Waarom (ver)oordelen moeders zo fel?

Ik ben het beu. Ontzettend beu. Steeds wanneer er een ’typisch’ vrouwenonderwerp in de openbaarheid komt, duiken er altijd een aantal vrouwen als aasgieren bovenop met hun eigen ongezouten en weinig van respect getuigende mening. Natuurlijk: een mening die fel wordt geuit, kan ook rekenen op felle reacties. Maar tegenwoordig blijkt steeds vaker een eenvoudig artikel uit te lopen op een ordinaire online ‘bitchfight’.

De levendige discussies gaan als een ongeleid projectiel van tepelkloven naar een totaal ruptuur. Voor je het weet begeef je je middenin een wedstrijd wie de pijnlijkste bevalling heeft gehad of de titel ‘Best Supermom Ever’ verdient.

‘Geef jij geen borstvoeding?? Shame on you!’
‘Gaat jouw kind 4 dagen per week naar de opvang?? Belachelijk, wat sneu voor het kind!’
‘Ben jij een thuisblijfmoeder? Met ambitieloze koffieklets bereik je niets in dit leven.’
‘Traumatische bevalling gehad? Of het nu natuurlijk of middels een keizersnede was?  Stel je niet aan! Ben blij en trots, klaag niet!’

moeders

Steun elkaar in het moederschap! Daar heb je veel meer aan.

We zijn allemaal mensen met gevoel, een eigen belevingswereld en ervaringen. Iedereen maakt zijn of haar eigen keuzes en de enige aan wie zij zich hoeven te verantwoorden zijn hun naasten. Natuurlijk vraagt iemand om een reactie bij het openbaar delen van zijn of haar ervaring. Maar meestal wel als doel daar positieve of in iedere geval behulpzame respons op te krijgen. Ben je het niet eens met een stelling van een moeder? Prima, dat mag. Maar reageer dan respectvol of reageer gewoon niet. Niemand is erbij gebaat gekwetst te worden. Zowel de deler als de lezer niet.

Kunnen we elkaar niet beter steunen? Elkaar de hand reiken? Een woord van begrip, kracht of advies?
Is niet iedereen een beetje op zoek naar (h)erkenning? Er bestaat geen handleiding voor een perfect moederschap dus laten we in hemelsnaam ervaringen delen in plaats van (ver)oordelen. Geef hulp in plaats van kritiek. We doen allemaal ons best, op onze eigen manier, met onze eigen zorgen. Laat elkaar in waarde.

Want alle moeders hebben uiteindelijk 1 ding gemeen:  de liefde voor hun kinderen.

Fijne Moederdag!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven