Vriendjes blijven eten; niet smakelijk of gezellig, maar een groot drama

gezellig-tafelenMet ons gezin gezellig aan tafel is soms al een uitdaging. Maar met vriendjes of vriendinnetjes erbij is het een crime! Niet dat het niet gezellig is met al die kids. Er barst heus geen food fight los. Maar we hebben er hier soms over de vloer… die lusten écht niets! En het vervelende ervan is dat het ook zijn weerslag heeft op onze eigen kinderen. Hoe pak jij dat aan, als er vriendjes blijven eten?

Eten wat de pot schaft. Of niet?

Bij ons kan best veel, al zeg ik het zelf. Maar een beetje gezond eten vind ik wel belangrijk. Mijn dochtertje start de dag bijvoorbeeld -net als ik- met havermout en lijnzaad. En met het avondeten probeer ik zoveel mogelijk te variëren met groentes. Van stamppot tot pasta’s en van quinoa tot salade’s. ‘Dat lust ik niet’ gaat er hier ook niet zomaar in. Het moet op zijn minst geproefd zijn, en dan nog hebben we de afspraak dat de kids, als ze iets ècht niet lekker vinden, dan maar iets minder eten. Maar gewoon laten staan, of een boterham ervoor in de plaats, daar doe ik niet aan.

Het resultaat hiervan is dat onze kinderen eigenlijk vrij veel lusten. Natuurlijk is niet alles favoriet (spruitjes bijvoorbeeld, maar toch eten we dat zo nu en dan) en dochterlief gruwelt van rauwe tomaat. We hebben dan ook de afspraak dat we allemaal één ding echt niet lekker hoeven te vinden en dan niet hoeven te eten. Voor haar is dat dus tomaat. Voor zoonlief is dat appelmoes (!), en voor manlief is dat vis die héél erg naar vis ruikt, haha. Probeer jij je kinderen ook alles te laten proeven? Wat voor afspraken hebben jullie thuis over ‘wat de pot schaft’? 🙂

Vriendjes blijven eten: daar gaat je plan

Maar goed, even terugkomend op als er vriendjes blijven eten en vriendinnetjes. Je herkent de vraag vast wel: “Maaaammm’ mag …. blijven eten? Ik wil geen spelbreker zijn. Dus ik zeg ja. Maar als je dan een vriendinnetje aan tafel hebt zitten (voor de zoveelste keer) wat bij de eerste hap al begint te kokhalzen en te huilen (en nee, zo vies kook ik niet hoor, haha), dan ben ik er wel klaar mee. Natuurlijk heb ik dat al eens overlegd met de moeder van het vriendinnetje. Maar die geeft aan dat ze haar dochter gewoon een boterham geeft als ze geen groentes wil eten. Dat moet ze helemaal zelf weten natuurlijk, maar ik heb geen zin in een onnodige discussie aan tafel. Want als zij geen hap eet, dan vindt mijn dochter natuurlijk ook ineens dat ze het eten mag laten staan, terwijl dit normaal gesproken geen probleem is.

Nu heb ik zelf aangegeven dat ze dan voortaan maar gewoon thuis moet eten. Vriendjes blijven eten voor een gezellige middag of avond. Dus dan ga ik zo’n drama aan tafel liever uit de weg. Niet zo leuk natuurlijk, maar ik weet eigenlijk niet hoe ik dit anders aan moet pakken. Hoe gaat dat bij jullie, of hoe zouden jullie dit oplossen? Hieronder trouwens een leuk filmpje van wat tafelmomentjes van anderen… zo erg is het bij ons nog niet, haha!

httpv://youtu.be/2sEgIpCccbA

psssttt…. gaat bij jullie het avondeten niet zo makkelijk? We hebben eerder al eens een aantal waardevolle tips voor je op een rijtje gezet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven