Je kind stelt vragen over seks, wat vertel jij?

Ik heb mijn kinderen altijd eerlijk verteld over de bloemetjes en de bijtjes. Niet het hele verhaal in één keer, maar ik heb nooit de waarheid verzwegen of verdraaid. Vragen over seks zijn soms lastig maar wel belangrijk om te beantwoorden. Kinderen komen niet uit je navel en worden zeker niet door de ooievaar gebracht. Een baby komt uit een zaadje van de papa en een eitje van de moeder. Dat zaadje komt uit de piemel en dat eitje zit in de buik. En ja, ze weten ook hoe dat bij elkaar komt. En ook hoe de baby eruit komt. En dat dat pijn doet en er bloed bij zit. Vorige week stelde mijn oudste zoon van 9 een vraag over seks die ik niet had verwacht: “Maar voelt dat wel fijn dan vrijen, mam? “

vragen over seks

Ok, vragen over seks… daar heb je ze weer

Ik ga mijn zoon echt niet vertellen hoe seks voelt

Ik keek mijn man aan, die met twinkelende ogen aangaf dat hij mij hierin niet ging helpen, maar wel heel erg benieuwd was naar mijn antwoord. Ik stond in dubio: wat ga ik hem vertellen? Ga ik hem vertellen dat mijn eerste keer wel een beetje pijn deed? Ga ik hem vertellen dat het ook pijn kan doen als je er niet zoveel zin in hebt? Ik zou hem in ieder geval niet gaan vertellen dat het ontzettend fijn kan zijn, want stel dat hij het dan ook wil proberen? Hij is negen…kom op zeg! Terwijl ik daar stond, dacht ik heel even aan hoe ik altijd om ben gegaan het geven van seksuele voorlichting en vragen over seks: rustig, eerlijk en alles op zijn tijd.

Hoe komt die baby dan in je buik, mama?

Het begon al toen ik zwanger was van mijn jongste zoon. Mijn oudste zoon vroeg hoe de baby uit mijn buik kwam. Het verhaal van een navel heb ik altijd verschrikkelijk gevonden. Ik krijg daar zo’n beeld van een scheurende buik bij, jakkes! Ik heb hem dus gewoon verteld over het babygaatje dat vrouwen hebben en dat dat vlakbij het plasgaatje zit. Dat daar de baby uitkomt. Van vriendinnen die een keizersnede hebben ondergaan, hoor ik dat zij hun litteken laten zien. Ook goed. Een week later kwam de vraag hoe de baby dan in de buik kwam. “Nou, een zaadje en eitje komen in de buik van mama bij elkaar en dan komt er een baby”, was ongeveer mijn eerste antwoord. Dat is later veranderd in ‘papa’s zaadje en mama’s eitje komen bij elkaar’, ‘papa en mama gaan vrijen en dan komt het zaadje bij het eitje’ en ‘dan gaat papa’s piemel in mama’s babygaatje, gaat het zaadje uit de piemel en komt bij het eitje in de buik’. Wow, dat klinkt heel wat als ik het zo opschrijf, maar kinderen gaan hier heel flexibel mee om. Hoewel de reactie van oudste zoon wel om te gillen was: “IEUW! Hebben jij en papa dat dan ook gedaan?!”. Als je er zelf geen probleem van maakt, wordt het ook niet zo’n DING. Er zijn trouwens heel veel leuke boeken over seksuele voorlichting voor kinderen, van peuter tot puber.

Praten over het gevoel van seks

Oudste Zoon vroeg dus of vrijen dan wel fijn voelt. Van de biologie over seks zijn we nu dus beland bij de psychologie. Eerder vertelde ik al dat ik het belangrijk vind om hier rustig over te kunnen praten met mijn kinderen. Best lastig voor iemand die zelf op haar negende een boek in haar handen geduwd kreeg met de opmerking: “Als je nog vragen hebt, dan weet je mij te vinden he?”. Nee, zo wilde ik mijn kind geen voorlichting geven, maar zo is het waarschijnlijk bij heel veel mensen gegaan. Ik keek Oudste Zoon aan, nam een hap lucht en zei: “Ja hoor, vrijen voelt wel fijn. Maar het is wel iets wat je niet zomaar met iemand doet en ook niet met iedereen. Het is iets tussen twee volwassen mensen die heel veel van elkaar houden.” Ik voelde mijn maag wel een beetje omdraaien van dit zwaar pedagogisch verantwoorde verhaal. Dat er ook one-nightstands, trio’s, partnerruil en orgies bestaan, laat ik toch maar achterwege. Zijn reactie was zoals al zijn andere reacties op de vragen over seks: hij liet het even op zich inwerken, knikte en ging toen weer op in zijn spel. Ik keek manlief aan en we glimlachten even. Zo, dat had deze mama weer goed opgelost.

Hoe ga jij om met kinder vragen over seks?

 

 

1 gedachte over “Je kind stelt vragen over seks, wat vertel jij?”

  1. Ook wij kregen laatst de vraag van mijn bijna 8 jaar oude dochter: doet dat geen zeer?
    We hebben er eerlijk en simpel antwoord op gegeven: als je allebei groot genoeg bent en het allebei graag wilt, dan is dat heel lekker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven