Voorlezen peuter; mijn top 5 favoriete peuterboeken

Voorlezen peuter? Een van mijn favoriete momenten van de dag in tegenstelling tot veel ouders die hier niet zo van houden. Hoe druk de dag ook is, hoeveel ik ook aan mijn hoofd heb, even de tijd nemen om Laura voor te lezen is voor haar en voor mij echt een rustmoment op een dag. Even samen op de bank of in bed gezellig een boekje lezen. Ik geniet er van als ik zie hoe ze heerlijk ligt te luisteren of zich helemaal inleeft in een verhaal. Een verhaaltje voor het slapen gaan hoort bij ons avondritueel en slaan we nooit over!

voorlezen peuter

Voorlezen peuter, onze top 5 boeken

Hierbij onze top 5 favoriete peuterboeken. Peuterboeken waar zij vrolijk van wordt en ik ook. Ik vertel je per boek kort waarom:

voorlezen peuter kikker bijzondere dag

Het vrolijke voorleesboek van Kikker, Max Velthuijs

Alleen de voorkant van het boek is voor kinderen al erg aantrekkelijk. Het plaatje op de voorkant is zo gemaakt dat het lijkt alsof kikker en zijn vriendjes bewegen. De verhalen gaan over allerlei dagelijkse thema’s die kikker meemaakt, maar ook over emotie
en wijze levenslessen. Zo wordt voorlezen aan je peuter niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Zoals deze in het verhaal ‘Kikker en een heel bijzondere dag’:
“Op dat moment kwam rat aanlopen, met zijn rugzak vol boodschappen. ‘Rat’, vroeg kikker, ‘is het vandaag een bijzondere dag? Ja zeker’, antwoordde rat, ‘iedere dag is bijzonder. Kijk maar eens om je heen, dan zie je hoe mooi de wereld is. Het hele leven is bijzonder’.” Super mooi om dit aan je kind mee te geven!

Een tip: heb jij ook een peuter of kleuter die ook zo gek is op Kikker? Ga dan eens een dagje naar het natuurmuseum in Tilburg. Hier is momenteel een erg leuke en actieve tentoonstelling over Kikker te zien. Kinderen kunnen er zich verkleden en allerlei activiteiten doen zoals visjes vangen, appels plukken en niet te vergeten, in het huisje van Kikker ‘slapen’. Meer info vind je op de site van het natuurmuseum.

voorlezen peuter

Voorlezen peuter; Rosa de rozenfee en het eerste sneeuwklokje van Gitte Spee

Toen Laura twee was, lag er ineens een pakketje in de bus voor Laura en mij. We maakten
het samen open en vonden dit boekje. Het een spontaan cadeautje van een goede vriendin die schreef: ‘Lieve Laura en Rosa, ik zag dit boekje in de boekhandel liggen en kon het niet laten liggen. Ik wist dat dit voor jullie bestemd was’. Het cadeautje was letterlijk een schot in de roos, want Laura vindt het verhaal over de rozenfee geweldig. Ik kan het erg waarderen omdat het mooie tekeningen heeft, is geschreven op rijm en toegegeven, natuurlijk gaat over mijn naamgenootje.

voorlezen peuter ik wil de maan

Ik wil de maan van Jonathan Emmett en Vanessa Cabban van Goor

Kinderen vinden de maan fascinerend. Daar speelt dit verhaal mooi op in. Het gaat over een mol die de maan wil pakken, maar dat lukt natuurlijk niet. “Je kunt de maan niet pakken,”zegt konijn. “de maan lijkt dichtbij , maar ze is heel ver weg.” Op een leuke en speelse manier krijgen kinderen een beeld van wat de maan is.

voorlezen peuter waar is de taart

Waar is de taart? van Thé Tjong-Khing

Dit is geen verhaal, maar een boek met alleen maar tekeningen. En dat maakt dit boek zo bijzonder. Iedere keer als je dit leest met je kind, zie je weer wat nieuws. Op iedere pagina gebeuren er weer nieuwe spannende dingen. Er wordt een taart gestolen, maar wat gebeurt er nog meer? Juist omdat er geen verhaal bij staat, stimuleert dit de fantasie van je kind. Een echte aanrader als voorlezen peuter niet je favoriete bezigheid is maar je wel graag samen fantaseert.

voorlezen peuter

Misschien wel de allermooiste van Marjolein en Len Munnik

Ik kreeg dit boek als kraamcadeau van mijn collega’s en het is bij ons nu nog steeds een hit. Toen ik het de eerste keer las moest ik er echt om lachen. Echt een leuk en humoristisch voorleesboek. Je kan er een foto van je kind in plakken en samen met je kind een familiestamboom maken door op de laatste pagina familiefoto’s te plakken. Super leuk om te geven en krijgen als kraamcadeau.

De boeken zijn online te bestellen, hieronder vind je ze:

Zoek je leuk verjaardagscadeau of kraamcadeau, dan kun je natuurlijk ook samen met je kind eens gaan snuffelen in de lokale (kinder) boekhandel. In iedere grotere stad is ook wel een kinderboekhandel gevestigd en zeker een bezoekje waard!

Ben jij ook zo’n favoriet van het voorlezen van je peuter? Ken jij een van deze boeken of hebben jullie een ander favoriet voorleesboek?

 

voorlezen peuter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven