De VTech 5-in-1 Lettertrein maakt de kleine jongen in je wakker!

De VTech 5-in-1 Lettertrein kwam als geroepen bij Juliëtte in huis, alhoewel…

Terwijl ik de laatste fruitvlieg van het afgelopen seizoen tegen het keukenkastje plet en mijn eerste glühwein van dit nieuwe seizoen in de magnetron opwarm, gaat de deurbel. Op het schermpje dat oplicht naast de intercom, zie ik een man met een grote doos in zijn handen. Vliegensvlug probeer ik me te herinneren of ik niet nóg wat van de H&M, Zalando, Bol.com of ander online shoppingparadijs besteld heb. Mijn nieuwe gympies en winterjas heb ik reeds ontvangen. Zo ook het boekenpakket… Afijn, ik graai diep in mijn nog-net-niet-Korsakov-brein. Terwijl de deurbel voor de tweede keer door de stilte van mijn maandagmiddag-appartement snerpt, weet ik het zeker. Niks, ik heb niks besteld.

‘Hallo?’ zeg ik via de intercom tegen de man-met-grote-doos. ‘Ik heb een pakketje voor mevrouw Rozendaal…nee, wacht, ik lees niet goed…Rosenkamp,’ antwoordt hij.
‘Oh, oké, wilt u het in de hal zetten?’ vraag ik. Ik heb namelijk geen zin om zes trappen af te lopen. ‘Wil ik wel doen,’ zegt hij, ‘maar d’r mot getekend worden.’

vtech 5-in-1 lettertrein

VTech 5-in-1 Lettertrein, daar komt wat aan!

De magnetron piept dat mijn glühwein klaar is. Ik trek mijn gympies aan en loop de trappen af. Dan zie ik het: Het is een grote doos van VTech en plots weet ik het weer: de VTech 5-in-1 Lettertrein voor mijn kleine neefje Bob! Nog maar 1 jaar oud en nu al heeft hij grotere fans dan Justin Bieber of Akke-Marije. Bob is namelijk fan-tas-tisch. Zoals elke moeder haar eigen kind de geweldigste vindt – wat ik ook vind van mijn zoon Sam – zo vindt elke nieuwbakken tante haar eigen neefje (of nichtje) evengoed het geweldigste kind. Sinds kort pas ik elke vrijdag op dit heerlijke kleine mormel, dat me met al zijn gekke bekken, nieuwe woordjes en driftbuien – waar je gewoonweg wel om moet lachen – dolgelukkig maakt.

Sam had een hoop van zijn oude speelgoed bewaard en daar speelt Bob maar al te graag mee. Toch verschijnen er telkens nieuwe dingen op de markt die zo grappig, handig en zelfs educatief zijn, dat ik ze wel moet hebben. Voor Bob dan, maar dat moge duidelijk zijn.

Grote neef Sam mag uitpakken

Diezelfde middag laat ik het uitpakken van de VTech 5-in-1-Lettertrein over aan Sam, als stoere, grote neef. Hij pakt zijn zakmes en ritst de doos open. Schattigheid all over! We zien direct voor ons hoe neefje Bob op de wagon achter het locomotiefje zal zitten. Als dát niet koddig is, weet ik het ook niet meer. Bovendien heeft Bob een grote voorliefde voor alles met wielen.

vtech 5-in-1 lettertrein voor grote jongens ook leuk

Samen met Sam bevestig ik de losse onderdelen van de trein, zoals de wielen, het stuurtje en de telefoonhouder, waar ook een ‘echt’ mini-telefoontje bij hoort. Sam komt er direct achter dat je de telefoon ook in de carkit op het stuur van de trein kunt klikken. Logisch. Elke, zichzelf respecterende machinist anno 2016 belt louter handsfree! Sam bevestigt de wagon met zitgedeelte aan de locomotief met een simpele klik.

Solide treintje

Hij kijkt me met vragende twinkeloogjes aan en ik weet precies wat hij wil doen: hij wil op de VTech 5-in-1 Lettertrein gaan zitten. Zou dat kunnen, met zijn dertig kilo? Of is deze trein echt gemaakt voor een maximaal gewicht van, pak ‘m beet, een kilo of vijftien? Het laatste wat ik natuurlijk wil is dat de Lettertrein al doorgezakt is, nog voordat Bob er vrijdag mee kan spelen.
Heel voorzichtig probeert Sam het…en het gaat goed! Het ziet er dan wel vrij schlemielig uit, met zijn knieën ongeveer tegen zijn kin aan, maar soit. Het past. De wagon zakt niet door.

Conclusie 1: de VTech 5-in-1 Lettertrein is solide en kan aardig wat gewicht (of tegendruk) hebben.

Volop educatie

De wagon kan ook losgekoppeld worden van de locomotief. De locomotief is dan een walker, oftewel een looptrainer. In de wagon is plaats voor alle bijgeleverde letterblokken. Die kun je er gewoon inleggen, maar als je de wagon weer bevestigt aan de locomotief, kun je de blokjes bovenin de locomotief gooien, waarna ze – onder bemoedigende geluiden en telwoorden – in de locomotief gedumpt worden. Ook kun je elk blokje naast de telefoon vastklikken, waarna de locomotief vertelt welke letter het is en hoe deze letter uitgesproken wordt. Het dashboard aan de zijkant van de locomotief bevat nog veel meer knoppen, waarmee cijfers, kleuren en dieren geoefend kunnen worden.

Conclusie 2: de VTech 5-in-1 Lettertrein heeft veel interactieve, educatieve opties. Voor het leren van letters, woorden die met de betreffende letter beginnen, cijfers, tellen, kleuren en dieren.

Nadat Sam nog een aantal rondjes gereden heeft, waarbij de locomotief echte treingeluiden produceert van een ouderwetse stoomtrein, bergen we de 5-in-1 trein op tot vrijdag, voor  neefje Bob.

Bob reviewt verder

Op vrijdagochtend stapt kleine Bob vrolijk de gang door. Nog voordat ik zijn jasje uitgetrokken hebt, begint hij al ‘poesje! poesje!’ te roepen. Naast zijn voorliefde voor alles met wielen, heeft Bob nog een grote passie: dieren. En dan met name poezen. Bob weet inmiddels dat mijn grote, pluizige, zwarte Siberische Boskat ‘alles goed vindt’. Die laat zich tegen de vacht in aaien, optillen, in poppenwagens stoppen om rondgereden te worden en meer van dat soort ongein.

Bobje gaat dus direct op zoek naar ‘poesje’. Maar terwijl hij verder stapt, ziet hij plots de 5-in-1 Lettertrein staan. ‘Wauauauw,’ zegt Bob, ‘broemmm, broemmm.’ Ik heb het geluid nog niet aangezet. Laat hem eerst maar even rustig kijken. Maar als hij druk op de knoppen begint te drukken, klik ik toch het geluid aan. Bob kijkt gefascineerd, maar lijkt ook ietwat overdonderd door alle knipperende lichtjes, muziekjes en stemmen die de ‘broemmm broemmm’ plots produceert. Ad random drukt hij op allerlei kleuren en cijfers.

vtech 5-in-1 lettertrein

Achtereenvolgens klinkt het: ‘Het is een mooie dag om…Groen!…Zeven!…Dit is de letter E, spreek uit als ‘uh’…Vijf!…Blauw!…Het is een mooie dag om…’

Conclusie 3: De educatieve opties van de VTech 5-in-1 Lettertrein zijn voor een dreumes nog niet bijzonder leerzaam.Voor peuters en zelfs jonge kleuters meer geschikt!

Er past nogal wat in de wagon

Grote neef Sam demonstreert vervolgens dat de letterblokjes via de locomotief ‘gedumpt’ kunnen worden in de aangekoppelde wagon. Dat blijkt een groot succes. Elk blokje verdwijnt meerdere keren door het gat in de locomotief. Sam juicht bij elk blokje dat Bob erdoorheen laat vallen; wat Bob weer stimuleert het nóg eens te doen.

Conclusie 4: De letterblokjes van de VTech 5-in-1 Lettertrein die je via de locomotief in de wagon kunt ‘dumpen’ is een fantastische optie. Ook het losse telefoontje past er gelukkig moeiteloos doorheen. (Oh, en de andere speelgoedjes die Bob er later de dag doorheen liet gaan ook. Maar dat zal wellicht niet voor alle niet-bij-de-trein-behorende objecten gelden. Oppassen dus met wat je dreumes door de, zoals de verpakking aangeeft ‘magische tunnel’, propt. Voor je het zit je I-phone vast in de magische tunnel 😉

Loopauto zelfs voor allerkleinsten geschikt

Na een minuut of vijf zijn de blokjes uitgeteld en neemt Bob plaats op de wagon; het zitgedeelte, waardoor de Lettertrein een loopauto is. ‘Broemmm, broemmm!’ roept Bob, terwijl hij hard zijn best doet vooruit te komen. Hij kan goed met zijn voetjes bij de grond, dat is prettig. Soms tref je een loopauto waar een dreumes net níet met zijn voetjes bij de vloer kan, wat een hoop hysterie (en een doorgezakte rug bij duwende volwassene) oplevert.

Bob trappelt vrolijk met zijn voetjes de trein in beweging. De trein maakt ondertussen de ouderwetse locomotiefgeluiden, afgewisseld met bekende kinderliedjes.

Conclusie 5: De VTech 5-in-1 Lettertrein kan zelfs door de allerkleinsten van de doelgroep als loopauto gebruikt worden.

vtech_5-in-1_lettertrein_poes

Na een half uur samen gespeeld te hebben met de Lettertrein, ontdekt Bob dat ‘poesje’ in de doos naast de verwarming ligt. Ik parkeer de trein, Bob stapt uit en gaat de grote zwarte kater tegen zijn vacht in aaien. Ondertussen bekijk ik de doos waar mijn kat in ligt. Juist ja, de doos van de Lettertrein.

Waarom een VTech 5-in-1 Lettertrein ?

Terwijl ik de verpakking bekijk, begrijp ik waarom de Lettertrein 5-in-1 is. De vijfde optie was me namelijk nog niet duidelijk:

1. Locomotief + wagon = loopauto
2. Locomotief – wagon = walker
3. Wagon – locomotief = trekkar
4. Locomotief + wagon + telefoon, blokjes en knopjes = zittend spelen
5. Zitgedeelte van wagon ingeklapt + blokjes = blokjes stapelen

Als ik opkijk van de doos, zie ik dat Bob weer terug is gehobbeld naar de Lettertrein. Met zijn koddige handjes pakt hij weer de letterblokjes uit de wagon, om ze opnieuw door de locomotief naar de wagon te laten glijden. Hij heeft hier zoveel lol in. Ik denk dat dit de leukste speeloptie is. De vrolijk gekleurde, ietwat hysterische VTech Lettertrein had wat mij betreft 6-in-1 Lettertrein mogen heten 😉 .

Tip: Je vindt de Vtech 5-in-1 lettertrein online onder andere bij Bol.com

 

Meer lezen?

 

1 gedachte over “De VTech 5-in-1 Lettertrein maakt de kleine jongen in je wakker!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven