Vrouwen ervaren vrije tijd heel anders dan mannen

Uit onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau uitvoerde blijkt dat mannen en vrouwen nagenoeg evenveel vrije tijd hebben maar dat de verschillende seksen dit duidelijk anders ervaren.

AMEN. Dacht ik alleen al bij het lezen van dit eerste stukje. Precies iets waar ik voornamelijk de laatste tijd tegenaan loop. Ik ben een echte planner (in de meeste gevallen). Plannen werkt  voor mij in ieder geval het fijnst, als ik alles goed organiseer en dus voorbereid ben, is dan al het halve werk en daardoor ervaar ik minder druk.

vrije tijd mannen vrouwen

Vrije tijd plannen

Dat betekent dat ik ook in mijn vrije tijd plan. Want geef toe, met kinderen in huis is vrije tijd niet echt vrije tijd meer toch? Je wordt deels geleefd en misschien moeten we ook teveel van onszelf?

Wanneer ze nog klein zijn zoals bij mij, plan je de boodschappen tussen de flesjes door. En een bezoek aan het consultatiebureau probeer je nog net voor een slaapje te proppen. Maar ook wanneer ze ouder zijn zal het een heel geplan zijn. Als ik alleen al hoor over de voetbal of balletlessen en het halen en brengen… dan is al duidelijk dat je er zonder plannen niet komt.

Mannen denken nergens aan

Hoewel vrouwen qua uren evenveel vrije tijd hebben als mannen wordt dat niet zo ervaren. Mannen beschikken namelijk over de gave om aan helemaal niets te kunnen denken. Voor mij is dat dus echt totáál ondenkbaar!

In the mean time… plannen

Onder een rustig (gepland) kopje thee in de avond maak ik al een boodschappenlijstje voor de volgende dag. De kinderen liggen te slapen dus daar heb ik mooi even tijd voor. Voordat ik naar bed ga zet ik een torentje babymelkpoeder klaar voor de volgende ochtend en in bed bekijk ik nog snel even het weer van de volgende dag en bedenk alvast wat ik aantrek.

Het gevoel speelt een grote rol in het verschil!

Afijn, het belangrijkste verschil blijkt te zitten in de gevoelens die bij vrouwen meespelen. Zij voelen vaak dat ze tekort schieten en ze denken/voelen/vinden niet goed genoeg te zijn. Zie hier de bijbehorende prestatiedruk ontstaan. Dit veroorzaakt stress die ook aanwezig is in de beschikbare vrije tijd waardoor het vrouwen minder goed lukt om eens echt te ontspannen. In het hoofd gaat alles gewoon door. Herken je dat?

Geef multitasking de schuld

Misschien komt het ook wel doordat wij vrouwen zoveel beter zijn in multitasking. Of dat we dat dan willen bewijzen door ook zoveel tegelijk op ons te nemen? Kijk mij eens! Kijk eens wat ik allemaal kan 😉 . Om jezelf vervolgens tegen te komen, want wat zijn we allemaal weer moe en wat hadden we het weer druk vandaag.

Als ik voor mezelf spreek  weet ik ook dat ik een groot verantwoordelijkheidsgevoel heb. Ook dat kan er mogelijk voor zorgen dat ik de druk en stress zelf veroorzaak. Zeker naar de kinderen toe en het welzijn van het hele gezin wil ik alles voor elkaar hebben. Huis aan kant, boodschappen in de koelkast, eten op tafel, schone gestreken kleren in de kast en alles schoon en wel voor we de dag afsluiten. Iets teveel hooi op je vork nemen kan er dan ook voor zorgen dat je dus steeds maar weer die stress of druk blijft voelen.

Evenredig verdelen van taken

Nu kun je de taken natuurlijk allemaal evenredig verdelen, maar dat is bij mij thuis nog niet helemaal gelukt (vind ik 😉 ) . Ook omdat ik parttime werk en mijn vriend een fulltimer is, heb ik vaak het idee dat ik alles rondom het huishouden en de kinderen op me moet nemen. Herkenbaar? Als je minder werkt, wacht er thuis altijd nog genoeg ‘werk’ nietwaar?

Dat doet me denken aan een ander stuk dat ik pas las over een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel. Vrouwen die deeltijdwerken, ervaren meer tijdsdruk dan fulltimers. Hoe rot het ook klinkt, uiteindelijk blijkt de man meer te profiteren dan de vrouw. Vaak wordt gedacht: als je toch niet fulltime werkt, kun je net zo goed al het strijk-en schoonmaakwerk doen, je bezighouden met de kinderen en het eten maken.

Maar voor vrouwen ligt dit anders toch? Wij zijn naast een baan (full-of parttime), continue bezig met het huishouden.

Ik ben benieuwd hoe jullie dit ervaren. En uiteraard naar jullie tips en tricks! Mijn kopje thee is op nu, ik heb ondertussen al bedacht dat ik nog even boodschappen ga doen, eten ga maken, dan mijn kindjes op ga halen om ze vervolgens te badderen en te kroelen. Dan natuurlijk de eettafel aan kant maken, stofzuigen en dweilen onder GTST, en misschien kan ik dan morgen…. alles loslaten?

Artikelen die ook interessant zijn om te lezen:

 

 

 

1 gedachte over “Vrouwen ervaren vrije tijd heel anders dan mannen”

  1. Klopt, vooral dat multitasken, part time werken en dan dus fulltime huismama zijn. Wij zijn er ook beter in dan mannen denk ik. Van alles tegelijk doen. Maaaarrrr we maken het de mannen ook te makkelijk soms. Trekken alles naar onszelf toe. En daarna klagen we dat hij ‘niks’ doet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven