6 redenen waarom mama’s goede ondernemers zijn

Zie jij het ondernemerschap wel zitten, maar twijfel je of het bij je past? Dan kunnen wij je op voorhand 6 redenen geven waarom jij als vrouw (en moeder) ongetwijfeld een goede ondernemer kan worden. Onderstaande kwaliteiten zijn namelijk als ondernemer erg belangrijk, en als moeder is de kans groot dat jij deze al ontwikkeld hebt.

1. Als vrouw, moeder en ondernemer moet je goed kunnen plannen

Maandag voetbaltraining, dinsdag zwemles en op woensdag heeft de een ballet en de ander de damclub. Met zo’n drukke agenda vergeet je al snel een afspraak, maar dat gebeurt moeders niet vaak. Die mama’s weten namelijk hoe ze overzicht moeten houden, wie waar naartoe moet en door wie hij of zij gebracht en gehaald gaat worden. Goed plannen is een kwaliteit die ook voor ondernemers belangrijk is en dat gaat je als vrouw (en helemaal als mama) dus vaak prima af!

2. Doorzettingsvermogen bij de vrouwelijke ondernemer

Wie staat er na een slapeloze nacht toch gewoon weer om half zeven ’s ochtends naast haar bed? Juist: mama. Waar papa’s nog wel eens met de mannengriep in bed duiken, zet mama gewoon door. Hoewel dat ook een valkuil kan zijn, is het hebben van doorzettingsvermogen ook voor een ondernemer een onmisbare eigenschap. Natuurlijk moet je jezelf wel in acht nemen als je echt niet lekker bent bijvoorbeeld, maar een vrouw die doorzet scoort ook als ondernemer beter.

3. Creativiteit van belang als vrouw en ondernemer

Van traktaties en verjaardagsfeestjes, tot Sinterklaas surprises en kerstcadeautjes: moeders weten hoe je ze maakt. Als ondernemer is die creativiteit ook onmisbaar. Geen drukker te vinden om op korte termijn flyers te laten drukken? Met jouw netwerk als vrouw en je creatieve kwaliteiten los je dat als ondernemer zelf op door een ontwerp te maken en af te drukken. Met Epson inktpatronen lukt dit bijvoorbeeld prima op je eigen printer!

4. Communicatief vaardig

Mama’s draaien hun hand er niet voor om om antwoord te geven op vragen zoals ‘Waarom mag ik niet in mijn prinsessenjurk naar school?’, of ‘Waarom mag ik niet net als iedereen tot 22.00 gamen?’. Daarbij ben je als moeder duidelijk, maar weet je het vaak subtiel te brengen om escalaties te voorkomen. Die technieken zijn ook als vrouwelijke ondernemer onmisbaar! Het aanvoelen van anderen zorgt ervoor dat je tot betere gezamenlijke overeenkosten en opleveringen komt.

5.  Leiderschap als mama en bij het ondernemen

Er zijn best veel vrouwen die terugdeinzen voor leidinggevende functies, omdat ze denken dat ze daar niet competent genoeg voor zijn. Maar ben je als mama niet eigenlijk ook een soort leider? Jij bent er (eventueel samen met je partner) verantwoordelijk voor dat het allemaal goed draait en daar zijn leiderschapsvaardigheden voor nodig. Heb jij voldoende autoriteit om ervoor te zorgen dat je kinderen naar je luisteren? Dan is de kans groot dat je die autoriteit ook kan uitstralen op de werkvloer. Laat je dus niet tegenhouden door twijfels wanneer je overweegt om ondernemer te worden.

En vergeet niet dat -als je kinderen niet goed naar je luisteren- je die autoriteit als vrouw nog steeds kan hebben, er is namelijk ook zoiets als ‘choose your battles’ ook als je ondernemer bent.

6. Financieel slim

Als beginnend ondernemer kan de financiële kant van het verhaal erg intimiderend zijn. En ook veel door de wol geverfde ondernemers geven de financiën het liefst uit handen. Daar is op zich niets mis mee, maar financieel inzicht hebben is wel een belangrijke competentie van een ondernemer, of je nu man of vrouw bent. Want hoe kun je anders geld verdienen? Wat een geluk dat je als moeder heel wat financiële vaardigheden opdoet! Weet jij hoeveel geld je per week besteed aan boodschappen, hoeveel geld je kwijt bent aan kleding voor de kinderen en hoe je ervoor zorgt dat er voldoende vakantiegeld is om een leuke vakantie te regelen? Al deze inzichten kun je dan ook prima toepassen in het ondernemerschap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven