Wagenziekte voorkomen doe je zo: want we gaan nog niet naar huis

Als de vakantie voor de deur staat is dat voor de meeste mensen reden voor een feestje. Sommigen gaan met de auto de grens over om vakantie te vieren. Niets geeft zo’n vakantiegevoel als het passeren van de landsgrenzen! Tenzij je last hebt van wagenziekte. Veel mensen hebben er last van. En vooral bij kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar komt het regelmatig voor dat ze erg misselijk zijn gedurende een lange reis. Bij ons houdt dat dan in dat ikzelf vaak omgekeerd in de auto zit om ze in de gaten te houden of het een en ander op te vangen… Voorkomen is beter dan genezen. Lees hier meer over wagenziekte. Waar komt het door – en nog belangrijker – hoe kan je wagenziekte voorkomen?

Oorzaken van wagenziekte en symptomen

Wagenziekte is een bewegingsziekte, ook wel bekend als luchtziekte of zeeziekte. De oorzaak heeft vaak te maken met  het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan kan in de war raken omdat de ogen veel beweging signaleren terwijl het lichaam niet meebeweegt. Symptomen zijn onder meer hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, of een algemeen gevoel van onbehagen . In extremere gevallen gaat het ook gepaard met koude transpiratie en veel overgeven.

Lees ook: Autorijden met kids: zo houd je het safe en gezellig

Wagenziekte voorkomen:

Wagenziekte kan echt heel vervelend zijn. Soms gaat het zelfs zo ver dat kindjes op zien tegen de vakantie. En hoewel je in ons kikkerlandje heerlijk vakantie kan vieren, is een buitenlandse ervaring toch ook geweldig voor de kids? Laat wagenziekte dat niet in de weg staan. Lees onderstaande tips maar eens door.

 • Probeer de  dag voor vertrek zoveel mogelijk te ontspannen, genoeg rust te nemen en licht te eten. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen een ongemakkelijk gevoel veroorzaken. Vermijd het eten van vette etenswaren, koolzuurhoudende dranken en melk.
 • Er bestaan medicijnen voor wagenziekte, maar vaak zijn die niet geschikt voor kinderen. Zeker als ze jonger dan twee jaar zijn is dat geen optie. Wil je toch medicatie tegen wagenziekte, voor jezelf of de kinderen, overleg dan bij de apotheek welke middelen zij aanraden.
 • Ben je de autobestuurder tijdens de reis en heb je zelf last van wagenziekte, controleer dan vooraf de bijwerkingen van je medicijnen. Sommige medicijnen kunnen slaperigheid veroorzaken. Raadpleeg vooraf je arts of apotheker voor goede alternatieven.
 • Draag op de dag van vertrek comfortabele kleding.
 • Indien mogelijk, zorg dat degene die last heeft van wagenziekte tussen andere mensen in zit. Of nestel je tussen tassen en kussens om veel bewegen te voorkomen.
 • Drink gedurende de reis voldoende water om uitdroging te voorkomen.
 • Kijk naar buiten en zoek een rustig punt waar je de aandacht op kunt leggen om misselijkheid te voorkomen.
 • Niet lezen, gamen of gebruik maken van de mobiele telefoon, dit werkt misselijkheid in de hand.
 • Wanneer je per boot of vliegtuig reist, probeer dan altijd in het midden te zitten, daar is de minste beweging.
 • Zorg altijd voor voldoende frisse lucht krijgt, stop onderweg om te luchten en probeer, indien mogelijk, tijdens de reis zoveel mogelijk te slapen.
 • Algemeen advies: Het sluiten van de ogen is een goede manier om misselijkheid tegen te gaan. Het is ook belangrijk om tijdens de reis zo ontspannen mogelijk te zijn en stressvolle situaties te vermijden.

Grootmoeders advies

Een trucje uit de oude doos, wij zijn er dol op. We hebben ook nog een tip van Grootmoeder voor je. Niet dat we haar nu een oude doos noemen 😉 . Maar goed: stop eens een watje in het oor van je kind. Is die links, dan stop je het in het linkeroor. Bij rechtshandigen gaat het watje in het rechteroor. Vraag ons niet hoe het werkt, daar moet je voor bij grootmoeder wezen… Het zal wel iets met het evenwicht te maken hebben. Maar het zou zomaar kunnen helpen tegen wagenziekte…

Goede reis! 😉 Heb je zelf nog tips tegen wagenziekte, dan horen we die natuurlijk heel graag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven