Kinderbijslag ontvangen? Waar gebruik jij het dit keer voor?

Onlangs heb je weer kinderbijslag ontvangen als het goed is. Tijd om te shoppen of eens naar de kapper te gaan 😉 . Even zonder gekheid. De een gebruikt zijn kinderbijslag om de kledingkast nog even aan te vullen. of een paar nieuwe schoenen kopen De ander gebruikt de kinderbijslag voor extra’s zoals een keertje lekker uit eten gaan of een extra cadeautje tussendoor. Waarvoor kinderbijslag gebruikt wordt moet je zelf weten, maar het heet niet voor niets ‘kinderbijslag’. De kinderbijslag is uiteraard bedoeld als aanvulling op de kosten die je maakt als je kinderen hebt. Kosten die iemand zonder kinderen niet heeft.

Maar je mag de kinderbijslag best gebruiken voor iets anders. Net hoe het jou uitkomt. Je hoeft niets te overleggen over de uitgaven die je doet, uitzonderingsgevallen daargelaten. Waarvoor gebruik jij de kinderbijslag? En op hoeveel heb je recht?

waarvoor kinderbijslag

Waarvoor kinderbijslag en wanneer?

Alle ouders met kinderen tot en met 17 jaar hebben recht op kinderbijslag voor dat kind. Voor ieder kind afzonderlijk ook. Dus als je 3 kinderen hebt, heb je ook voor 3 kinderen recht op kinderbijslag. De hoogte van de bedragen varieert. Afhankelijk van de leeftijd van je kind ontvang je een bepaald bedrag aan kinderbijslag. De kinderbijslag is overigens niet afhankelijkvan je inkomen. Iederen ontvangt hetzelfde bedrag.

Hoeveel kinderbijslag krijg ik?

  • Kinderen van 0-5 jaar oud; je ontvangt ongeveer € 198,-
  • Kinderen van 6 -12 jaar oud; je ontvangt ongeveer € 240,-
  • Kinderen van 13 tot 17 jaar oud; je ontvangt ongeveer € 283,-

Wordt je kind 18 jaar dan ontvang je helaas geen kinderbijslag meer. In bepaalde gevallen kan het zo zijn dat je ook geen kinderbijslag meer ontvangt als je kind jonger is dan 18 jaar. Meer informatie hierover vind je hier.

Hoe vraag ik kinderbijslag aan?

Kinderbijslag hoef je zelf niet aan te vragen. Als je na de geboorte van je kind, deze gaat aangeven op het gemeentehuis dan zorgt de gemeente er gelijk voor dat de gegevens doorgegeven worden. De kinderbijslag ontvang je dan vanzelf.

Maar waar gebruik je kinderbijslag nu eigenlijk voor?

De kinderbijslag is zeker bedoeld voor kleding. Rekeningen van school, clubs en alles wat met je kinderen te maken heeft. Maar misschien heb jij de kinderbijslag hard nodig voor een verjaardagscadeautje van je kind of voor de decembermaand. Ook goed natuurlijk.

Wat nu als je maar net rond komt met die kinderbijslag? Of net niet?

Je kan je natuurlijk bedenken dat de kinderbijslag op dat moment weer even wat ‘extra lucht’ geeft. Maar nog beter is het om slim met je kinderbijslag om te gaan waardoor je er meer profijt van hebt. Hierbij dus 5 tips om meer profijt uit je kinderbijslag te halen:

1. Een aparte rekening

Zet je kinderbijslag op een aparte rekening zodat deze niet op gaat in je huishoudrekening. Je kent de gedachte waarschijnlijk wel. Je controleert je saldo en denkt bij jezelf: Zo, wat sta ik er nog goed voor. Om er op een later moment achter te komen dat hier honderden euro’s aan kinderbijslag  bij staan…. en die had je nu net ergens anders voor nodig.

2. Overzicht van de kosten maken

Maak een overzicht van de kosten voor de komende maanden. Wat heb je werkelijk nodig?
Wat kan minder? Maak een scheiding tussen NEED en NICE, dus echt nodig of gewoon leuk.
Verdeel  de kinderbijslag over de extra uitgaven. Zoveel voor kleding, zoveel voor de decembermaand etcetera. Op deze manier voorkom je dat de kinderbijslag opgaat aan ‘onnodige’ zaken.

3. Besparen op je kinderbijslag uitgaven op een slimme manier

Koop van je kinderbijslag bijpassende vestjes, maillots of dikke leggings om van de zomergarderobe van je kind een wintergarderobe te maken. Een paar leuke accessoires kunnen het verschil maken. Zeker voor jonge kinderen is dit een aanrader. Zij groeien er toch al zo snel uit, maar een shirt met korte mouwen kan zo nog mooi een seizoen mee!

4. Speelgoed en kleding verkopen

Verkoop het speelgoed en evt. kleding  die niet meer gebruikt wordt. Maak er samen met je kinderen een sport van. Zo leren ze meteen dat wegdoen ook positieve effecten heeft. Misschien kun je het bedrag besteden aan een wens van de kinderen. Dit spaart weer geld uit van je kinderbijslag, zodat je het ergens anders voor kan gebruiken.

5. Laat je niet gek maken

Laat je niet gek maken door reclames en het meer, meer, meer effect. Des te meer spullen je hebt, des te meer werk. En werk hebben we toch al genoeg.

Bedenk waar jij je kinderbijslag voor gaat gebruiken

Hebben we je aan het denken gezet? Mooi zo! Pak nog even een kop koffie of thee en overdenk hoe jij het concreet aan wilt pakken en waaraan jij je kinderbijslag wilt besteden.  Heb je nu geen tijd? Plan het in voor komende week. Overzicht geeft innerlijke rust. Geniet ervan.

Wij moeders hebben allemaal ervaringen met het huishouden en de balans tussen privé en werk. Waar besteed jij nu uiteindelijk de kinderbijslag aan?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

3 gedachten over “Kinderbijslag ontvangen? Waar gebruik jij het dit keer voor?”

  1. Gaat vrijwel altijd op aan mijn zoon. Aankomende maand word hij 18 en heeft geen loon oid…. Dus nu gaat het op aan de zorgverzekering!! Nooit geweten dat het daarvoor gebruikt moet worden! Leve de slavernij en minimum inkomen, zodat je net even minder waard bent met je gezin dan een caissière, welke voor hetzelfde bedrag werkt en haar leven en tijd kwijt is…

  2. De ene keer voor kleding voor de kinderen, andere keer omdat we het zelf even nodig hebben. Net hoe het uitkomt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven