Monddood, dat nooit. Een anonieme brief aan meneer E. over vrijheid van meningsuiting

Wat doe je wanneer je bang bent gezichtsverlies te lijden? Wat doe je wanneer je gevangen zit in je ego? Wat doe je als je dreigt te verliezen? Sta je op als een echte leider en probeer je samen een betere leefwereld te creëren? Of haal je angstvallig uit met je tentakels om haat en verraad te verspreiden onder de zwakkelingen? De zo gemakkelijk beïnvloedbare kompasloze mensen inzetten als spionnen om anderen, zelfs buiten de eigen grenzen, monddood te maken? Hoe zit het met de vrijheid van meningsuiting?

vrijheid van meningsuiting

Wat ontzettend sneu en laf, om je te laten leiden door je eigen ego en de zwakken voor je karretje te laten spannen. Ik vraag me zo af wat je voelt elke dag en vooral nacht meneer E.? Afgunst? Angst, voor gezichts- en machtsverlies? Haat, gekeerd tegen het westen? Neigt je sympathie naar het oosten? Want tja..daar gaat ie lekker hoor!

Goed plan, om die door de columniste Ebru Umar zo mooi benoemde, NSB-regels te introduceren. Zal je vast veel mee bereiken. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. En God, of Allah, wat zal jij het benauwd hebben. Je zal je in een spagaat begeven tussen West en Oost. Maar een echte man zoekt naar echte oplossingen. Uit leiderschap. Iets waarin je faalt als je haat- en angstzaaierij onder mensen inzet. Blijkbaar voldoen je eigen woorden niet en moet je anderen op hun woorden pakken. Chapeau!

vrijheid van meningsuitingTurkije, wat een mooi land. Veelzijdig, vol van cultuur en overheerlijke keuken. Het was voor mij juist hét land dat liet zien dat een samensmelting tussen verschillende culturen en religies mogelijk is. Natuurlijk was er verdeeldheid tussen de moderne steden en de relatief conservatieve dorpen in de bergen. Welke kant wil je op Erdogan? De bergen of de veilige haven? De toeristen mijden je land, terroristen bedreigen je steden en stranden. Is de NSB-brief de noodbrief om jouw aanzien of je land te redden? Ik vraag het me af..

Geloof me, ik heb zeker niet de oplossing. Maar gelukkig heb ik genoeg voorbeelden om mij heen van Nederlandse Turken die betrokken zijn bij zowel het land waarin zij gekozen hebben te leven en het land van herkomst. Trots op hun ‘roots’ en voorouders. Koester dat Erdogan! Verniel je nalatenschap niet! Nederland kent vrijheid van meningsuiting. Een groot goed, dat moet worden gerespecteerd en niet misbruikt. Het is aan ons, de Nederlandse regeerders en rechters, om te bepalen wanneer die grens wordt overschreden, niet aan wanhopigen die niet tegen kritiek kunnen. Ik heb niets tegen sympathie voor en betrokkenheid met je land van herkomst, maar als deze het Nederlanderschap overheerst en de vrijheid van meningsuiting beperkt, bevind je je aan de verkeerde zijde. Het is jammer landen en culturen kapot te zien gaan aan machtsvertoon van incapabele leiders. Het is, ben ik bang, iets van alle tijden. Toch zou je denken dat er uit het verleden lering getrokken kan worden. Tenzij je het niet onder ogen wílt zien…

Dit artikel is anoniem ingezonden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven