Hier denk je niet over na als je een huis koopt

Het zijn de meest praktische zaken waar je waarschijnlijk niet over nadenkt als je een huis koopt. In ons geval liepen wij ook tegen een aantal zaken aan het afgelopen jaar waar we vooraf niet bij stil gestaan hebben. Niet altijd een probleem, maar een aantal dingen zijn we achteraf toch nog mee geconfronteerd. Ikheb al aardig wat blogs geschreven over alles rondom de aankoop van een huis en nu dus even over waar je op moet letten.

Waar op letten bij aankoop huis; het zijn soms de kleine dingen

Natuurlijk is er een standaard lijstje met zaken waar je op moet letten als je een huis aankoopt. Van het afsluiten van de hypotheek tot aan bijvoorbeeld het laten doen van een bouwkundige keuring en de afstand tot aan de school. Allemaal van belang en ook allemaal voor de hand liggend. Maar er zijn ook een aantal zaken waar je waarschijnlijk niet over nadenkt als je een huis koopt. Ze lijken wellicht minder van belang, maar kunnen in de toekomst toch voor een uitdaging zorgen. Vandaar ook mijn lijstje van zaken waar je waarschijnlijk niet aan denkt, maar toch op moet letten bij de aankoop van een huis.

1. Afstand tot school zegt niet alles, check ook de veiligheid!

Als ik bijvoorbeeld kijk naar de afstand tot aan de school dan is dat volgens mij niet het enige waar je naar moet kijken bij de aankoop van een huis. Let bijvoorbeeld ook op de weg zelf die je kideren moeten afleggen. Natuurlijk kan je in eerste instantie met ze mee fietsen, maar dat doe je niet tot in de lengte der dagen. Op een gegeven moment moeten ze zelfstandig naar school. En dan is het van belang of de weg er naartoe wel veilig is. Moeten je kinderen bijvoorbeeld een grote weg oversteken en kan dat wel veilig? Wij wonen nu achteraf en de weg die voor ons huis loopt is niet heel druk, maar er wordt wel hard gereden. Dat vind ik best een dingetje, maar hier kunnen we niets meer aan doen, behalve onze kinderen steeds maar weer op het hart drukken dat ze goed uit moeten kijken. Verder moet Lotte nog een drukke weg oversteken naar school.

check bij aankoop van je huis ook de afstand tot school en de aansluiting.
Luc staat op de huishoudtrap ‘zijn’ vlag op te hangen

Luc gaat nu -een jaar later- een nieuwe opleiding doen omdat hij geslaagd is. Super leuk natuurlijk zo’n nieuw tijdperk, maar we hebben er helemaal niet bij nagedacht dat er totaal geen goede busaansluiting is. Daar hadden we best op kunnen letten bij de aankoop van ons huis. Ik denk niet dat dat onze keuze had beïnvloed, maar het is toch goed om bij stil te staan! Luc wil nu zijn brommer rijbewijs gaan halen omdat hij niet zo makkelijk met de bus kan gaan.

2. Ga vaker dan 1x kijken naar je nieuwe huis

Na 1x kijken ben je misschien wel super verliefd op dit huis. En dus wil je zo snel mogelijk kijken of je de koop kan sluiten en samen een huis kan kopen. Maar pas op! Bij een tweede keer kijken, of soms zelfs een derde keer zie je andere dingen. Het kan er zelfs voor zorgen dat de charme van het huis wat achteruit gaat omdat je na een paar keer toch met andere ogen naar het huis kijkt. Je ziet de gebreken veel beter en maakt dus ook een betere beslissing. Een koop draai je nu eenmaal niet zomaar terug!

waar op letten bij aankoop huis

3. Kan je overal goed bij?

Misschien een wat rare opmerking zo, maar het is er eentje uit onze eigen praktijk. Wij zijn nog steeds tot over onze oren verliefd op ons nieuwe huis. Toch zijn er een aantal zaken waar we minder blij mee zijn zoals bijvoorbeeld de bereikbaarheid van de zijkanten van het huis. De punt van het dak is zo hoog dat deze alleen met een vouwladder te bereiken is. Je zou zeggen, geen probleem. En dat is ook zo, alleen het is toch ontzettend spannend om Frank zo op de ladder te zien staan. Bij het ophangen en afhalen van onze kerstverlichting was dat wel een dingetje. Zelf voelt hij zich ook niet helemaal veilig omdat je geen houvast hebt.

Nu is de kerstversiering een eigen keuze, maar we zijn ook nog steeds aan het verbouwen. Na de isolatie van alle buitenmuren moet ik ook weer opnieuw de zijkant schilderen. Dat is op een ladder niet echt veilig dus hier moeten we waarschijnlijk een steiger voor huren. Dat zijn kostenplaatjes waar je niet altijd op zit te wachten.

Daarnaast heeft ons huis een aantal ramen die eigenlijk niet goed bereikbaar zijn. Hoe ga ik die schoonmaken? Echt iets waar je niet op let bij de aankoop van een huis, maar wat wel voor problemen kan zorgen als je er eenmaal woont. Pak ik de vouwladder erbij, of ga ik toch een glazenwasser regelen? Gezien de hoeveelheid ramen in ons huis overweeg ik nu -noodgedwongen- de laatste optie.

4. Kijk ook goed naar de mogelijkheden voor de inrichting, eventueel al met aannemer

Met de aankoop van een huis ben je er nog niet, want waar moet je op letten als je het hebt over de inrichting? Kijk, mijn eerste ingeving was dat het plafond en de vloer eruit moeten in het huis. Het is allemaal zo jaren ’70, totaal onze smaak niet. Maar met het eruit halen van de vloer ga je een behoorlijk project aan. En daar zie ik best wel tegenop moet ik zeggen. Nog steeds is een betonvloer mijn droomvloer, maar of het er ooit van gaat komen? Gezien de uitbouw die we nog willen laten doen en alle investeringen die hiermee gemoeid gaan zullen we hier sowieso nog een aantal jaren mee moeten wachten. Nu ben ik dus aan het kijken of we voor de komende jaren toch niet een vloer over de plavuizen heen kunnen leggen. Dat geeft alleen weer uitdagingen met alle deuren.

Verder willen we nog een aantal muren uitbreken die bij nader inzien toch niet zomaar weg kunnen. Op bouwtekening stond wel dat het om een niet dragende muur ging, maar in de praktijk blijkt het anders gebouwd te zijn dan op tekening. Dat betekent dat de consequenties een stuk groter zullen zijn. Was toch wel handig geweest als we dat vooraf hadden geweten.

5. Waar moet je op letten bij de aankoop van een huis? Op je onderzoeksplicht!

Wist jij dat je een onderzoeksplicht hebt als je een huis koopt? Je moet zelf dus bij de aankoop van een huis actief opletten waar eventuele gebreken zitten. Zichtbare gebreken hoeven bijvoorbeeld niet door de verkoper aangewezen te worden. Je bent zelf verplicht om kritisch alles te bekijken in het huis dat je wilt kopen. Het is zelfs zo dat bij een ouder huis de onderzoeksplicht zwaarder telt dan bij een nieuw huis. Je mag namelijk aannemen dat de kans groter is dat er iets aan het huis mankeert. Na aankoop hoef je dan ook niet aan te komen met gebreken die je vooraf had kunnen ontdekken, die worden niet meer geaccepteerd.

6. Laat je niet verleiden door praatjes van de makelaar

Dit vind ik zelf een lastige. De makelaar van de verkoper is namelijk een goede bekende van ons. Hij was ook onze makelaar bij de aankoop van ons eerste huis samen, en de makelaar voor de verkoop van dat huis. Je bent dan ook geneigd te denken dat hij het beste met je voor heeft. En deels is dat natuurlijk zo. Maar vergeet niet dat de makelaar ook de verkopende partij dient.

Zo vertelde hij ons bij de bezichting dat dubbel glas in een kozijn zetten niet zo heel duur was. Voor honderd euro heb je dit glas wel vervangen riep hij. Dit hebben wij destijds niet verder uitgezocht, maar uiteindelijk hebben we € 25.000 gespendeerd aan dubbel glas in het hele huis. Ja, we hebben veel ramen, en ik moet ook toegeven dat er twee grote toogkozijnen bij zijn gekomen, maar uiteindelijk bleek het dubbel glas echt wel wat duurder te zijn dan wat we in eerste instantie berekend hadden. Let er dus op dat je bij de aankoop van een huis zelf helder hebt wat de kosten gaan zijn die je in de basis uit wilt laten voeren. Zo weet je zeker dat dat bij jullie budget gaat passen.

7. Vergeet de gas-, electra-, en gemeentelijke belastingen niet

Misschien ben je al zover in je beslissing dat je het huis graag wilt hebben. Je kijkt naar de hypotheek en verwacht dat dat misschien wel moet lukken. Ook dat maandbedrag wat je dan kwijt bent dat gaat nét. Maar hé, dan woon je wel in dat toffe huis waar je verliefd op bent geworden.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar waar je ook op moet letten bij de aankoop van een huis zijn je maandelijks lasten en de terugkerende gemeentelijke belastingen. Gelukkig hebben wij dit vooraf al uitgezocht, want zeker in het geval van onze woning (eigenlijk 2 woningen aan elkaar) lopen die maandelijkse lasten behoorlijk op!

Afijn, bovenstaande is wat wij hebben geleerd bij de aankoop van ons huis. Wil je nog meer weten, dan heeft de Consumentenbond ook nog wel wat tips voor je. Heb jij nog specifieke aanvullingen waar niet iedereen over nadenkt? Laat het ons weten, dan vul ik de lijst aan!

2 gedachten over “Hier denk je niet over na als je een huis koopt”

  1. We hebben dit voorjaar een huis uit 2009 gekocht en dachten dat er weinig mis mee kon zijn dus geen bouwkundige keuring laten doen. Achteraf blijkt dat sommige deuren niet op slot kunnen omdat de kozijnen en deuren krom getrokken zijn! Totaal niet aan gedacht om te controleren. Ook moet je alle apparatuur aanzetten en een keer gebruiken hoe stom dat ook voelt. Bij ons lekte de vaatwasser en het ingebouwde koffieapparaat enorm veel water ondanks dat we specifiek gevraagd hebben of alle apparatuur in orde is. De verkoper werkt bij de politie dus we dachten dat het antwoord wel betrouwbaar was. Niet dus, altijd zelf controleren!
    Volgende keer meet ik ook alles zelf na want een van de kamers is kleiner dan op de plattegrond was aangegeven.

    1. Hoi Didi,
      Dat is een tegenvaller zeg! Zeker dat met je deuren en die apparaten is vervelend inderdaad. Zo zie je maar dat je echt goed moet kijken zonder dat ‘verliefdheidsgevoel’ wat je bij een huis kan hebben. Verder wel een fijne plek?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven