Waar moet de perfecte ski jas aan voldoen?

Zodra de zomervakantie achter de rug is begint bij het merendeel van ons gezin de skikriebel weer. Er ‘moet’ een skivakantie geboekt worden én de kratten met skikleding komen naar beneden om te kijken welke skikleding niet meer past. Dit jaar is het Luc zijn moment, hij heeft een nieuwe ski jas nodig. Maar waar moet de perfecte ski jas aan voldoen?

Het is iedere keer weer een zoektocht, maar dit jaar nog meer dan anders omdat Luc eigenlijk wel uitgegroeid is. Dat houdt in dat we nu zijn aanbeland in de periode dat we echt goede skikleding kunnen aanschaffen waar hij jaren mee kan doen.

Want uit zijn ski jas en skibroek groeien doet hij dus niet meer. Behalve misschien in de breedte, maar dat zal nog wel een aantal jaren duren.

waar moet d eperfecte ski jas aan voldoen

Zo kiezen wij onze ski kleding uit

Zolang de kinderen in de groei zijn vind ik het persoonlijk ontzettend zonde om hele dure skikleding te kopen. Ze zijn er vaak na 1 jaar weer uitgegroeid, tenzij je het echt te groot koopt natuurlijk.

En los daarvan is het ook nog eens zo dat kinderen niet echt zuinig zijn op hun kleding. Bij een skivakantie hoort niet alleen lekker skiën, maar ook lekker in de sneeuw spelen. Een goede ski jas heeft dus nogal wat te verdurenen als deze aan alle voorwaarden voldoet dan betaal je daar ook meestal voor.

Wij hebben er dus altijd voor gekozen om wat goedkopere ski jassen te kopen, maar daar komt nu een einde aan.

Luc is inmiddels 19 en uitgegroeid. De investering in een goede ski jas vinden wij nu dan ook legitiem. Maar waar moet de perfecte ski jas dan aan voldoen? Daar hebben we samen een brainstorm sessie aan gewijd, haha.

Waar moet de perfecte ski jas aan voldoen?

Qua looks heeft Luc speciale wensen. Omdat hij dit jaar niet gaat skiën maar gaat snowboarden en hij een nieuw vet snowboard voor zijn verjaardag krijgt wil hij ook graag een ski jas hebben die ‘dope’ is.

En die hebben we gevonden, bij een webshop met een heel toepasselijke naam, Dope Snow. Wat een gave kleding hebben ze daar zeg.

Maargoed een perfecte ski jas heeft niet alleen de looks, maar ook de praktische voordelen natuurlijk. Waar een goede ski jas in uitblinkt is wat ons betreft hetvolgende:

  1. Goed warm en toch liefst zo dun mogelijk
  2. Waterdicht
  3. Sneeuwvangers bij handen en buik
  4. Skipas vakje in mouw
  5. Binnenzakken of buitenzak op de borst
  6. Ademend materiaal zodat je niet zweet
  7. Lekker soepel aanvoelen
  8. De ritsen van de buitenzakken moeten naar boven toe open gaan of er moet een flap overheen zitten
  9. Getapete naden
  10. Flinke kraag, mèt zachte voering

Het is dus de kunst om een ski jas te vinden die aan zoveel mogelijk van bovenstaande voordelen kan voldoen. Toegegeven, je mag best ergens in schipperen als je qua looks de perfecte jas hebt gevonden om in de sneeuw te dragen.

1. Goed warm en toch zo dun mogelijk

Dat de perfecte ski jas goed warmmoet zijn dat lijkt me voor zich spreken. Toch is het wel zo dat je graag ook een ski jas hebt die niet te dik is. Je moet je er lekker in kunnen bewegen.

Een hele goede ski jas voldoet dus aan de voorwaarde dat hij van niet al te dik materiaal gemaakt is, maar wel lekker warm is. Zo kan je alle sneeuwstormen op de skipiste trotseren.

2. Waar moet de perfecte ski jas aan voldoen? Waterdicht zijn!

Of je nu veel valt of niet, een waterdichte ski jas blijft belangrijk. Ook als het sneeuwt kan je nat worden en een waterdichte jas zorgt dan ook voor het juiste comfort op je skireis.

3. Elastische sneeuwvanger bij je buik en sneeuwstoppers bij je handen

Het is geen no-go als de ski jas dit niet heeft, maar het is wel een dikke plus als ze wel aanwezig zijn. Het zorgt er toch voor dat je jas goed afgesloten zit en als je een schuiver maakt in de sneeuw, dan hou je zoveel mogelijk sneeuw buiten.

Daarnaast is het lekker om je duim door de sneeuwstopper te steken en dan je handschoenen aan te doen. Zo zit je lekker ingepakt!

4. Skipas vakje in de mouw

De perfecte ski jas heeft zeker een vakje in de mouw voor je ski pas.

De skipas wil je altijd voor handen hebben als je de skilift in stapt en je arm is de perfecte plek om die skipas op te dragen. Je hoeft eigenlijk niet eens je arm op te lichten om ervoor te zorgen dat het poortje open gaat.

Zonder vakje in de mouw moet je rare capriolen gaan uithalen om ervoor te zorgen dat je skipas gescant worden zonder dat je hem tevoorschijn hoeft te halen. Onmisbaar dus!

En laat Luc nu zijn oog hebben laten vallen op de Dope Akin, een jas die in ieder geval al de bovenstaande voorwaarden voldoet, maar ook de voorwaarden hieronder kan afvinken.

5. Binnenzakken of buitenzak op de borst

We hebben tegenwoordig allemaal een mobiele telefoon op zak, en die moet goed opgeborgen zijn zodat hij niet uit je zak valt.

Een binnenzak voor je mobiele telefoon (en wat geld of je pinpas) is dan ideaal, maar eigenlijk is een -goed afgesloten- buitenzak nog handiger. In het laatste geval hoef jij je jas niet meer open te ritsen als je snel een foto wilt schieten van jou en je gezin (of je van je vriendinnen als je met hen op skivakantie gaat).

6. De perfecte ski jas is gemaakt van ademend materiaal

Skiën is een echte sport. En van sporten ga je zweten. Of het nu warm of koud is, je bent zoveel in beweging dat je écht moet kiezen voor een ski jas van ademend materiaal zodat je zelf niet zeiknat wordt van het zweet.

Wat ons betreft is dit een belangrijke voorwaarde voor een goede ski jas en draagt dit veel bij aan het comfort van jouw skivakantie.

7. Je ski jas moet lekker soepel zitten

Je ski jas kan nog zo dope zijn, maar als hij stug aanvoelt en je kan jezelf er niet vrij in bewegen dan heb je er ook niet veel plezier aan.

Om lekker van de piste af te komen is het belangrijk om je goed en makkelijk te kunnen bewegen. Een stugge jas maakt dit er niet makkelijker op.

8. De ritsen van je ski jas

Als je eenmaal een ski jas hebt gehad waarbij de ritsen van de zakken precies andersom werken dan je normaal gesproken gewend bent, dan snap je eigenlijk pas waarom dit zo handig is.

Als de rits van je jaszak naar beneden toe dicht gaat (en dus naar boven toe open) dan is de kans veel kleiner dat je rits per ongeluk open blijft staan of open getrokken wordt omdat je ergens achter blijft hangen. En dus is de kans kleiner dat de spullen die je in je jaszak hebt zitten kwijt raken.

Wat natuurlijk ook prima is, is als jouw perfecte ski jas een flapje over de rits heen heeft zitten met een drukknop waardoor je jaszak eigenlijk dubbel beveiligd is tegen openschieten.

9. De perfecte ski jas heeft getapete naden, dan voldoet hij prima!

Als de naden getaped zijn dan betekent het dat ze ook echt waterdicht zijn. Als de rest van je jas dan goed waterafstotend is en het water eraf loopt, dan zorgen de getapete naden ervoor dat je lekker droog blijft.

De naden zijn immers het zwakste punt van je ski jas.

10. Een flinke kraag op je ski jas

Aangezien we tegenwoordig een helm op moeten met skiën vind ik persoonlijk een capuchon niet echt meer nodig, maar een flinke kraag is wel erg lekker.

Als het guur is kan je de kraag goed omhoog zetten en blijft je hele hoofd lekker warm. Wat wél belangrijk is, is dat de binnenvoering van de kraag heel zacht is. Die komt dan immers over je kin heen en als dit niet van zacht materiaal gemaakt is, dan blijft dat schuren en krijg je daar echt last van.

Je zal de eerste niet zijn die zonder perfecte ski jas skiet en bij de après ski niet alleen een rode neus heeft van de drank, maar ook een rode kin van het schuren!

Heb jij nog andere voorwaarden waar volgens jou de perfecte ski jas aan moet voldoen? Dan hoor ik ze graag van je!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven