Vriendschappen

Ik heb eens een blog geschreven over de verschillende moeders die er bestaan, maar dit geldt ook voor vriendinnen. We kennen allemaal wel  het liedje: vriendschap is een illusie.  Maar is dat ook zo?  Vriendinnen bestaan er ook in allerlei soorten en zijn aan verandering onderhevig. Je leven is een tijdslijn en vriendschappen veranderen ook gedurende je leven. We beginnen vaak met een vriendinnetje op de basisschool, vaak gaan deze door op de middelbare school en verlies je elkaar daarna uit het oog.

Iedereen volgt weer een andere studie in een andere stad. Maar dan krijg je je studievrienden en er ontstaan vaak hechte groepsvriendschappen uit. Met een beetje geluk blijven ze bestaan. Dan ga je werken en krijg je kinderen, vriendschappen veranderen en op de tijdslijn van je leven krijg je vriendinnen die op dat moment in je leven passen. Met de één ga je sporten, met de ander shoppen, met weer een ander klets je uren en vul zo maar in. Ook vriendschappen onderhouden is ballen in de lucht houden. Keuzes maken en soms vriendinnen verliezen omdat zij een andere vriendin vinden en belangrijker vinden dan jou.

Dit kan je erg veel verdriet doen en je gaat dan door een rouwproces. Ook kennen we tegenwoordig onze Facebook vriendschappen en via Twitter volgen we de hele wereld. Zijn dit vriendschappen? Ik denk dat je niet 400 vriendschappen kan onderhouden en op Facebook houdt iedereen de schone schijn op. Maar soms kan het wel gezellig zijn, even met een kop koffie op Facebook kletsen. Als je maar niet vergeet dat ware vriendschap net een plantje is, je zaait, geeft water en voeding en koestert je plantje. Je zet het op een lichte plaats of in de zon en soms in de schaduw, zo gaat het met vriendschappen nu ook en helaas, soms gaat het plantje dood en de vriendschap is ten einde. Maar de blijvende vriendschappen moet je beslist koesteren, ze zijn onontbeerlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven