Vrijwilligerswerk gaan doen: tips om je (vrijwillige) droombaan te starten

Wat is de hoofdreden dat jij naar je werk gaat? Of, als je een stay at home mom bent, dat je man gaat werken? Laten we heel eerlijk zijn… als er geen salaris tegenover stond bleven de meesten liever thuis. Dus je zou kunnen zeggen: vrijwilligerswerk gaan doen, waarom zou je? Maar iedereen die zelf vrijwilligerswerk doet weet wel beter. Je krijgt er namelijk misschien geen geld voor terug, maar wel wat anders. Speel jij al een tijd met het idee om vrijwilligerswerk te gaan doen? Dan lees je hier tips en adviezen om jouw (vrijwillige) droombaan te vinden.

Vrijwilligerswerk gaan doen, waarom zou je?

Wist je dat Nederland direct in elkaar zou klappen als álle vrijwilligers het werk neer zouden leggen? Je zou het misschien niet zeggen, maar er zijn héél veel vrijwilligers actief. En allemaal doen ze belangrijk werk. Exacte cijfers zijn moeilijk te vinden, omdat onderzoeken in uitkomsten verschillen. Maar duidelijk is dat in 2016 maar liefst 36% van de Nederlanders minstens één keer vrijwilligerswerk deed. Van collecteren voor een goed doel tot wekelijks chauffeuren op de buurtbus.

“Mooie woorden, maar wat doen jullie zelf eigenlijk”, vraag je je misschien af. Misschien ook niet, maar we willen het toch best even vertellen. Zelf doe ik al een aantal jaar vrijwilligerswerk bij Vluchtelingenwerk Nederland. En Joyce heeft inmiddels ervaring met het ter wereld brengen van geitjes… Zij doet namelijk vrijwilligerswerk bij een dierenpark. En binnenkort doet ze er nog een schepje bovenop, want dan gaat ze zich vrijwillig inzetten voor eenzame ouderen. Waarom we dat doen? Daar lees je hieronder meer over.

vrijwilligerswerk gaan doen

Waar moet je op letten als je vrijwilligerswerk gaat doen?

Het is aan sommige mensen lastig uit te leggen. Maar aangezien je nu nog zit te lezen, hoor jij vast niet bij die groep. Vrijwilligerswerk gaan doen levert – meestal – geen salaris op. Heel soms is er wel sprake van een vrijwilligersbijdrage. Maar ook dat is een bedrag waar de minder sociale medemens zijn bed vast niet voor uit komt. Reiskosten en andere gemaakte onkosten worden vaak wel vergoed. Maar ook daar is een organisatie niet toe verplicht. Verdiep je daar voor de zekerheid in wanneer je je contract tekent. Want ook al ben je vrijwilliger, je hebt wel recht op een contract.

De maximale vergoeding voor vrijwilligerswerk is €150 per maand en €1500 per jaar. Houd je je aan deze maxima, dan hoef je over je vrijwilligersbijdrage geen belasting te betalen. Maar pas op als je een uitkering hebt. Lees voor de zekerheid maar even de website van de belastingdienst door. Je hoeft jezelf trouwens niet rijk te gaan rekenen. Het gros van het vrijwilligerswerk is echt op vrijwillige basis. En trouwens, we doen het toch niet om er rijk van te worden?

Vrijwillig werken is werken aan je CV

Voor wie op zoek is naar betaald werk is vrijwilligerswerk gaan doen ook altijd een goed idee. Je krijgt misschien geen salaris… maar bouwt wel een netwerk op. Bovendien doe je ervaring op, op de werkvloer. En last but not least kan je via vrijwilligerswerk vaak cursussen volgen. Die maken jou wijzer, maar staan ook goed op je cv. En ze worden meestal vergoed door je werkgever. Bovendien laat je door vrijwilligerswerk te doen zien dat je graag aan de slag wilt. En je hebt weer wat om over te praten tijdens je volgende sollicitatiegesprek.

Herintredende moeders die weer aan het werk willen nadat ze een paar jaar voor de kids hebben gezorgd, kunnen hun kansen op een nieuwe baan ook vergroten door vrijwilligerswerk te gaan doen. Of studenten, die na het afstuderen op zoek moeten naar een plekje op de arbeidsmarkt. Of pubers die niet zo goed weten wat ze willen gaan doen als ze écht groot zijn. Wist je dat Luc, de zoon van Joyce, al op zijn twaalfde is begonnen? En zo is Joyce er zelf ook weer ingerold. Zo zie je maar hoe makkelijk connecties zijn. Hoewel je meestal direct kan beginnen bij vrijwilligerswerk en connecties niet echt nodig zijn. Vaak vindt er wel een ‘sollicitatiegesprek’ plaats om te kijken of het werk bij je past. En soms heb je ook een Verklaring Omtrent Gedrag nodig, afhankelijk van het vrijwilligerswerk dat je wilt gaan doen.

Je krijgt er een heleboel voor terug

Wil jij vrijwilligerswerk gaan doen? Afgezien van werkervaring en een schitterend CV krijg je nog wat terug. Eigenlijk het belangrijkste van alles. Waardering, dankbaarheid, levenswijsheid en een heleboel plezier. Tenminste, als je voor vrijwilligerswerk kiest wat echt bij jou past. Wat gaat jou aan het hart? Zijn dat eenzame ouderen, of vluchtelingen. Of wil je graag met kinderen bezig zijn op de sportclub of op school? De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk vantevoren goed na over wat jij graag anders zou willen zien in de maatschappij. Als je kiest voor iets waar je hart ligt, zal je gegarandeerd heel veel uit je vrijwilligerswerk halen.

Hoe kies je vrijwilligerswerk dat bij je past?

Zoals we hierboven al stelden: kies in de eerste plaats met je hart. Gerard en Gordon waren reuze gezellig met al die oudjes, maar past dat ook bij jou? Of ga je liever in een dierenasiel aan de slag? Als je met je vrijwilligerswerk ook je CV wilt aanvullen is het natuurlijk slim om daar rekening mee te houden. Ook op bijvoorbeeld juridisch vlak of in de administratieve sector zijn genoeg vrijwillige functies te vinden.

Vaak is er een gemeentelijk punt dat over vrijwilligerswerk in de regio gaat. Bij een gemeentehuis of buurtcentrum is er dan informatie over te vinden. En op internet kan je natuurlijk ook een beetje rondneuzen. Op vrijwilligerswerk.nl kan je zoeken naar vrijwilligerswerk bij jou in de buurt. Geef aan waar je woont en waar je interesses liggen, en je kan bij wijze van spreken morgen al vrijwilligerswerk gaan doen. Nu ja… zo snel gaat het nu ook weer niet altijd.

Lees ook: Thuiswerkende mama; de voor- en nadelen op ’n rijtje

Tips voor vrijwilligers

Heb je de knoop doorgehakt? Wil je vrijwilligerswerk gaan doen? Dan lees je hier nog wat extra tips en adviezen.

  • Maak jezelf wegwijs. Lees vooraf al over de organisatie waar je in geïnteresseerd bent. Wat voor soort vrijwilligerswerk wil jij graag doen? Wat kan je daar van verwachten. Organisaties die veelal op vrijwilligers draaien hebben meestal uitgebreide informatie op hun website. Lees die goed door, zodat je geïnformeerd het kennismakingsgesprek in gaat.
  • Blijf leren. Ook als je eenmaal bent begonnen met vrijwilligerswerk. Je kan vaak cursussen volgen. Uit eigen ervaring weet ik dat je dat wel vaak zelf moet aankaarten. Maar je hebt er recht op, en het komt de organisatie zelf natuurlijk ook ten goede.
  • Houd vrijwilligersoverleggen. En ga er naartoe. Het contact met andere vrijwilligers kan je helpen als je ergens mee zit. Bovendien zijn het je collega’s, ook al krijgen jullie niet betaald. Een overleg met alleen vrijwilligers is net zo goed netwerken.
  • Cijfer jezelf niet weg. In sommige drukke organisaties worden de vrijwilligers soms een beetje over het hoofd gezien. Als er al een personeelstekort is, bijvoorbeeld. Cijfer jezelf dan niet weg. Heb je behoefte aan meer ondersteuning vanuit leidinggevenden? Wees dan niet bang om dat te benoemen. De organisatie zal er je (als het goed is) alleen maar dankbaar voor zijn. Je bent immers niet ‘maar een vrijwilliger’. Jullie zijn de kracht achter het bedrijf én de maatschappij!

Zelf nog goede tips vanuit je ervaringen met vrijwilligerswerk? Die kan je delen in een reactie hieronder!

Wat doen jullie?

Ben jij al vrijwilligerswerk gaan doen? Daar zijn we reuze benieuwd naar! Laat hieronder in een reactie weten wat je doet, en waarom je er zo van geniet. Wie weet wie je kan inspireren!  

 

4 gedachten over “Vrijwilligerswerk gaan doen: tips om je (vrijwillige) droombaan te starten”

  1. Het helpt inderdaad om je eerst eens te verdiepen wanneer je begint aan vrijwilligerswerk. Ik merkte zelf in het verleden ook dat het mij helpt wanneer ik werk doe waar ik een bepaalde affiniteit mee heb. Hierdoor haalde ik er ook meer voldoening uit. Vrijwilligerswerk raad ik overigens iedereen aan!

  2. Vrijwilligers zijn onbetaalbaar en zoals je al zei, houden ze de samenleving draaiende. Wij hebben vorige week de opening gevierd van een sociale kruidenier in ons dorp (kan je meer overlezen op mijn blog als je wilt). Bijna een jaar bezig geweest met de voorbereidingen maar het geeft zo veel voldoening!

  3. Ik doe nu bijna anderhalf jaar 2 dagen in de week vrijwilligerswerk op eenndagopvang voor ouderen. Het is zo dankbaar om te doen. Ook ben ik evenementenhulpverlener via het rode kruis en sinds kort help ik bij de verjaarsdagbox. Je krijgt helaas niet betaald in geld maar wel in dankbaarheid en voldoening en dat is soms nog meer waard

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven