Een nachtmerrie gehad vannacht? Dat is helemaal zo slecht nog niet!

Waarom dromen we en hebben we nachtmerries? Hebben dromen een bepaald doel of moeten we er niet te veel achter zoeken? Vooral nachtmerries kunnen een grote impact hebben op mensen. We slapen slecht, worden vaak onrustig en met een naar gevoel wakker en slepen de ervaren droom de hele dag nog met ons mee. Niet fijn. Vaak spookt de vraag door ons hoofd: Wat wil deze nachtmerrie mij vertellen of leren? Bestaat er een relatie tussen nachtmerries en hoe wij in de wakkere wereld reageren op enge situaties?

Nachtmerries en ons brein; waarom hebben we nachtmerries?

Eens in de zoveel tijd heeft iedereen er wel eens last van: een vervelende droom of nachtmerrie (niet te verwarren met nachtangsten), waar vaak ook nog eens geen touw aan vast te knopen is. De hoofdthema´s lopen uiteen van een lange achtervolging, een super ongemakkelijke sociale situatie of zelfs een confrontatie met de dood.

Naast een naar gevoel en een vervelende start van de dag, zijn er vaak geen langdurige effecten merkbaar. We bespreken de droom (tot in detail) met onze vriendinnen en na een paar dagen zijn we de droom alweer vergeten en halen we onze slaap weer makkelijk in. Toch interessant: Zijn onze hersenen deze nachtmerrie daadwerkelijk vergeten of heeft de nachtmerrie een bepaald doel of effect op onze hersenen en ons gedrag in de wakkere wereld? Verschillende onderzoekers hebben zich verdiept in de vraag waarom we nachtmerries hebben en de resultaten zijn interessant te noemen!

De effecten van nachtmerries

Sterpenich, Perogamvros, Tononi & Schwartz (2019) keken naar het effect van nachtmerries op het brein en hoe het brein vervolgens in real life reageert als deze mensen zich in dreigende situaties bevinden. Zo zijn er bepaalde regio´s in het brein die verantwoordelijk zijn voor het ervaren van angstgevoelens, namelijk de amygdala, de cingulate cortex en de insula. Deze gebieden staan in verbinding met het ervaren van verschillende emoties. De hersenregio´s en de activering ervan zijn goed te bestuderen en te meten door middel van MRI. Een MRI is een medische beeldvormingstechniek waardoor lichaamsprocessen goed in kaart gebracht kunnen worden.

Waarom hebben we nachtmerries? We worden er alleen maar sterker door!

De onderzoekers stellen dat het ervaren van angstgevoelens tijdens een droom in vergelijking met het ervaren van angstgevoelens in de wakkere wereld, een tegengesteld effect heeft op onze hersenen. En dat zou een verklaring kunnen zijn waarom we nachtmerries hebben.

Zo zorgen angstgevoelens tijdens nachtmerries voor een remming van angstgevoelens als we wakker zijn en we ons in een enge situatie bevinden. Vooral de insula wordt sterk geactiveerd tijdens nachtmerries. De insula is een deel van de hersenen dat een centrale rol speelt bij pijnervaringen en basale emoties als angst en woede. In je nachtmerrie oefen je als het ware je reactie op een angst-uitlokkende stimulus “in het echt”. In het echt ervaar je dan vervolgens minder angstgevoelens. Je hersenen worden tijdens het slapen getraind en hierdoor kun je in de wakkere wereld veel gemakkelijker omgaan met deze enge stimuli. Nachtmerries werken dus emotieregulerend. Hoe fijn is dat? 😉 . En dat zou dus zomaar de reden kunnen zijn waarom we nachtmerries hebben.

De volgende keer dat jij dus badend in het zweet wakker wordt door een heftige nachtmerrie, kun je jezelf geruststellen met de gedachte dat deze nachtmerrie ervoor zorgt dat jij in het echte leven beter kunt omgaan met angstige situaties. Je hebt weer een generale repetitie achter de rug;)!

Liefs, Lieve

Bron: onderzoek

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven