Vrijdag de 13e; bijgeloof of flauwekul, dit vinden jullie ervan

Lang niet iedereen staat erbij stil dat het überhaupt vrijdag de 13e is. Daarnaast zijn er ook nog eens veel mensen die het wel weten maar die zich er he-le-maal niet druk om maken. Zelf heb ik niet zoveel met dat bijgeloof en word ik er eerder recalcitrant van. Met andere woorden… ik ga het noodlot tarten.

Zie ik een ladder? Dan loop ik er bewust onderdoor. Loopt er een zwarte kat op straat? Dan ga ik door mij hurken om hem even te aaien 😉 . Uiteraard was ik nieuwsgierig naar hoe onze lezeressen erin staan, dus deed ik een kort onderzoekje. Maar we beginnen bij het begin…

vrijdag de 13e

Vrijdag de 13e, waarom is dit een ongeluksdag?

Bij dit soort vragen duik ik natuurlijk meteen Wikipedia op, maar Wikipedia geeft geen duidelijk uitsluitsel. Waarom vrijdag de 13e een ongeluksdag is kan eigenlijk aan van alles liggen. Jezus overleed op vrijdag, alle Tempeliers werden op vrijdag de 13e gearresteerd, de kwaadaardige God Loki vrat het een en ander uit op die dag en daarnaast zou vrijdag de 13e ook nog eens de dag zijn waarop heksen bij elkaar komen.

Toch blijkt de koppeling tussen de vrijdag (zijnde ongeluksdag) en het getal 13 pas later ontstaan te zijn. Allereerst werd de vrijdag dus tot ongeluksdag bestempeld en veel later werd daar het getal 13 aan toegevoegd. Een hoop drama om niets als je het mij vraagt.

Lees ook: tandartsfobie? Met deze tips wordt het makkelijker!

Onderzoek over vrijdag de 13e onder onze lezeressen

En nieuwsgierig als ik ben deed ik ook een klein onderzoekje naar de mening van onze lezeressen op Facebook. Wat blijkt? Het merendeel van de lezers heeft helemaal geen moeite met vrijdag de 13e. Ze zijn er niet mee bezig of kiezen de dag júist bewust uit als geluksdag. Of als dag voor een speciaal moment zoals:

  • Bruiloften (waaronder zelfs een driedubbele, vader-zoon-dochter gingen alledrie trouwen)
  • Veel geboortes op vrijdag de 13e (ook al plan je die niet 😉 )

Maar het merendeel van de lezers is het unaniem met me eens, het is een dag als alle anderen.

Bijgeloof vrijdag de 13e van invloed op economie

Toch is het zo dat dit bijgeloof van invloed is op de economie: met name in de Verenigde Staten verzuimen opvallend veel mensen hun werk op vrijdag de 13e. Ook zakelijke transacties worden uitgesteld.

Nummer 13 wordt gemeden in onze maatschappij

Het is namelijk zo dat de meeste vliegtuigen geen 13e rij hebben. Mensen willen niet op die rij zitten dus dan is het makkelijker om hem maar helemaal weg te laten. Daarnaast zijn er gebouwen die geen 13e verdieping hebben (als nummer dan hè, want een 13e verdieping kan je mijns inziens niet overslaan). Daarnaast zijn er ook ziekenhuizen die geen operatiekamer hebben met nummer 13.

Lees ook: dit vind ik stom

Wist je dat het aantal ongelukken op vrijdag de 13e lager ligt dan op alle andere dagen? Een onderzoek onder verzekeraars geeft deze uitkomst. Komt dat nu omdat deze dag eerder een geluksdag is dan een ongeluksdag of omdat mensen voorzichtiger zijn of zelfs helemaal de deur niet uitkomen?

André Hazes

Een grappig detail is wel dat André Hazes blijkbaar weigerde om op vrijdag de 13e op te treden. Ook al zat zijn agenda altijd redelijk vol, op deze dagen bleef de agenda leeg.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven