Thuis blijven tijdens regenachtige dagen of in de winter niet iedere dag naar de supermarkt hoeven? Een voorraad boodschappen aanleggen is slim. Niet alleen zodat je altijd wat in huis hebt, maar ook als het gaat om besparen. Niks in huis hebben is vervelend, maar iedere dag naar de winkel gaan ook.
We nemen je graag mee in welke boodschappen je op voorraad kan hebben en hoe je het beste je inkopen kan doen.
Voorraad boodschappen aanleggen: dit zijn handige producten om op voorraad te hebben
Het is belangrijk om altijd wat essentiële voedingsmiddelen in huis te hebben. Producten die lang houdbaar en veelzijdig zijn. Zo kan je -ook als je even geen boodschappen hebt gedaan- genoeg gezonde en smaakvolle gerechten op tafel zetten.
Handig én belangrijk als je in moeilijke tijden om wat voor reden ook even niet uit huis kunt.
De basisproducten die je standaard op voorraad moet hebben
Wij vertellen je graag wat de basisvoedingsmiddelen zijn die je het allerbeste altijd bij de hand kunt hebben. Misschien heb jij ze ook al standaard in je kast staan. Maar mocht dat niet zo zijn, voeg ze dan aan je boodschappenlijstje toe en ga goedkoop boodschappen doen.
Deze voorraad boodschappen aanleggen zal je helpen om langere periodes voldoende in huis te hebben voor een gezonde en goed voedende maaltijd. En het helpt je besparen op je boodschappen.
Zonder er meer woorden aan vuil te maken, de 15 boodschappen die iedereen in huis zou moeten hebben zijn:
1. Bonen
Bonen zijn perfect basisvoedsel. De makkelijkste en goedkoopste manier om bonen te kopen is om een kilo zak droge bonen op de markt te kopen. Deze kan je een nacht laten weken of een paar uur koken met uien, knoflook, water en kruiden. Lekker eenvoudig op een laag pitje.
Bonen bevatten veel vezels en eiwitten én zijn volledig vrij van bewerkte producten. Essentieel superfood om in je voorraadkast te hebben dus. En een voorraad boodschappen aanleggen met bonen kan geen kwaad.
Droge bonen kunnen namelijk jaren op de plank blijven liggen zonder dat ze bederven. Hoe vaker je bonen eet, hoe meer je lichaam zich eraan aanpast.
2. Voorraad granen aanleggen bij je boodschappen
Volle granen zoals rijst, haver en quinoa zijn de perfecte partner voor bonen. Langkorrelige en onbewerkte granen zijn veel beter voor je, dus probeer de instant- of minirijstopties te vermijden.
Rijst gaat goed samen met bijna alles, en werkt erg goed als je het mengt met gebakken groenten en een beetje proteïne zoals kip of vis.
3. Pasta
Iedereen met kleine kinderen weet dat pasta met boter een hoofdbestanddeel is, en dat is niet voor niets. Het is heerlijk, makkelijk te bereiden en vullend. Hoort dus zeker bij de boodschappen waarvan je een voorraad mag aanleggen.
Is pasta de gezondste maaltijd? Dat niet, maar, gedroogde pasta blijft lang goed in de voorraadkast. Bovendien zijn er tegenwoordig zoveel gezonde pastaopties, zoals volkorenpasta, kikkererwtenpasta of vegetarische pasta. Die laatste is de zogenaamde courgette spaghetti die je kunt maken door courgette door een spiraalsnijder te halen. Of bijvoorbeeld of spaghettipompoen.
4. Boodschappen op voorraad aanleggen: denk aan noten
Net als bonen en rijst zijn noten houdbaar voedsel dat vol zit met eiwitten zit en (meestal) niet bewerkt is. Hierdoor zijn ze een gezonde snack als je ze met mate eet.
Tip: Als je een salade of dessert afmaakt met wat fijngestampte noten, krijg je meer smaak en textuur en vult je maaltijd beter.
5. Voorraad gedroogd fruit aanleggen met je boodschappen
Het proces van het drogen van fruit onttrekt een deel van de voedingswaarde van vers fruit. Maar er is nog steeds een grote hoeveelheid voeding die je uit gedroogd fruit kunt halen.
De natuurlijke fructose wordt geconcentreerd tijdens het droogproces wat kan helpen je zoetekauw te bevredigen op een gezondere manier dan naar snoep grijpen. Daarnaast kunnen de vezels in gedroogde abrikozen, pruimen en rozijnen je helpen bij de spijsvertering en geven ze je een vol gevoel.
Tip: denk ook eens aan fermenteren als je je voedsel langer wil bewaren
6. Vlees om in te vriezen
Hoewel verse biefstukken en koteletten altijd de beste optie zijn, kunt je jouw aankoop langer bewaren door ze in te vriezen voor later gebruik.
Belangrijk is dat je het vlees gelijk invriest zodra je thuiskomt. Maar nog belangrijker, dat je het ontdooit precies op het moment dat het tijd is om te koken. Deze boodschappen kan je dus alleen op voorraad aanleggen als je een vriezer hebt.
Gebruik niet de magnetron en laat bevroren vlees niet onder warm of heet water lopen. Plan vooruit, neem de tijd en leg het bevroren vlees gewoon op een gietijzeren of metalen pan. Draai de stukken na een uur om en binnen een paar uur moeten de stukken klaar zijn om te garen.
(Nog een tip: vlees dat al ontdooid is, moet je niet opnieuw invriezen. Bereid het hoe dan ook en bewaar in de koelkast wat niet geserveerd/gegeten wordt).
7. Diepvriesgroenten op voorraad
Het is duidelijk dat verse groenten een hogere prioriteit hebben dan hun bevroren tegenhangers, maar de houdbaarheid van verse groenten is maar relatief kort.
Ja, de aanvoerketen voor verse producten zal verse groenten en fruit in de schappen van je plaatselijke kruidenier blijven leggen. Toch is het geen slecht idee om een reserve voorraad aan te leggen aan deze boodschappen.
Sommige groenten smaken beter dan andere uit de diepvries, zoals spinazie en groene bonen bijvoorbeeld. Maar dat is ook deels een kwestie van persoonlijke smaak. Met groenten en vlees in de vriezer en pasta of rijst in de kast kan jij altijd een lekkere en gezonde maaltijd op tafel zetten.
8. Boodschappen op voorraad: boter en olie
Wil je weten waarom eten vaak zo lekker smaakt als je naar een leuk restaurant gaat? De chefs zijn vaak minder bezig met je gezondheid en meer met het eten zo goed mogelijk laten smaken. Helaas.
Boter maakt eten lekker en het kan gemakkelijk worden ingevroren. Boter is geen levensreddend basisproduct, maar een cruciaal ingrediënt voor de lekkerste maaltijden. Alhoewel, in de slowcooker gebruik ik geen boter…
Vergeet ook olijf-, kokos- en plantaardige oliën niet, die in veel recepten in plaats van boter kunnen worden gebruikt.
9. Groenten en tomaten in blik
Nee, groenten in blik zijn niet het meest voedzaam, maar ze gaan lang mee en kunnen nog steeds heerlijk zijn. Tomaten (en tomatensaus/-pasta) in blik zijn een onmisbaar ingrediënt in veel recepten, vooral stoofpotten, chili’s en natuurlijk tomatensauzen.
Onmisbaar dus om -vooral de laatstgenoemde- boodschappen op voorraad te hebben.
10. Uien en wortelgroenten
De basis van veel goede maaltijden zijn gesauteerde uien en knoflook. Of je nu bonen, rijst of pasta kookt; uien en knoflook (en misschien zelfs een sjalotje, als je zin hebt) kunnen een scherpe bite geven als ze niet gekookt zijn of een natuurlijke zoetheid als ze gekookt zijn.
Het belangrijkste is dat deze bollen ongekoeld enige tijd houdbaar zijn. Je legt deze boodschappen dus op een donkere plaats als je hier een voorraad van wilt aanleggen.
11. Vers fruit
Niet elke supermarktreis of online bestelling hoeft houdbaar voedsel te bevatten. In feite zou je bij elke boodschap vers voedsel moeten inslaan. Zorg er dan voor dat je genoeg fruit koopt dat kan worden gegeten voordat het bederft.
12. Brood
Wist je dat brood ook ingevroren kan worden? Wij doen dat altijd. En iedere ochtend halen we alleen de sneetjes uit de vriezer die we die dag gaan eten. Zo kan je met brood voldoende boodschappen op voorraad aanleggen zonder dat het bederft.
Er zijn gezonde, gekiemde broodsoorten die meer proteïnen bevatten en die je in de broodrooster kunt stoppen als tussendoortje.
En over brood gesproken, als je hotdogs of hamburgers wilt maken, kun je broodjes ook prima invriezen.
Ook handig: zelf brood bakken, dan heb je alleen een pak op voorraad nodig.
13. Zuivel
Zuivelproducten zijn soms lastig in te kopen. Je wilt niet te veel melk inslaan om te voorkomen dat het bederft.
Een oplossing is op zoek te gaan naar Ultra Hoge Temperatuur Pasteurisatie (ook wel Ultra Pasteurisatie of UP genoemd) melk die wordt verkocht in kartonnen dozen buiten de koelcontainers van uw kruidenier. Deze kunnen veel langer in je kast blijven staan en hoeven niet gekoeld te worden tot ze worden opengebroken.
Eieren blijven meestal ongeveer vijf weken goed en sommige kazen kunnen worden ingevroren. Wist je dat?Ambachtelijke kaas moet echter vers worden gegeten.
14. Boodschappen als soepen en bouillon op voorraad aanleggen
Wil je een rijstgerecht nog lekkerder maken? Vervang een deel van het water door kippen- of groentebouillon. Bouillon is de basis van veel geweldige recepten en verpakte soepen. Die laatste zijn vaak geladen met zout en conserveringsmiddelen, dus eet ze met mate.
De positieve kant: Soepen in blik blijven jaren goed dus altijd handig om wat van deze boodschappen op voorraad te hebben. Voor als je een keer geen tijd hebt om te koken.
15. Chocolade op voorraad
Als chocolade niet je ding is, voel je dan vrij om een andere traktatie te nemen waar je zin in hebt. Het is niet omdat je thuis zit dat je jezelf af en toe iets lekkers moet ontzeggen.
In moeilijke tijden is een stukje chocolade (liever puur dan melk vanwege de gezondheidsvoordelen) een goede aankoop.