In dit blog vertel ik je over mijn medewerking aan editie 3 van de Cosmopolitan, beschrijf ik een coachsessie en geef ik je als leestip het boek “Vrouwen zijn gewoon beter” van Ute Ehrhardt! Veel leesplezier…..
Cosmopolitan
Ik ben gevraagd mee te werken aan editie 3 van het magazine Cosmopolitan. Daarin schrijven zij dat bijna 70% van de goede voornemens inmiddels gesneuveld is (ten tijde van het verschijnen van de cosmo dus!), maar zij willen de lezeressen die zich nog steeds aan hun goede voornemens houden drie korte tips geven om gemotiveerd te blijven en te blijven volhouden. In editie 3 van de Cosmopolitan geef ik dé drie tips om je goede voornemen dit jaar écht vol te houden. Vanaf 10 maart ligt deze in de winkels!
Coachsessie
Ik kom het vaak tegen in mijn praktijk. Wij denken veel! Onze gedachten staan eigenlijk nooit stil. En dan vooral de negatieve gedachten blijven malen! Wat is dat toch? Onze positieve ervaringen beschouwen wij als normaal, maar negatieve ervaringen leveren ons allerlei verwijtende gedachten op. En dat kan ons flink aan het wankelen brengen. Herken jij het ook?
Ik leerde Saskia kennen als leidinggevende van een afdeling binnen een grote organisatie. Zij kwam bij mij omdat zij niet lekker in haar vel zat. Haar manager vraagt haar werkzaamheden te verrichten, waarvan zij vindt dat deze onder haar niveau zijn. Ze baalt er enorm van en wil daar verandering in brengen.
Tijdens ons gesprek realiseert zij zich dat zij haar wensen wel bij haar manager heeft aangegeven, maar dat zij niet duidelijk genoeg is geweest. zij heeft altijd via allerlei “omwegen” geprobeerd aan leuke opdrachten te kunnen werken. tot nu toe zonder resultaat. Onlangs maakt haar manager zijdelings ook een opmerking over haar prestaties. Dat maakt haar erg onzeker!
Ik vraag haar wat er gebeurt tijdens zo’;n gesprek met haar manager? Waar ze op zo’n moment aan denkt? Welke gevoelens er spelen? Terwijl ik dit aan haar vraag voelt ze zich onzeker worden, gaat twijfelen en krijgt een weeïg gevoel in haar buik. Ze denkt meteen weer aan haar salaris. Ze wordt goed betaald, eigenlijk te goed voor de werkzaamheden die zij nu doet. Die gedachten maken haar onzeker. En die onzekerheid zorgt ervoor zij zij niet goed uit haar woorden kan komen, waardoor zij niet duidelijk communiceert.
Als ik haar vraag wat ze zou willen, zie ik het meteen! Ze gaat eens rechtop zitten, krijgt een lach om haar mond en een twinkeling in haar ogen. Ze vertelt over haar ambities en het plezier dat haar dat geeft. Het zelfvertrouwen dat ze uitstraalt is duidelijk te zien! Ze herinnert zich haar sollicitatiegesprek en sprak toen over dezelfde ambities. Dáár voelde zij zich sterk en wist ze dat zÃj de juiste persoon voor het bedrijf was. Zij werd toen ook met een volmondig JA aangenomen!
De volgende dag staat er een gesprek met haar manager gepland. Ze weet dat dit haar kans is om haar situatie te veranderen! Ze ziet het helemaal voor zich. Ze gaat zich goed voorbereiden en duidelijk aangeven wat ze wil en welke kansen zij ziet.
Ik refereer aan haar gevoelens zoals toen bij haar sollicitatiegesprek. Ik geef haar de tip om vooral even een moment voor zichzelf te nemen, haar ogen te sluiten en het sollicitatiegesprek weer voor zich te zien. Voel je ambitie, je zelfvertrouwen en het lef zoals je die toen uitstraalde en ga dan het gesprek met je manager aan.
Volgende keer hoor ik hoe het is gegaan….. Wat denk jij?
Boek “Vrouwen zijn gewoon beter” van Ute Ehrhardt
In dit boek kwam ik weer zoveel herkenbare dingen tegen. Echt geweldig om te lezen!
Ik kan dit boek dan ook elke vrouw met een eigen onderneming aanraden. Naar mijn mening kunnen vrouwen meer potentieel uit zichzelf en hun bedrijf halen als zij zich meer bewust worden van hun vrouwelijke power!! Zoals Ute het zegt:” Er steekt meer in ons!”
Hierbij een citaat:
“Beslissen we zelf of laten we voor ons beslissen?
Een vader en zijn zoon krijgen een auto-ongeluk. De vader sterft, de zoon wordt met ernstig hersenletsel naar een ziekenhuis gebracht. De jongen heeft geluk, want er werkt een gerenommeerd hersenchirurg in dit ziekenhuis. Zodra de specialist de jongen echter onder ogen krijgt, volgt de verbluffende uitspraak: “Ik kan hem niet opereren, dit is mijn zoon!”
U zult u – net als vele anderen met u – in eerste instantie afvragen hoe dit mogelijk is. Pas na enig nadenken dient zich de oplossing aan. Bijna iedereen heeft tijd nodig om het juiste antwoord te vinden: de hersenchirurg is de moeder van de jongen. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen hebben er moeite mee zich voor te stellen dat de specialist een vrouw is. Waarom?
Uiteindelijk is het patroon steeds hetzelfde: vrouwen worden onderschat en mannen worden overschat. Het nadeel om tot het tweede, het zwakkere geslacht te behoren, blokkeert het leven van veel vrouwen. We leven met een zelfbeeld dat ons onze eigen kansen en onze eigen capaciteiten maar nauwelijks bewust laat zijn. Zelfs wanneer we vleiend het tedere en schone geslacht worden genoemd, houden we daar toch de akelige nasmaak aan over dat we tevens het dommere geslacht zijn. Waar ligt dat aan? We doen niet genoeg ons best ons zelfrespect te vergroten. Die boeien moeten we afwerpen.”
Ik help vrouwen met een eigen onderneming bewust te worden van hun, vaak belemmerende, gedachten. Als je je bewust bent van je gedachten, heb je een keuze! Ga je je zaken doen zoals je altijd deed? of ga je het vanaf nu anders doen? Ik help je met een frisse blik te kijken naar jezelf, je bedrijf en eventueel je medewerkers. Ik help je met het vinden van jouw vrouwelijke power!!
Wil je mijn blog maandelijks in je mailbox ontvangen? Ga naar mijn site en vink de optie aan. Laat je mailadres achter en je ontvangt mijn volgende blog automatisch in je mailbox! www.lifecoach.nl/blog
Wat een verbluffend stukje over die hersenchirurg…
Ik meen toch dat ik redelijk goed in staat ben om niet in hokjes te denken als het over vrouwen en mannen gaat, maar blijkbaar zie ik nog iets over het hoofd….