De voordelen en nadelen voor een vrouw van 40+

Ouder worden willen we allemaal, maar ouder zijn heeft ook zo zijn nadelen. Inmiddels ben ik de 40 al even geleden gepasseerd en ik neem je graag mee in de voordelen en nadelen die er zijn voor een vrouw van 40+.

vrouw 40+

Vrouw 40+: de voordelen en de nadelen

Veel vrouwen hebben er moeite mee om de leeftijd van 40 jaar te bereiken. En ik snap dat. Want ondanks het feit dat wij vrouwen van 40+ redelijk zelfverzekerd kunenn zijn zitten er ook wel wat haken en ogen aan deze leeftijd.

Zal ik beginnen bij de voordelen of bij de nadelen? Bij het nadenken over de inhoud van dit artikelen over de vrouw van 40+ schieten me in eerste instantie vrij veel nadelen te binnen. Dat klinkt nogal negatief hè 😉 . Maar gelukkig is het niet zo erg als dat het klinkt.

Toch begin ik graag met de ‘nadelen’ van het ouder worden voor een vrouw, zodat we op een leuke manier het artikel kunnen eindigen. Namelijk met de voordelen 😉 .

ps… hou er rekening mee dat onderstaande voordelen en nadelen gebaseerd zijn op mijn eigen ervaringen. Verder is het natuurlijk niet zo dat mijn ervaringen voor iedere vrouw gelden, zeker niet in dezelfde hevigheid, en ook niet persé bij 40+.

Nadelen van 40+ zijn voor een vrouw

Nadelen van 40+ zijn voor een vrouw

 1. De overgang komt er aan, zeker als je er vroeg bij bent zoals ik, verandering van hormonen wordt een feit
 2. Het wordt tijd om leesbrillen te kopen zodat je die op diverse plekken in huis hebt liggen
 3. Het afvallen is een heel stuk lastiger dan voorheen
 4. De wijntjes komen harder aan dan ‘vroeger’
 5. In mijn 40+ jaren heb ik als vrouw en vooral als dochter de heftigste periode van mijn leven ervaren omdat mijn beide ouders zijn overleden
 6. Ben je pas net 40+ dan heb je waarschijnlijk nog relatief jonge kinderen; die kosten sloten aan energie!
 7. Broeken met een lage taille passen ineens niet meer, hoge taille broeken worden de standaard
voordelen vrouw 40 plus

Voordelen voor de wat rijpere vrouw

 1. Als het goed is zijn vrouwen van 40+ redelijk gesetteld en dat kan veel rust brengen
 2. Ergens achter in de 40+ ben je als vrouw vaak moeder van wat oudere kinderen die zelfstandiger worden
 3. Je vriendinnen hebben inmiddels ook allemaal kinderen waardoor je elkaar goed begrijpt
 4. Je zit als vrouw van 40+ vaak beter in je vel omdat je jezelf meer accepteert
 5. We durven ons meer uit te spreken en voor onszelf te kiezen!

Kijkend naar de voordelen en de nadelen voor het 40+ zijn van een vrouw heb ik tot nu toe dus meer nadelen genoemd.

Toch is het niet zo dat je daar van hoeft te schrikken, want de voordelen wegen wat mij betreft een stuk zwaarder dan de nadelen. Ik geef je dan ook graag wat extra uitleg over bovenstaande.

De nadelen

1. De overgang

Als eerste even de overgang. Lang niet iedere vrouw van 40+ krijgt hier al mee te maken. Ik was er zelf vroeg bij en dat is niet zo raar, want het is erfelijk. En mijn moeder was ook vroeg in de overgang.

Dit betekent dus nachtelijke zweetpartijen en handdoeken in bed. Maar ook onregelmatig ongesteld worden, opvliegers overdag en irritatie en onbegrip op zijn tijd.

Gelukkig was de overgang bij mij niet heel heftig. Ik heb er zo’n 8 jaar over gedaan denk ik, en het ergste waren bij mij de nachten. Ik werd al vrij snel niet meer ongesteld (dat is een dikke + natuurlijk voor een vrouw van achter in de 40) én was niet zo heel erg humeurig.

2. Die verrekte leesbrillen

Hier heb ik wel echt aan moeten wennen. Uiteraard sluipt het er in en heb je het in eerste instantie niet zo in de gaten. Maar naarmate ik wat jaren 40+ was werd mijn vrouw brein ‘ineens’ wakker. Shit, ik ben gewoon toe aan een leesbril.

Dat was even slikken. Ik startte met een leesbrik van de plaatselijke drogist (je kent ze wel, die goedkope meuk), maar ben nu toch overgestapt naar een goede leesbril.

Want een leesbril op maat gemaakt qua sterkte (zoals de brillen van Charlie Temple) zijn echt een stuk fijner en zien er ook nog eens heel leuk uit. Dat scheelt weer als ik in de spiegel kijk!

3. Afvallen wordt moeilijker voor de vrouw van 40+

Nu denk je misschien nog dat het jou wel zonder problemen gaat lukken als je wilt afvallen. Maar ik kan je verzekeren dat je -naarmate je een aantal jaren 40+ bent, dat het lastiger gaat worden. Ook al stort je je vooral op gezond eten, afvallen gaat maar mondjesmaat.

Zeker als je in de overgang raakt en je hormoonhuishouding in de knoop komt.

4. Wijnen met vriendinnen (en vrienden) als 40plusser

Ik kan er nu meer dan ooit van genieten, een wijntje drinken met mijn vrienden en vriendinnen. Maar ik merk ook echt dat ik het bij 2 wijntjes moet laten. Waar ik vroeger op een gezellige avond best een flesje kon verorberen loop ik nu (vrouw van dik 40+) na een fles wijn met mijn wallen onder mijn oksels de volgende ochtend.

En dat niet alleen, mijn hoofd is ook niet meer zo fris de volgende dag.

5. Het overlijden van mijn ouders

In de jaren dat ik 40+ was heb ik mijn beide ouders verloren en dat is niet alleen heftig als vrouw en dochter, maar óók als moeder. Als dochter heb ik natuurlijk veel verdriet gehad om dit verlies, maar als moeder draait het leven gewoon door.

En ondanks het feit dat ik vind dat je kinderen best mogen zien dat je verdriet hebt… bij de pakken neerzitten dat is er niet bij als je je kinderen een fijne jeugd wilt geven. Na een tijdje verdriet moet je toch de draad weer oppakken.

En dat is gelijk ook het voordeel van 40+ vrouw en moeder zijn. Het moeder zijn sleept je er ook doorheen, want je moet wel.

6. Energieslurpende kinderen als beginnend 40+ vrouw

Begin 40 zijn je kinderen nog jong. En wat kunnen die een energie kosten! Zeker als je daarnaast ook nog werkt, of een eigen bedrijf hebt. En ook al wil je ze voor geen goud missen… wat is het heerlijk om ze zo nu en dan niet om je heen te hebben.

Sterker nog: twee van mijn vriendinnen hebben er beiden in hun 40+ voor gekozen om als vrouw (zonder man en kinderen) een aantal dagen in een hutje op de hei te gaan zitten. Alhoewel, de één in een boshuisje en de ander in een strandhuisje 😉 . Zo toe aan me-time zijn ze.

7. Aan den lijve ondervonden: broeken met een lage taille zitten echt niet meer

Super confronterend was niet alleen die leesbril die ik met 40+ nodig bleek te hebben, maar ook het feit dat ik als vrouw geen lage taille broeken meer kan dragen. Ze zitten ineens voor geen meter meer!

En ook al zit ik dus al jaren in de hoge taille broeken… ik heb nog steeds een paar lage taille modellen in de kast liggen van jaren geleden waar ik maar geen afstand van kan doen. Zo jammer!

En dan nu de voordelen van de 40+ vrouw uitgelegd

1. Gesetteld als 40+ vrouw

Hoe heelrijk is het dat je niet meer ieder weekend op stap ‘hoeft’ en je gewoon met je maatje kan genieten van bankhangen in het weekend? Natuurlijk is zo nu en dan op stap gaan, of lekker uit eten gaan, heerlijk. Maar de rust die je voelt als je tevreden bent met hoe het is is ook heel veel waard.

2. Je kinderen worden ouder, joehoe!

Wat begin 40+ als vrouw en moeder een nadeel is wordt vanzelf een voordeel naarmate je wat verder ind e 40+ vordert. Je kinderen worden ouder en zelfstandiger. Je hoeft geen veters meer te strikken en ze kunnen zelf vanuit school naar huis komen. Zo fijn!

Om dit voordeel echt een voordeel te laten begin ik hier dan ook maar even over al het pubergedrag.

3. Als al je vriendinnen ook kinderen hebben

Ben jij als eerste in jullie vriendenkring moeder geworden, dan kan het zomaar zo zijn dat de match met je vriendinnen even minder wordt. Je begrjpt elkaar niet meer zo goed. Jij zit zo vol van je kind dat je het over niets anders kan hebben en zij doen nog lekker ‘vrije meiden’ dingen.

Maar geen nood, ook zij worden ouder en als je 40+ bent dan is het merendeel van je vriendinnen naast vrouw ook moeder. Zit je weer lekker samen op één lijn.

4. Vrouw van 40+ zit beter in haar vel; zelfacceptatie is groter

Je hebt het ongetwijfeld al vaker gehoord. Vrouwen die in hun 40-er jaren zitten hebben meer zelfvertrouwen. Het merendeel van de vrouwen heeft inmiddels geleerd zichzelf te accepteren zoals ze is waardoor ze beter in haar vel zit.

5. Kiezen voor jezelf en jezelf uitspreken

Met de jaren komt ook de wijsheid. Toch? Naarmate we ouder worden durven we meer onszelf te zijn en ons uit te spreken. De vrouw van 40+ is dan ook een vrouw die zegt wat ze denkt en vindt (uitzonderingen daargelaten natuurlijk).

Dat kan ik alleen maar toejuichen.

Maar wist je dat dit niet alleen met zelfvertrouwen en acceptatie te maken heeft? Het heeft gewoon ook echt met je hormonen te maken. De hormoonhuishouding van een vrouw van 40+ verandert. Oestrogeen vermindert, maar het testosteron gehalte blijft hongeveer gelijk.

We krijgen dus meer ‘mannelijke’ hormonen in verhouding. En dat levert blijkbaar meer uitgesproken vrouwen op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven