Vrouwelijke schoonheid draait niet om bloot maar om klasse

Schoonheid. Vrouwelijke schoonheid lijkt tegenwoordig in samenhang te zijn met het ‘blootgeven’ van je lichaam. Kijk maar naar hoe (jonge) vrouwen zichzelf veelal presenteren in de wereld. Online en offline is een bepaalde mate van blootgeven de norm tegenwoordig. Maar vrouwelijke schoonheid zou niet afhankelijk moeten zijn van wat je laat zien. Integendeel. Je bent pas écht mooi als je kan groeien in je eigen persoonlijkheid.

vrouwelijke schoonheid

Vrouwelijke schoonheid in het algemeen

Ook zo’n geijkte uitspraak…. schoonheid zit van binnen. Ja, ja, dat is allemaal wel zo dacht ik vroeger altijd, maar het oog wil ook wat! En nog steeds denk ik dat persoonlijke verzorging echt wel een onderdeel is van deze schoonheid. Maar persoonlijke verzorging is toch echt wat anders dan jezelf vreselijk optutten en sexy door het leven gaan. De vraag die wij onszelf mogen stellen is ‘wat wil het oog’? Moeten we ons laten leiden door de looks van sterren als Beyoncé? Of mag het met wat minder?

De bodypositivity outbreak

Schoonheid draait uiteindelijk toch om je innerlijk en daarmee om het onthullen van je persoonlijkheid, niet om het onthullen van je lichaam. Alhoewel de hele bodypositivity beweging hier nog een extra dimensie aan geeft. Als je ziet wat er op Instagram gepost wordt onder de hashtag bodypositivity, dan krijg ik mijn twijfels of dat is wat ermee bedoeld wordt. Nog steeds ligt hier vaak de nadruk op bloot en dat is een misleidend imago als je het over vrouwelijke schoonheid hebt. Tenminste… als je het mij vraagt.

Vrouwelijke schoonheid bij de vrouwen om me heen

Ik zie namelijk genoeg vrouwelijke schoonheid om me heen! En dan heb ik het niet over de gelikte schoonheid die je voorbij ziet komen op tv of in de magazines, maar over de schoonheid van vrouwen zoals jij en ik.

Schoonheid die gebaseerd is op karakter en persoonlijkheid. Schoonheid die ontstaat vanwege een bepaalde eigenheid van iemand. Het feit dat ze ergens voor durft te staan en voor uit durft te komen. Zonder te provoceren. Maar gewoon, omdat ze zichzelf is, zichzelf kwetsbaar durft op te stellen en toch een heel eigen mening heeft. En dat ze daar naar acteert. Dat is voor mij vrouwelijke schoonheid.

Voorbeelden van vrouwelijke schoonheid

Een van de voorbeelden komt rechtstreeks van een van onze lezeressen. Een moeder die al de nodige tegenslagen heeft gehad en nu weer geconfronteerd wordt met een hoop verdriet en zorgen rondom haar dochter en de manier waarop andere meiden in de klas met haar omgaan. Deze moeder heeft toch de kracht en vering om altijd maar door te gaan en om juist de positieve dingen te benadrukken. En daar baseert ze haar keuzes op. Dat vind ik nou vrouwelijke schoonheid.

Een ander voorbeeld vind ik bijvoorbeeld 2 medeblogsters die op Instagram zichzelf op een heel eigen manier laten zien. Nicole Adelaars en lachebek Kimberley. Voor mij ook twee topvoorbeelden van vrouwelijke schoonheid.

Mijn eigen dochter

En dat is wat ik mijn dochter zoveel mogelijk probeer mee te geven. Ik snap dat je -als bijna tiener- je heel druk kan maken om je uiterlijk, maar kleine lieve meid van me… zorg ervoor dat je die échte vrouwelijke schoonheid de kans geeft om te groeien. Daar draait het om.

4 gedachten over “Vrouwelijke schoonheid draait niet om bloot maar om klasse”

  1. Nou Joyce wat ontzettend lief van je! Ik ben het helemaal met je eens, schoonheid zit hem voor mij in het omarmen van jezelf. Ben je content met jezelf dan straal je dat ook uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven