. Een goede buitenruimte van je balkon maken of je tuin lenteklaar maken

Een van de plekken die veel mensen over het hoofd zien met de voorjaarsschoonmaak is het balkon. Als ze een balkon hebben natuurlijk. Anders is onderdeel van de voorjaarsschoonmaak eigenlijk ook het lenteklaar maken van de tuin.

Het balkon schoonmaken is overigens wel slim om mee te pakken. Het zorgt er namelijk voor dat je direct een fijne plek hebt om even helemaal te kunnen ontspannen als je klaar bent met poetsen.

Met de eerste zomer stralen kan je dan heerlijk in deze buitenruimte lunchen, je avondeten oplepelen op het balkon of juist tussendoor even tot rust komen.

Deze ontspanningsmomenten zorgen ervoor dat jij de hele wereld weer aan kan en met een fris hoofd de zomer ingaat. Daarnaast krijg je voldoende vitamine D binnen, wat het functioneren van jouw lichaam bevordert.

2. Alles in de keuken goed schoonmaken in het voorjaar

De koelkast en vriezer zijn essentiële onderdelen van de keuken die dagelijks worden gebruikt, maar ze worden vaak vergeten tijdens de schoonmaak. Hoe vaak check jij bijvoorbeeld alle open potjes boven in je koelkast?

Verwijder dus tijdens een voorjaarsschoonmaak alle voedsel, gooi verlopen producten weg en maak de planken en laden schoon met een mild schoonmaakmiddel.

Vergeet ook niet de rubberen afdichtingen schoon te maken om schimmelvorming te voorkomen. De afzuigkap is ook een van die plekken die gemakkelijk over het hoofd worden gezien, maar de filters kunnen behoorlijk vettig en vuil worden door de ophoping van kookdampen.

Verwijder de filters en week ze in warm water en afwasmiddel. Reinig de buitenkant van de afzuigkap met een ontvetter.

3. De bekleding van meubels en het matras

Een onderdeel wat een aantal van jullie wel doen tijdens de voorjaarsschoonmaak maar toch ook een hoop mensen achterwege laten: de bekleding van je meubels grondig reinigen.

Stof, vlekken en vuil kunnen zich ophopen in stoffen banken, fauteuils en stoelen. Controleer het reinigingsvoorschrift op het label en volg de aanbevolen methode voor het reinigen van de bekleding.

Dit kan variëren van het gebruik van een stofzuiger met bekledingshulpstuk tot het laten reinigen door een professioneel bedrijf. Of misschien heb je zelf wel een stoommachine voor dit soort klusjes?

Hoewel we regelmatig ons beddengoed verschonen, vergeten we vaak het matras grondig te reinigen. Strooi zuiveringszout op je goede matras en laat het een paar uur intrekken om eventuele geurtjes te neutraliseren. Stofzuig vervolgens het zuiveringszout op en draai het matras om.

4. Kozijnen en roosters niet vergeten tijdens voorjaarsschoonmaak

Vaak concentreren we ons op het wassen van de ramen, maar vergeten we de deur- en raamkozijnen schoon te maken. Een mooie klus voor de voorjaarsschoonmaak.

Deze gebieden verzamelen stof, vuil en insecten. Gebruik een zachte borstel en een mild schoonmaakmiddel om de kozijnen grondig af te nemen. Vergeet ook de hoeken en randen niet, waar vuil zich gemakkelijk ophoopt.

Luchtroosters en ventilatieopeningen zijn vaak verwaarloosde gebieden tijdens de schoonmaak, maar ze kunnen stof en allergenen verspreiden als ze niet regelmatig worden schoongemaakt. Gebruik een stofdoek of een smalle borstel om het stof te verwijderen. Vergeet het kleine stofzuiger opzetstuk niet! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven