Vrouwen onderling zijn gemener dan mannen onder elkaar

Testosteron: onze kerels zitten er vol mee. Gaan ze zich lekker macho en mannelijk van gedragen. Af en toe word je daar hoorendol van. Maar toch doet dat testosteron volgens mij ook wat goeds. Mannen kunnen namelijk zo heerlijk relaxed zijn. Iets waar vrouwen onderling een voorbeeld aan kunnen nemen. Vrouwen zijn namelijk veel harder. Voor zichzelf, maar ook voor andere vrouwen. Vrouwen onderling kunnen nogal eens de bitch uithangen. We zijn er ster in het elkaar moeilijk te maken. Maar waarom eigenlijk?

Vrouwen onderling kunnen wel wat testosteron gebruiken

Testosteron is een echt mannen-hormoon. Toch maken vrouwen het net zo goed aan. Alleen wat minder. Het zorgt voor zelfvertrouwen, en competitiedrang. Maar die competitiedrang zien we ook regelmatig bij de vrouw terug. Soms lijken vrouwen onderling overal een ware wedstrijd van te maken. Wie is de mooiste, slimste, en heeft de leukste kinderen?

vrouwen onderling

Af en toe verdenk ik mezelf van een extra portie testosteron in mijn lijf. Als ik weer eens getuige ben van vrouwen-gedoe. Herken jij dat ook? Dat je denkt: mens, doe toch eens even niet zo moeilijk! Niet dat ik zo onschuldig ben. Ook ik laat me heus wel eens van mijn typisch vrouwelijke kant zien. Maar zinvol is het niet en al helemaal niet sfeerverhogend, die vrouwenstreken. Niet voor jezelf en niet voor anderen.

Lees ook: Ik heb hirsutisme – overbeharing volgens mannelijke patronen

Vrouwen zijn hard voor elkaar

Het vrouwelijke geslacht zou het zachtere geslacht moeten zijn. Lief, verzorgend en warm. Toch gedragen we ons soms meer als een stel ruziënde katten in een ware catfight. Ja, we zijn óók lief en verzorgend en warm. Maar bij vrouwen onderling is dat niet altijd zichtbaar.

Soms kan ik best jaloers zijn op mijn lief. Heerlijk relaxed zijn ze, die kerels. Zegt er eentje op het laatste moment af? Geen probleem. Is er toch een keer ruzie? Maken ze het samen goed onder het genot van een biertje. Zand erover. In de dames-arena gaat dat er vaak toch heel anders aan toe. Om maar eens een paar vrouwenstreken op een rij te zetten.

Vrouwenstreken

We staan dan bekend als het warme geslacht… Maar vrouwen zijn hard als steen. Zeker voor elkaar. En zelfs voor de vrouwen die we onze vriendinnen noemen. Waarom, zusters? 😉 Oh oh wat maken we het elkaar toch moeilijk. En daarmee vaak ook onszelf. Kijk maar eens naar onderstaande vrouwenstreken. Herken je ze? En wees eens eerlijk: heb jij je er ook wel eens schuldig aan gemaakt?

1. Eeuwige concurrentie

De arbeidsmarkt is er niks bij. In de wereld van vrouwen onderling geldt een soort eeuwige concurrentie. Een altijd voortdurende wedstrijd. Hebben we een vriendinnenavond, dan staan we nog een uur voor de spiegel. Want iedereen moet er zo goed mogelijk voor de dag komen.

Van kleding, smartphones, banen, auto’s en zelfs onze kinderen weten we een wedstrijd te maken. Daar heeft de gemiddelde vrouw dus blijkbaar geen testosteron voor nodig. Gewoon die hoge hakken in het zand en strijden voor de eerste plaats. En waar leidt dat vervolgens toe? Gezelligheid? Nou nee; eerder tot een hoop jaloezie.

2. Jaloezie

Vrouwen zijn vaak jaloers. Iets wat waarschijnlijk voortkomt uit hun eigen onzekerheid. Onzekerheid die tussen vrouwen onderling leidt tot afgunst. Hoewel we zeggen dat we elkaar van alles gunnen, speelt jaloezie regelmatig op in het Rijk der Vrouwen. Anne schreef al eerder een blog over afgunst onder vrouwen. Ben je daar bekend mee? In anderen, of misschien ook wel in jezelf?

Misschien moeten we ons in ieder geval wat minder met anderen vergelijken. Jij bent jij. En dat is toch genoeg? Waarom zou je het gevoel hebben je vriendinnen te moeten overtreffen? Of wie dan ook?

3. Geroddel

De komst van de smartphone heeft waarschijnlijk nog wat olie op het vuur gegooid. Want nu is het helemaal makkelijk om achter elkaars rug even een roddelsessie te doen. Vrouwen zijn vaak niet vies van een portie geroddel. We zijn ongelofelijk gekwetst als we er achter komen dat het over ons gaat, maar toch roddelen we zelf ook heel wat af.

Is jouw man ooit thuisgekomen met: “Schat, wat ik noú heb gehoord! Je mag dit dus aan niemand verder vertellen maar die en die heeft…”. Nee dus. What happens on guys night…. Daar kunnen vrouwen onderling nog wel wat van leren. Zodra we beseffen dat iets geheim is begint onze tong al te jeuken. Met wie kunnen we dit eens gaan delen?

Helaas lijken we net zo loslippig over onze eigen BFF’s als over willekeurige vreemden. Ook weer een onderdeel van die eeuwige competitie tussen vrouwen. Misschien is dat wat mannen doen veel handiger: gewoon de schouders ophalen.

Lees ook: waarom vrouwen zo snel een schuldgevoel hebben

4. Uit het oog uit het hart

Iedere vriendinnengroep kent wel een vriendin die regelmatig afhaakt. Of iemand die ver uit de buurt is gaan wonen. Ook zoiets waar vrouwen onderling een punt van kunnen maken. Een ongeschreven regel in de vrouwenwereld lijkt namelijk ‘uit het oog uit het hart’. “Is ze er weer niet bij? Dan zal ze wel niet willen! Is ze dan eigenlijk nog wel een vriendin van ons?” Vergis je niet: je afwezigheid kan een ware derde wereldoorlog ontketenen.

Als mijn vent iets met zijn vrienden gaat doen komt er ook regelmatig eentje niet opdagen. Zelfs, schrik niet, zonder iets te laten weten. On-denk-baar bij een vrouwenavond! Als je in één klap van je best-friend-status af wil zijn moet je dat soort dingen gaan doen. Het is oppassen geblazen, want bega je een misstap dan wordt die héél misschien vergeven, maar nooit vergeten.

5. Vergeven (misschien), maar nooit vergeten

Vrouwen hebben een oergeheugen. Zeker als het gaat om misstappen van anderen. Feilloos kunnen we oprakelen wat onze man vorige jaar allemaal verkeerd heeft gedaan. Ja, ik ook. Maar zo kunnen vrouwen onderling ook naar elkaar kijken. Vergeven gaat (misschien) nog net, maar vergeten zeker niet. Een verjaardagsfeestje gemist? Staat genoteerd. Niet gereageerd op een appje? Ook dat wordt onthouden. Al met al kunnen we dus concluderen dat de wereld van vrouwen soms net een jungle is. Alleen de sterksten overleven.

 

4 gedachten over “Vrouwen onderling zijn gemener dan mannen onder elkaar”

 1. Avatar foto
  sandra ,de man .

  tja het zal allemaal wel vandaar al die scheidingen in nederland mannnen komen van mars en vrouwen van venus .

 2. Avatar foto
  LudoPastryFreak

  Goed geschreven. We hebben wel hetere vuren doorstaan. Heb alle vertrouwen in de toekomst. Maandag horen we meer over de toekomstplannen.

 3. Hoi Joukje,

  Met 9 jaar ervaring werkende in een bedrijf waar 80% vrouwen was kan ik mij helemaal vinden in je artikel.

  Leuk geschreven… Keep it up

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven