Waarom Daarom, lezen over opvoeden kán ook heel grappig zijn

Opvoeden, dáár zouden ze nou eens boek over moeten schrijven… Just kidding, uiteraard. Er zijn bibliotheken vol opvoedboeken geschreven. En waarschijnlijk zijn er net zoveel kinderen ontspoord. Met ouders die allemaal braaf “what to expect when you’re expecting” – en vervolgdeel 2 tot en met 38 doorgespit hebben. Opvoeden leer je niet uit boeken. Waarom daarom! Tenminste, dat denk ik, maar ik heb als kinderloze 25-jarige misschien wel erg makkelijk praten. Toch blijf ik koppig bij mijn standpunt. Dus als je bij mij met een opvoedboek komt aanzetten, moet het er wel eentje met een dikke vette knipoog zijn. En dat is ‘Waarom Daarom’ precies. Roué Verveer is bekend van zijn carrière als cabaretier en dat komt heerlijk naar voren in zijn boek. Lachen geblazen dus! Offe, verdieping in de opvoeding, natuurlijk 😉 .

waarom daarom

Waarom Daarom.

In zijn boek Waarom Daarom! gaat Roué Verveer (zoals gezegd cabaretier, maar ook vader van 2 zoons, en niet te vergeten zélf zoon) in op opvoeding. En vooral: de Surinaamse opvoeding. En als je echt in detail wil treden: de Surinaamse opvoeding in vergelijking met de Nederlandse opvoeding. Of, zoals je het zou kunnen noemen: het totale Nederlandse gebrek aan opvoeding 😉 . Een tijdje terug was Roué al te zien in het programma “Omdat ik het zeg“. Nu doet hij dus weer een boekje open over opvoeden.

Roué Verveer is zelf in Suriname opgegroeid. Hij is opgevoed door zijn ouders, zijn ooms en tantes, zijn buurvrouwen, en eigenlijk alle volwassenen die in de buurt waren. Nu voedt hij met zijn vrouw Farah twee zoons in Nederland op. Dé expert dus om de verschillen te benoemen, zou je denken. En gelukkig doet hij dat op zeer komische wijze. Geen zware kost dus, dit boek mag gewoon op het nachtkastje. Een goede portie humor kan je vast wel gebruiken na zo’n lange dag opvoeden 😉 .

Opvoeden met Roué

Roués conclusie is vrij simpel. De Nederlandse opvoeding is: Wel een gesprek, maar geen grens, en geen straf. De Surinaamse opvoeding is: geen gesprek, wel een grens, en wel straf. Dat klinkt hard, en dat is het ook. Ik denk dat de Surinaamse opvoeding voor veel Nederlandse ouderen nog best herkenbaar is. En met een significant deel van de Surinaamse opvoeding zijn we het in Nederland waarschijnlijk dan ook niet eens (slaan).

Er zit echter ook een boodschap in het boek waar ik me wel in kan vinden. Ik denk dat sommige Nederlandse papa’s en mama’s inderdaad niet zo streng zijn. Omdat toegeven minder tijd kost, of ze geen zin hebben in een scene. En tegen hen zou ik willen zeggen: lees dit boek, en laat die scene maar komen. Hoewel een krijsend kind  tussen de knolselderij voor niemand leuk is, moet je wel duidelijk stellen waar de grens ligt. En die niet ontwijken door toe te geven. Zoals Roué stelt, and I quote: “De duivel heeft een advocaat, je kind niet. Het kind leeft met twee rechters. En zo moet het zijn”.

Geen dokter Spock, wel heel hard lachen

Geen opvoedboek voor in de top 10 van serieuze opvoedboeken dus. Toch opent het op een bepaalde manier wel je ogen. En mooi meegenomen, de helft van de tijd lig je dubbel. “Geen regels kweekt vlegels”, zo’n uitspraak zegt toch al genoeg? Waarom je dit boek moet lezen? Waarom daarom! 😉 .

Gegevens van het boek Waarom? Daarom!

 • ISBN: 9789045028866
 • Auteur: RouÉ Verveer
 • Prijs : € 14,99

Online bestellen kan hier

Winactie boek Roué Verveer

Heb je de tijd om een gokje te wagen? Vertel ons hieronder waarom dit boek voor jou dé manier is weer even met een knipoog naar je opvoeding te kijken. Even delen van dit bericht via onderstaande social media knoppen wordt ook zeker gewaardeerd! De actie loopt tot 20 juli 2016.

 

39 gedachten over “Waarom Daarom, lezen over opvoeden kán ook heel grappig zijn”

 1. Leuk om te lezen, en terug te kijken op je eigen opvoeding (nieuwe gesprekken 😉 )! Een vooruitblik voor inspiratie met een knipoog voor het opvoeden van (hopelijk) eigen toekomstige kinderen ;)!

 2. Met een ondeugendepeuter van bijna 2 en een baby van 4 maanden is het best aanpoten en dit is nog maar het begin denk ik dan..lijkt me fijn een beetje te relativeren en en passant ook nog wat te kunnen leren!

 3. lijkt me een super leuk boek! aangezien ik nu een peuter puber heb die overal antwoord op wilt hebben! Heerlijk!!! 😉

 4. Avatar foto
  anica aarts

  Open staan voor andere gedachtes en meningen kan wel eens goed zijn.. Ben dus erg nieuwschierig naar dit boek

 5. Avatar foto
  Michael noo

  Lijkt me interessant om te lezen hoe een ander opvoeding ziet en bekijkt.. Doe heel graag mee lijkt me leuk te lezen

 6. Mijn buurvrouw is Surinaamse en haar kind is keurig opgevoed. Zou leuk zijn als ik hier meer over lees…

 7. Ik ben erg benieuwd naar dit opvoedboek met humor! Het zal waarschijnlijk me wel eens de ogen openen…

 8. Avatar foto
  Claudia de Kok

  Erg benieuwd naar een meer humorvolle wijze van opvoeden en weer samen met hele gezin gezellig te hebben nu de pubertijd aandient

 9. Al die goedbedoelde adviezen ben ik zo langzamerhand wel beu, met een beetje humeur kun je ook veel bereiken.

 10. ik probeer altijd met humor dingen op te lossen, maar soms lukt me dat niet meer. Hopelijk helpt dit boek mij daar een beetje bij.

 11. Avatar foto
  Joyce Zwarts

  Ik wil dit boek graag winnen.
  Mijn dochtertje zit nu in de fase “twee is nee” en er staat ons nog een hoop te wachten qua fases.
  Dit lijkt mij een handig boek met nuttige tips die altijd welkom zijn.

 12. Zie je welllllllllll, ik heb gewoon ergens Surinaamse genen 😉 ja ik ben zo’n moeder die inderdaad GEEN discussie aangaat met een peuter van 2 waarom het zijn sokken aanmoet, gewoon: OMDAT IK HET ZEG, dat moet toch genoeg zijn hihi, hilarisch dus dit boek, ik doe graag mee!

  1. Omdat onze vorige winnares niet meer heeft gereageerd heb je geluk Sandra, je hebt alsnog het boek van Roué Verveer gewonnen! We hebben je een mailtje gestuurd 🙂

  1. Gefeliciteerd Romy! Jij bent de gelukkige winnaar van het boek ‘Waarom Daarom’! We hebben je een mailtje gestuurd 🙂

 13. Lijkt me echt super leuk om te lezen. Ben inmiddels ook wel een beetje opvoedmoe. Heb al twee kids volwassen en nu nog twee kindjes net op de basisschool. Een frisse wind zou ik wel oo prijs stellen, zeker als het met een schep humor gaat

 14. Altijd leuk om te lezen hoe een ander het doet qua opvoeding,en wie weet lees ik iets waar ik mijn voordeel mee kan doen

 15. Altijd leuk om te lezen hoe een ander over de opvoeding denkt en hoe een ander daar mee omgaat.
  Je kunt altijd tips eruit halen.
  Ik doe graag mee.

 16. Het is altijd interessant om eens andere opvoedingsmogelijkheden te horen.. Wie weet heeft men er we iets aan.. ☺️

  Facebook: An Na

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven