Wakker in een boze droom… over borstkanker… hoe ga je daar mee om?

Een op de acht Nederlandse vrouwen krijgt borstkanker. Jij kent vast ook wel iemand in je naaste omgeving die met deze levensbedreigende ziekte kampt. De plek waar een vrouw misschien op haar kwetsbaarst is, haar mooist, trotst en meest sexy, wordt een bron van vertwijfeling en woede. Wakker in een boze droomlaat op zeer persoonlijke en intieme wijze zien hoe de vrouwen en hun partners na de diagnose proberen weer vat te krijgen op het leven.

Binnenkort is deze documentaire te zien op tv,  in twee delen, op maandag 1 en 8 september 2014, 2025-21.20 uur op NPO 2. Als lezer van mamsatwork kun je ook een dvd winnen, zodat je deze indrukwekkende documentaire nog eens rustig kan kijken, op een tijdstip dat jou misschien beter uitkomt.

Wakker in een boze droom won tijdens het IDFA 2013 de prijs voor de beste Nederlandse documentaire. De film eindigde op de tweede plaats in de top 10 van IDFA’s publieksfavorieten.

Het verhaal van wakker in een boze droom

Sabrina-wakker-in-een-boze-droomBij  Ingrid, Vicky en Sabrina toont zich borstkanker in verschillende gedaanten. Ze gaan de ziekte met de moed der wanhoop, en soms ook met humor, te lijf. De vaak zware en pijnlijke behandelingen die zij ondergaan, zijn een tijdelijke etappe naar de gehoopte genezing die zo weer in ziekte om kan slaan. Zoals bij Vicky die voor de zoveelste keer slecht nieuws krijgt: “Ze zitten dus gewoon overal. Die rotjongens.”

Maar ook hun gevoel voor eigenwaarde staat op het spel. Ze voelen zich in hun vrouwelijkheid aangetast, beschadigd en onzeker.
Sabrina:”Heel eerlijk, Ik denk dat als je als vrouw geen borsten hebt je niet af bent. Mismaakt vind ik een groot woord. Maar ik denk wel dat het in de richting komt.”

De Latasters volgen de vrouwen gedurende anderhalf jaar, o.a. bij hun gesprekken met de oncoloog, professor  Emiel Rutgers (Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis). Opvallend is zijn gedrevenheid en zijn geduld. Hij ziet het als een van zijn taken de angsten van zijn patiënten helpen te bezweren en hun balans in het leven te hervinden. Daarbij beschikt hij over humor zonder jolig te zijn.

Met veel inlevingsvermogen tonen de makers het verschil in de reacties van de vrouwen. De één voelt zich mismaakt door het verlies van een borst -“Een borstamputatie. Ik kan er niet over praten. Ik kan er niet naar kijken. Een vrouw hoort twee borsten te hebben.”- de ander vindt het sneuer voor haar man dan voor haarzelf. De één houdt emoties op afstand, de ander wordt meegesleurd door verdriet.

Waar halen de vrouwen hun veerkracht vandaan? Uitgerekend in deze periode waar de steun van dierbaren hard nodig is komen relaties onder spanning te staan.  Veel aandacht van de makers gaat dan ook naar de omstandigheden thuis. Wat krijgen kinderen mee van de bedreigende situatie? Kan de partner zich inleven in de angst om een borst te verliezen?

Sabrina: “Soms red je het niet alleen. Maar hij praat wel goed hoor. Ik ben wel trots op hem daarin.”

Wakker in een boze droom is een coproductie van Human en Lataster Films en werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het CoBO Fonds, Mediafonds, het Nederlands Filmfonds, Mokum Filmdistributie en Stichting Abraham Tuschinski Fonds.

Winactie: Wij mogen 3 dvd’s weggeven van deze indrukwekkende documentaire. Heb je interesse? Doe dan mee met onze actie. Like ons op facebook, deel dit bericht via een van onderstaande ‘share’ opties en vul onderstaande formulier in. De actie loopt tot 21 September 2014.

[Form id=”23″]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven