Waarom huilen vrouwen meer dan mannen? Stellen wij ons aan?

Waarom huilen vrouwen meer dan mannen? Ik zit naar Johnny into the wild te kijken. Eva Jinek en Merel Westrik staan samen op een Mongoolse hoogvlakte. Verbijsterd door zo’n grote portie niks, en vertederd door de families die daar van niks leven. Voeg er een kudde fluffy babygeitjes aan toe en je raadt het al: de tranen vloeien rijkelijk. Niet alleen bij hen, trouwens. Ook ik hou het niet meer droog. Manlief aanschouwt het tafereel vanuit zijn (droge) ooghoeken. Hij weet maar al te goed dat hij nu beter geen flauw grapje kan maken over het ‘zwakke geslacht’. Hem betrap je nooit op huilen bij films. Zelf ben ik stiekem benieuwd: Waarom huilen vrouwen meer – en vooral zoveel sneller – dan mannen?

Aanstelleritus?

Vraag het aan de gemiddelde man: waarom huilen vrouwen meer dan mannen? Dan krijg je vast een simpel antwoord. Da´s gewoon een typisch vrouwending! Of ze moeten ongesteld worden, of ze lijden aan aanstelleritus. Een beetje gaan zitten huilen bij een film, het is toch maar een film? De meeste mannen bewaren huilen alleen voor Speciale Gelegenheden. De dood, of als jij op het punt staat om er een punt achter te zetten bijvoorbeeld. Ik kan al zitten snotteren als ik een documentaire over orang oetans kijk.

waarom huilen vrouwen meer dan mannen

Dus hoe zit het nou echt? Waarom huilen vrouwen meer dan mannen? Zijn we echt emotioneel labiel, zoals het andere geslacht wel eens lijkt te denken? Of is hier meer aan de hand?

Lees ook: Last van koude voeten – een vervelende vrouwenkwaal

Waarom huilen vrouwen meer dan mannen

Misschien herken je bovenstaand verhaal wel he-le-maal niet. En misschien ben jij zo’n vrouw die zelden tot nooit huilt. Good for you, het scheelt je een hoop tissues. Maar het kan ook zijn dat ook jij op een bepaald moment emotioneler wordt. Tijdens en na je zwangerschap bijvoorbeeld. Dus be prepared, ladies. Tijd om antwoord geven op de vraag: waarom huilen vrouwen meer dan mannen? En dan hebben we het niet alleen over huilen bij films, maar over tranentrekkers in het algemeen. Want laten we eerlijk zijn: ze vloeien bij ons een stuk rijkelijker dan bij de heren.

De huil expert

Hoewel ik voor dit onderwerp een prachtige zelfstudie had kunnen doen, kijk ik liever naar de expert. En de expert op het gebied van huilen is, verrassend genoeg, een man! Ad Vingerhoets is hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Hij schreef het boek “Tranen. Waarom mensen huilen.“ En volgens hem zijn er verschillende redenen waarom vrouwen meer huilen dan mannen.

Tranentrekkers: we love them

De eerste reden waarom vrouwen meer huilen dan mannen is vrij simpel. We laten ons namelijk meer in met emotionele zaken. Emotionele beroepen, maar ook bijvoorbeeld films. Een goeie tranentrekker of een dramatisch boek; daar zijn vrouwen meestal niet vies van. Voor de meeste mannen gaat dat niet écht op. Huilen bij films, daar betrap je de gemiddelde man niet op. Wil je jouw kerel testen, probeer dan The Notebook. Maar waarschijnlijk zit er dan weer maar eentje te snotteren en dat ben jij. De reden die hierachter zit, is misschien wel wat ingewikkelder dan dat we simpelweg vaker een huilfilm opzetten.

Hormonen gaan met je op de loop

Je vroeg je misschien al af wanneer ze langskwamen maar lang konden ze natuurlijk niet uitblijven: de hormonen. En het zijn niet zozeer ónze hormonen die vrouwen eerder laten huilen dan mannen. Het zijn eerder de mannelijke hormonen die hun oogjes drooghouden. Hoe meer testosteron een man (of vrouw!) heeft, hoe minder snel er gehuild wordt.

Er zijn bepaalde fases, waarin je hormonen zorgen dat je wel een stuk emotioneler bent. En geloof ons maar: daar is een ‘simpele menstruatie’ meestal niks bij. Tijdens bijvoorbeeld een zwangerschap of de overgang liggen je hormonen pas echt overhoop. En dat kan zorgen voor emotionele schommelingen.

Lees ook: de hormonen van puberdochter

De huildrempel

Aangezien mannen nu eenmaal over het algemeen een hoop testosteron met zich meezeulen, huilen ze niet zo vaak. En dus zijn we er ook niet echt aan gewend als ze huilen. Of liever gezegd: het is een klein beetje een taboe. Een potje gaan zitten huilen tijdens een mannenavond is een scene die je niet snel gaat tegenkomen. Terwijl vrouwen soms best een potje kunnen gaan zitten janken samen. Lucht lekker op, of niet meiden? In ieder geval kunnen we stellen: huilen is bij vrouwen sociaal meer geaccepteerd. Dus laat ze gerust af en toe lopen, die waterlanders .

Maar mannen liegen vaker dan vrouwen, wist je dat?

Crisis

Vrouwen huilen dus eerder, omdat onze huildrempel nu eenmaal een stuk lager ligt dan bij mannen. Huilen is bij vrouwen meer ‘gewoon’. Mannen hebben meer testosteron en huilen daardoor sowieso minder. En huilen, dat doen wij vrouwen dan natuurlijk niet alleen als we een romcom zitten te kijken… Nee, wacht maar tot er een crisis is. Panne langs de snelweg, of een kindje dat niet wil eten, het kan allemaal op onze traanbuizen werken. Reageert een man meestal met boosheid, bij vrouwen komt er eerder een huilbui.

Mannen en vrouwen reageren nu eenmaal anders op emotionele situaties. Maar ongetwijfeld verrassen we onszelf allemaal wel eens door lekker onverwachts te reageren. Het drooghouden bij Komt Een Vrouw Bij de Dokter in een bioscoopzaal vol huilende vrouwen bijvoorbeeld. Dat is me dan weer wél gelukt.

<3 Ook het boek van Ad Vingerhoets lezen? Je vindt het hier.

Ben jij ook een échte jankerd? Dan wil ik wel weten wanneer jouw tranen het snelste over je wangen lopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven