Vrouw in de politiek mét gezin: die moeten driedubbel werken

Wat ben ik jaloers op vrouwen die ‘alleen maar’ een fulltime baan hoeven te combineren met de zorg voor de kinderen. Echt. Die hebben het makkelijk. ’s Morgens de kinderen naar school/crèche brengen, een dag werken, ze ’s middags weer ophalen en de avond voor jezelf hebben. Beetje huishouden doen, beetje tv kijken, beetje bijkletsen met je partner. Klinkt saai en als een enorme sleur, maar het lijkt me heerlijk. In elk geval voor een week, hooguit een maand. Veel langer moet het dan ook weer niet duren. Maar op dit moment klinkt het zeer aanlokkelijk, bijna als vakantie. Want ik ben een vrouw in de politiek. Mijn naam is Ellen Kluit-Grashoff en ik zit bij de SP.

Het leven van een politica

Momenteel loopt mijn hoofd volledig om. Iemand heeft bedacht dat er verkiezingen komen. Die zijn heel tactisch twee dagen na Thijmens tweede verjaardag gepland. Je had toch verwacht dat ze daar wel beter over hadden nagedacht. Iets waar een vrouw in de politiek regelmatig tegenaanloopt: de regering houdt geen rekening met jouw gezin. Dat ze het in de herfstvakantie hadden gepland ofzo… Maar nee, dat is niet zo. Dat houdt in dat ik naast mijn fulltime baan een verjaardagsfeestje moet plannen en dat ik ook nog eens druk ben met de campagne. Ik ben namelijk actief voor de plaatselijke SP-afdeling en ben dus druk bezig met stemmen winnen.

Maar alles loopt door elkaar. Ik ben te bang om ook maar iets te missen van alle debatten. Op mijn werk zit ik als een gek alle nieuwssites te F5’en (en de persoon te vervloeken die RTL Nieuws heeft geblokkeerd). Ik baal dat ik niet op Twitter kan of online de debatten kan zien. Het liefst zat ik 24/7 achter Politiek 24. Met een tweede tv ernaast voor Journaal 24. En dan eigenlijk nog een derde scherm met Uitzending Gemist. Uiteraard ook de laptop op schoot – je moet wel kunnen Twitteren tenslotte – en koffie en sigaretten onder handbereik. Je hoort het al: voor het gezinsleven is nu écht even geen tijd. Een vrouw in de politiek moet altijd prioriteiten stellen. En van tijd tot tijd voor een goede oppas zorgen 😉 .

Vrouw in de politiek

Gezin of niet, een vrouw in de politiek kan het werk soms écht niet uitstellen. Dus ondanks de stress en chaos worstel ik mij door de werkdag heen, wachtend tot het vijf uur is en ik naar huis kan. Dan scheur ik met 130 km/uur naar huis en duik ik achter mijn computer om de talloze mails over de campagne te beantwoorden. Tussendoor moeten er blogs geschreven worden, vraagt de kleine om aandacht/schone luiers/eten – niet per se in die volgorde – en moet de was nog gedaan worden. Nog een geluk dat mijn man het prima vindt om elke avond te koken. Het opruimen van de woonkamer is ook wel handig als er visite komt. Het sociale leven gaat ook gewoon door, dus Facebook moet worden bijgewerkt en er moet vrijdagavond bij vrienden worden gegeten. Omdat er dan ook nog persberichten en stukjes voor de SP-site moeten worden getikt, wordt het al een paar avonden behoorlijk laat. Om het nog drukker te maken, is het nieuwe seizoen van DWDD ook weer begonnen. Help!

Het is teveel! Hoe dóen andere moeders dat, zoveel ballen in de lucht houden zonder compleet door te draaien? Speed? Cocaïne? Andere drugs? Of worden zij ook langzaam gek zonder dat toe te willen geven? Ik hoop het, want dan ben ik tenminste niet de enige die vindt dat een etmaal te weinig uren kent. Goed voornemen voor na de campagne: afbakenen wat ik wel en niet doe voor de SP. En per dag bedenken wat ik moet doen, wanneer ik dat doe en hoe lang ik daarmee bezig ben. En oja, ook en vooral vrije tijd inplannen. Was het maar vast verkiezingsdag…

2 gedachten over “Vrouw in de politiek mét gezin: die moeten driedubbel werken”

  1. Beetje meer Zen denken lijkt me een gezond idee….. Een ding tegelijk en dan maar een weekje geen Facebook en Twitter, lukt je best joh! Succes met de campagne overigens, ik ben nog een zwevende kiezer, dus overtuig e van het nu van de SP??

    1. Sja, misschien moet ik dat maar eens doen. Maar te lang niks doen kan ik ook weer niet zo goed tegen, word ik onrustig van.
      Enne… als je het écht niet weet, stem dan blanco. Maar als je gaat voor een sociale, diervriendelijke toekomst waarin jouw kinderen gewoon kunnen studeren zonder dat jij daar krom voor moet liggen en waarin je ouders de zorg krijgen die ze verdienen zonder dat ze krom moeten liggen, dan moet je SP stemmen.
      http://www.sp.nl/nieuwsberichten/12403/120803-tien_vragen_aan_emile_roemer.html

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven