Waar je ook heen gaat: een levenslange zoektocht naar een vader

Weten wie je ouders zijn, hoe belangrijk is dat? Wat je afkomst is, waar je roots liggen. Zonder een van je ouders opgroeien is één ding, maar wat als je eigenlijk amper, of helemaal niet weet, wie die persoon is. Waar je ook heen gaat vertelt het verhaal van Alma, wiens vader vertrok toen ze 3 jaar was. Hier lees je de review.

DNA niet veel over bekend

Als Waar je ook heen gaat begint is Alma intussen een volwassen vrouw. Ze ontvangt een kort briefje dat namens haar vader geschreven is. Hij zal met een cruiseschip in IJmuiden aanmeren en zal haar dan graag ontmoeten. That’s it. Ze heeft haar vader dan 30 jaar niet gezien.

Waar je ook heen gaat vertelt de aanloop naar de ontmoeting tussen Alma en haar vader. Maar naarmate die nadert, volgen ook de flashbacks over Alma’s jeugd zich op.

Lees ook: Alleenstaande moeder zonder co-ouderschap: een dubbel gevoel

waar je ook heen gaat boek

Een levenslang gemis

Als Alma’s vader vertrekt, blijft ze met haar moeder achter. Later komt er nog een halfbroertje bij, Christiaan. Zijn vader komt in het begin nog af en toe langs. Maar die van Alma niet. Van jongs af aan fantaseert ze over haar vader. Dat hij gevangen is genomen door een stam in Afrika tijdens een wilde safari. Dat hij een kernramp heeft meegemaakt, of met haaien gezwommen. Haar moeder vertelt haar niks. Dus als andere kinderen wat vragen, vult ze de gaten zelf maar in.

Hoe verder je komt in Waar je ook heen gaat, hoe meer blijkt in hoeverre Alma lijdt onder de onzekerheid. Onder al die vragen – die ze eigenlijk ook niet aan haar moeder wil stellen. En bovendien: die zegt toch niks. Naarmate de jaren verstrijken wordt duidelijk dat ze eigenlijk met niemand banden opbouwt. Ze houdt iedereen op afstand. Houdt op met vragen stellen. Ze trekt zichzelf terug. Of misschien duwt ze de anderen weg, zo kan je het ook zien. Ze mist niet alleen haar vader: ze mist ook een groot deel van zichzelf.

Waar je ook heen gaat

En dan valt de brief op de mat. Dat gebeurt eigenlijk al in hoofdstuk 1, maar ik moest het toch een beetje inleiden 😉 . Na al die jaren een antwoord op al haar vragen: dat is dus niet zomaar een kopje koffie in de haven. Hoe dichter Alma bij IJmuiden komt, hoe banger ze wordt voor alle antwoorden. Of ze die ook krijgt? We gaan hem hier natuurlijk niet lopen spoilen 😉 . Maar de ontknoping is er sowieso eentje die je niet zult zien aankomen. Dol op een spannende familiegeschiedenis? Fan van DNA onbekend? Dan is dit jouw boek!

Lees ook: Alleenstaande mama zijn wordt steeds gewoner

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven