Zo wordt het vrouwelijk ideaalbeeld verder in stand gehouden

Het vrouwelijk ideaalbeeld. Dat vrouwen vaak zo onzeker zijn over hun uiterlijk vind ik niet zo verwonderlijk meer. Kijk maar even op tv of blader eens door een tijdschrift, dan mag duidelijk zijn dat niet iedereen op de cover komt of in een reclame uiting gevraagd wordt. En dat op zich is prima, want er is nu eenmaal verschil en als je als merk iets wilt uitstralen, dan kijk je wat er bij je past. Dat begrijp ik allemaal. Wat ik echter niet begrijp is dat het einde gewoon zoek is.vrouwelijk ideaalbeeld

Vrouwelijk ideaalbeeld wordt in stand gehouden

Kijk, uiteindelijk doen we er allemaal een beetje aan mee, dat in stand houden. Zeker als je van de perfecte plaatjes bent op bijvoorbeeld Facebook of Instagram. En wie maakt zich er niet schuldig aan? Een filtertje hier, wat brushen daar. Vertel eens eerlijk… heb jij nog nooit een foto voor de 2e keer gemaakt omdat je er de 1e keer niet zo fantastisch uitzag? Ik beken: ik wel hoor. En ook nog wel eens voor een 3e of een 4e keer. Of een zwart-wit filtertje gebruikt. Ik ben namelijk ‘Koningin in het op de foto staan met dichte ogen’. Of met een half open mond en een sullige blik. Ik ben nu eenmaal niet fotogeniek 😉 . Best een beetje lullig als blogger zijnde, maar tegelijkertijd ben ik blij dat ik het niet van mijn vlogskills hoef te hebben, haha.

Photoshoppen tot we erbij neervallen

Toch kan je tegenwoordig niet meer om photoshop heen. Kijk op bovenstaande foto maar eens hoe er ‘gewerkt’ wordt aan een foto. Een nog mooier voorbeeld ‘uit het echte leven gegrepen’… lees mijn blog over het litteken van Lotte wat geretoucheerd werd op een schoolfoto… ik was er woest om! Hoe moet ik mijn dochter beschermen tegen dit vrouwelijk ideaalbeeld als zelfs de schoolfotograaf er ongevraagd mee aan de slag gaat?

Onlangs schreef ik nog een blog over een FOD, vader van vier dochters, die met zijn Instagram account probeert het werkelijke leven neer te zetten. Een superleuk account om te volgen, maar stiekem vraag ik me wel een beetje af of dat het inderdaad allemaal one-time-shots zijn. Afijn, het boeit ook niet. De foto’s geven wel de werkelijkheid weer, ze zijn niet geshopt. Ze zijn zichzelf, en hebben misschien meerdere keren een poging gedaan om de foto wat gelikter te krijgen. So what?

https://youtu.be/hibyAJOSW8U

Anders wordt het met de dame die hierboven gefilmd wordt voor een reclame billboard. Moet je kijken hoe ze ‘aangepast wordt’ om ervoor te zorgen dat ze een vrouwelijk ideaalbeeld nastreeft. Akelig toch?

Lets stick together! Voor alle vrouwen: blijf bij jezelf, zie hoe we in de z**k genomen worden. Help je mee deze vibe te verspreiden?

xxx

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

7 gedachten over “Zo wordt het vrouwelijk ideaalbeeld verder in stand gehouden”

 1. Avatar foto
  yolanda de fijter

  Toch ongelofelijk dat photoshoppen. Dit is gewoon eng om naar te kijken.. ben blij nadat ik dit heb gezien, dat ik puur natuur ben. Waarom kunnen sommige mensen niet blij zijn met hoe ze eruit zien??

 2. Avatar foto
  Jeanne van Dijk

  Wow dat is best schrikken!
  Waarom nemen ze nog de moeite een echte vrouw als uitgangspunt te gebruiken?
  Dat is de vraag die direct bij mij opkwam.

 3. Avatar foto
  Joep Swagemakers

  Is het ook mogelijk om het filmpje van achter naar voor te draaien?
  Het is inderdaad haas afschrikwekkend

 4. Afgezien van het feit dat het ontzettend knap photoshop werk is, is het wel te verschrikkelijk voor woorden. En dan vinden we het als mensheid raar dat we zoveel meisjes (en volwassen vrouwen) in Nederland hebben die eetproblemen hebben. Een verkeerd ‘perfectie’ wordt er neergezet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven