Een nieuwe trampoline in de tuin; waar moet je op letten bij de aankoop van je trampoline

Het is een aankoop die je niet zo vaak doet, een nieuwe trampoline voor je kinderen. Dus als je een trampoline aanschaft, waar moet je dan eigenlijk op letten bij de aankoop? Dat kan ik je inmiddels haarfijn uitleggen aangezien wij in ons nieuwe huis ook een nieuwe trampoline ‘moesten’ hebben.

Niets moet natuurlijk, maar bij de verkoop van onze oude huis zat ook de trampoline inbegrepen. En aangezien onze kinderen nog graag op de trampoline staan was het voor ons geen vraag of er weer een nieuwe trampoline moest komen. Het was meer de vraag wat voor trampoline we zouden kiezen. Onze uitgangspunten zijn nu immers heel anders dan bij ons vorige huis waar we een kindvriendelijke tuin hadden, maar wel beperkt ruimte.

waar op letten bij aankoop trampoline

Waar moet je op letten bij de aankoop van een trampoline

Allereerst zet je al je wensen op een rij uiteraard, net zoals je met al het andere speelgoed doet. Daarnaast is het van belang dat je kijkt naar de verschillende mogelijkheden die trampolines bieden en met stip op nummer één… je kijkt naar de veiligheid!

  1. Welke afmetingen zoek je en wat past bij je tuin?
  2. Wil je een ronde trampoline of een rechthoekige?
  3. Wat voor trampoline rand en welke veren zijn er?
  4. Wel of geen veiligheidsnet om je trampoline?
  5. Is de framedikte nog van belang?
  6. Wel of niet ingraven van de trampoline?
  7. Garantie en service

1. Welke afmetingen kies je voor de trampoline?

Bij de aankoop van een trampoline moet je uiteraard letten op de afmetingen. Heb je kleine kinderen dan kan je wellicht nog af met een kleinere trampoline, maar vergeet niet dat je kinderen groeien. Wil je een tijdelijke investering doen en later eventueel nog een andere trampoline kopen, dan kan je met een kleintje volstaan in het begin. Feit blijft dat een grotere trampoline meer springplezier geeft. Persoonlijk vind ik hem ook wat veiliger omdat kinderen niet zo snel in de buurt van de rand komen. Wél moet je bij een grotere trampoline al wat meer balans hebben omdat er meer veerkracht in zit.

Hoe groter de trampoline hoe meer springplezier met vriendjes en vriendinnetjes. Bij een kleine trampoline is het niet verantwoord om er met meerdere kinderen op te springen. Toegegeven, ook bij een grote trampoline moet je opletten, maar met een trampoline vanaf ongeveer 3 meter doorsnede kunnen er makkelijker meer kinderen op springen. Let wel op: Er mag officieel maar door één persoon op een trampoline worden gesprongen.

Ook de afmetingen van je tuin zijn wellicht van belang bij de aankoop en keuze van de trampoline. Hoe groter je tuin des te makkelijker kan je waarschijnlijk ook een grote trampoline kwijt.

Je vindt Etan trampolines onder andere bij Bol.com

2. Kies je voor een ronde of rechthoekige trampoline?

Een ronde trampoline neemt meer ruimte in beslag dan een rechthoekige trampoline. Een belangrijk argument waar je op moet letten bij de aankoop van je trampoline.

Vanwege de ruimte komt de laatste variant steeds vaker in beeld. Met name in modernere tuinen met strakke vormen past deze trampoline erg goed. Lees ook nog even verder bij de veren voor een verschil tussen de trampolines zodat je hier rekening mee kan houden bij de aankoop van je trampoline en een goede keuze kan maken. Bij een rechthoekige trampoline is er namelijk meer balans bij je kind vereist.

3. Waar let je op bij de aankoop van een trampoline: rand en veren

De trampoline veren van een ronde trampoline zijn overal even strak gespannen. Doordat de spanning gelijk is is dit veiliger voor bijvoorbeeld kleinere kinderen die minder balans hebben; je wordt namelijk naar het midden van de trampoline ‘gedreven’. Dit verkleint de kans op ongelukken.

Bij de veren van een rechthoekige variant is de spanning ongelijk wat als voordeel heeft dat je hoger kan springen. Deze is ook geschikt vanaf 6 jaar, net als de andere trampolines, maar belangrijk is wel dat je kindje al voldoende balans heeft. Goed om hierop te letten bij de aankoop van een trampoline.

Met betrekking tot de rand is het van belang om bewust te kiezen in het materiaal en de dikte van de vulling. Als de trampolinerand van PVC gemaakt is (wat in de meeste gevallen zo is) dan geldt: hoe dikker hoe beter. Deze randen hebben daarnaast overigens een langere levensduur dan een PE rand, namelijk zo’n drie jaar. Etan geeft overigens 5 jaar garantie op de Gold trampolines. De PE rand vind je vaak bij een trampoline die je bij de plaatselijke bouwmarkt koopt, deze heeft maar een levensduur van ongeveer een jaar. Buiten de levensduur is het uiteraard voor de veiligheid van belang dat je een sterke rand hebt. Deze beschermt je kind bij valpartijen en voorkomt dat er voeten tussen de veren belanden.

Wist je trouwens ook dat langere veren een veel betere springkwaliteit geven dan korte veren? Nog iets om goed op te letten dus bij dit buitenspeelgoed.

goed veiligheidsnet etan trampoline
Moet je kijken hoe hoog Lotte hier komt… dat zou ik zonder stevig net toch niet zo’n goed idee vinden…

4. Wel of geen veiligheidsnet bij je trampoline?

Bij onze vorige trampoline hadden we geen veiligheidsnet. Nu –bij de nieuwe Etan trampoline– wel. Esthetisch hebben we er bij onze vorige trampoline voor gekozen om geen net te plaatsen. Aangezien dit een inground trampoline was én de kinderen al voldoende balans hadden was dat geen probleem. Omdat we nu de trampoline boven de grond hebben staan is geen net voor mij geen optie. Veel te gevaarlijk!

Ook in veiligheidsnetten en de bevestiging ervan zit veel verschil. Als je voor veiligheid gaat, dan kies je ook een betrouwbaar net waar je kind niet zomaar doorheen ‘hangt’.

5. Waar op letten bij aankoop trampoline; framedikte

De staaldikte van het frame laat de kwaliteit van de trampoline zien. Het is misschien niet het eerste waar je op gaat letten bij de aankoop van je trampoline, maar het is wel degelijk van belang. In de regel zie je trampolines met een staaldikte van 1,2 – 1,5 mm, maar de trampoline die wij van Etan hebben heeft een staaldikte van 1,8 mm! Betere kwaliteit die langer meegaat.

Naast de framedikte is het ook goed om te kijken naar de behandeling van het frame. Veelal zijn de frames gepoedercoat, wat op den duur loslaat. Het je een frame wat gegalvaniseerd is, dan heb je een betere kwaliteit.

6. Wil je de trampoline wel of niet ingraven?

Dit is natuurlijk heel persoonlijk. Ik vind het persoonlijk mooier om de trampoline in te graven. Daarnaast nodigt het (nog) meer uit om er op te springen. Maar het is wel een enorme klus om je trampoline in te graven. En hij is bovendienniet meer verplaatsbaar.

In ons oude huis renden de kids het gras op en dan hoppa op de trampoline. Of kunstjes doen met een aanloop, dat kon allemaal. Nu gaat dat niet meer, maar het grote voordeel van deze trampoline -die op het gras staat- is dat het springen veel makkelijker is omdat de lucht goed weg kan.

Bij een gewone inground trampoline is dat niet het geval. Een gewone inground trampoline die plaats je dan ook nog een stukje boven de grond, zodat de lucht enigszins weg kan. Naast deze twee types is er tegenwoordig ook het type groundlevel trampoline. Deze trampolines kunnen met de grond gelijk ingegraven worden door de speciale luchttechniek die hier is toegepast. Mooier om te zien, maar nog steeds minder spingcomfort.

Dus: een trampoline op poten die springt het fijnste. Op het moment dat je de trampoline enigszins uit het zicht kan plaatsen zou ik daar dan ook voor kiezen. Nu weet je goed waar je op moet letten bij de aankoop van een trampoline. Lees ook nog even dit laatste stukje om de juiste keuze te maken.

Etan trampoline opzetten

Ingraven en opzetten van je trampoline

Ik vind het een enorme bult werk. De vorige trampoline hebben wij zelf ingegraven. Uren graven en een -bijna- hernia verder kon dat ding eindelijk in de grond. Terwijl wij laveloos langs de trampoline inzakten riep zoonlief ‘Mama, kom je nou mee spingen’….

Je begrijpt het al, dat kon ik niet meer opbrengen. Vandaar ook dat we er deze keer voor hebben gekozen om de trampoline op te laten zetten door de ingraaf- en opzet service van Etan. Terwijl wij druk aan het verhuizen waren werd de Etan trampoline professioneel opgezet, super fijn!

Zelf sta je vaak een tijd te klunzen met alle veren in de trampoline, maar nu stond op dezelfde dag dat wij de sleutel kregen van ons nieuwe huis de trampoline klaar voor de kids!

Trampoline opzet service, waar op letten bij aankoop trampoline

Tip: als je wél zelf de trampoline in elkaar zet… maak dan de veren tegenover elkaar steeds vast, in plaats van de veren die naast elkaar zitten, anders krijg je het niet voor elkaar.

7. Garantie en service op je aankoop

Het spreekt voor zich dat je bij de aankoop van een trampoline moet letten op de garantie en service die men verstrekt, ook als je de trampoline online koopt. Ik ben erg blij met de levering en het opzetten van onze trampoline en dat scheelt de nodige stress. Koop in ieder geval bij een gerenomeerde webshop een goed merk, want veiligheid gaat bij dit soort artikelen voor alles.

Je vindt Etan trampolines onder andere bij Bol.com

2 gedachten over “Een nieuwe trampoline in de tuin; waar moet je op letten bij de aankoop van je trampoline”

  1. Avatar foto
    Peggy Reebeen

    Bedankt! Goede tips.
    Mag ik vragen welke inground trampoline jullie hadden en was dit een goede prijs kwaliteit verhouding?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven