Waarom vragen van je kleuter; 5 tips om je geduld te bewaren

Als je kind bijna vier jaar is, begint de tijd van de vraagwoorden. Een eindeloze reeks vragen naar het ‘waarom’. Soms is het leuk om die vraag te beantwoorden, maar je kunt er ook stapelgek van worden wanneer je het ‘waarom’ vaker dan tien keer op een dag hoort. Hoe ga je met waarom vragen om? En wat doe je als je merkt dat je geduld op de proef wordt gesteld?Waarom vragen

Afleren, negeren of beantwoorden? In deze fase wil je kind alles weten. Hij hoort iedereen praten en probeert dat allemaal te begrijpen. Geef dus juist antwoord op de ‘waarom vragen’, maar praat jezelf niet vast. Geef gewoon steeds dezelfde uitleg maar net met iets andere woorden. Probeer het maar eens, het is niet zo gek moeilijk.

 Wist je dat…

  • het stellen van ‘waarom vragen’ veel meer denkwerk kost voor een kind dan een ‘wie’, ‘wat’, ‘waar’- vraag? ‘Waarom vragen’ doen meer een beroep op hoe zit iets in elkaar?
  • de antwoorden die je aan hem/haar geeft meestal interessanter zijn dan de vragen die je kleuter aan je stelt. Vandaar dat je kleuter niet kan stoppen met doorvragen 😉 .
  • als je de ‘waarom vragen’ vaak negeert, je kind het gevoel kan krijgen dat hij domme of rare vragen stelt en dat dát een negatief effect kan hebben op zijn ontwikkeling?

 

Waarom vragen  en iets met geduld!

We snappen je helemaal als je momenten hebt waarop je gek lijkt te worden van al die waarom vragen van je kleuter. Vandaar een paar passende tips voor je. Maak er zeker gebruik van, je zal zien dat het werkt!

TIP 1. Wees dan kort en duidelijk. Als je kind vraagt waarom het regent, zeg dan niet ‘Omdat er veel wolken in de lucht hangen. En in de wolken zitten allemaal hele koude kleine druppeltjes. Net zo koud als ijsjes. Dan worden de druppels groter en vallen ze naar beneden, op de grond’. Zeg in plaats daarvan, …… ‘omdat het herfst is’.

TIP 2. Je hoeft niet altijd meteen een antwoord te geven. Je kunt best tegen je kind zeggen dat mama nu even geen tijd heeft, maar dat je er bijvoorbeeld tijdens het avondeten op terugkomt.

TIP 3. Zeg ….. morgen is er weer een dag en dan beantwoordt papa al je vragen!

TIP 4. Stelt je kind moeilijke vragen? Geef niet te concrete antwoorden, laat hem er zelf over nadenken, dat maakt het veel leuker!

TIP 5.Het Waarom boek‘ van Martine Laffon. Dit boek geeft leuke antwoorden op 71 vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven