Wallen onder ogen: hoe ontstaan ze en wat kan je er tegen doen?

Wallen onder ogen… brrr, hoe ontstaan ze en hoe kom je ervan af? Hoe ouder je wordt, hoe meer je meemaakt. Vroeger lag ik nooit ergens wakker van. Ik bleef wel nachten wakker, maar dan lag ik niet in bed 😉 .

Lang leve het studentenleven… Je feest jezelf een slag in de rondte en fysiek heb je daar niet eens last van. Ik kon 2 uurtjes slapen en zag er de volgende dag nog steeds uit als een 18-jarige. 

Als je wat ouder wordt (en vooral: moeder) moet je het soms ook doen met wel erg weinig slaap. Alleen zie je er tegenwoordig na zo’n nacht wél dubbel zo oud uit. En dan hebben we het nog niet eens over hoe je je voelt.

Ouder worden levert niet alleen rimpels op… Ook wallen onder ogen zijn een van de cadeautjes die je krijgt als je de 25 gepasseerd bent. Hoe ontstaan die krengen eigenlijk en nog belangrijker: hoe werk je ze weer weg?

Hoe ontstaan wallen onder ogen?

Wallen onder ogen, dat klinkt niet heel complex toch? Je slaapt weinig, en de volgende dag zie je er uit als een zombie. Toch hebben donkere wallen niet zó’n zwart-witte achtergrond. Wallen onder ogen ontwikkelen zich namelijk gedurende de jaren.

Meestal hebben oudere mensen er last van, maar ook bij jongeren kunnen wallen onder ogen een vervelend probleem zijn. Tenminste, als je je er wat van aantrekt. Het is namelijk alleen een cosmetisch issue, net als wel of geen permanente make up aanbrengen. Oftewel: een van mijn prioriteiten 😉 .

wallen onder ogen

Veel mensen denken dat wallen onder ogen ontstaan door vocht. Dat is deels waar, maar ze bestaan maar voor 10% uit vochtopslag. De rest is vet.

Als je dacht dat alleen je billen en buik een vet probleem zijn heb je het dus mis. Nu is vetopslag onder je ogen heel normaal. Maar naarmate je ouder wordt, wordt het bindweefsel in je lichaam zwakker. Daardoor begint vet soms een beetje te schuiven… en niet alleen onder je ogen.

Bovendien wordt er vaak steeds meer vet opgeslagen onder je ogen als je ouder wordt. De huid, die wallen onder ogen dan moet voorkomen, helpt ook niet echt mee. Die wordt namelijk steeds minder elastisch.

Daardoor worden de vetkussentjes onder je ogen steeds beter zichtbaar. Welkom wallen. Hoewel, zo welkom zijn ze natuurlijk niet. Wil je weten wat je aan wallen onder ogen kan doen? Lees dan vooral nog even door.

Oorzaken van wallen onder je ogen

Hoe elastisch je huid en bindweefsel zijn bepaalt dus grotendeels of je wallen krijgt. Maar ook erfelijkheid speelt een grote rol. Hebben je ouders last van wallen onder ogen, dan zal je er zelf waarschijnlijk óók meer last van krijgen.

Daardoor hebben sommige mensen al last van wallen als ze nog geen dertig zijn, en blijft het voor anderen een onbekend probleem. Tenslotte is er natuurlijk nog iets heel belangrijks: je leefstijl. Weinig slaap maar ook verrassende factoren als voeding hebben invloed op het ontstaan van wallen.

We hebben vast een supertip als je wallen onder ogen koste wat kost wil voorkomen: begin niet aan kinderen 😉 .

Tenslotte zouden wij de laatste zijn die een goed glas wijn in de ban doen.. maar ook alcohol is een veroorzaker van wallen. Door alcohol droogt je huid uit, waardoor wallen zichtbaarder worden. Aan de andere kant blijkt stress ook voor wallen te zorgen, en daar helpt een wijntje dan weer heel goed tegen!

Verschil tussen wallen en kringen

Er zit een verschil in kringen en wallen onder ogen. Van beiden ga je er niet bepaald stralender uitzien… maar het is niet hetzelfde.

Zoals hierboven beschreven zijn wallen dus echt vetophopingen. Ze tekenen zich af. Kringen zijn meer een tekening op zich. In de zin van een verkleuring van de huid onder je ogen. Eigenlijk is de huid zelf niet gekleurd, maar juist transparanter. Hierdoor zie je de bloedvaten onder de huid beter liggen.

In de spreektaal worden vaken de donkere kringen bedoelt, als men zegt ‘ik heb wallen onder mijn ogen’.

Update: mei 2023

Wallen onder ogen: ga de strijd aan

Goed, tijd om het over iets écht belangrijks te hebben. De oplossing. Of eigenlijk: oplossingen. Er bestaan namelijk allerlei middeltjes tegen wallen. Van de drogist, maar ook uit grootmoeders trukendoos. Dus check de mogelijkheden en ‘eet vooral van meerdere walletjes’, dan ben je hopelijk snel weer je stralende zelf.

Wallen onder ogen; oma weet raadt!

We beginnen maar meteen met oma’s wijsheden… Die zijn vaak goedkoop en werken in sommige gevallen ook nog eens heel goed! Zo weet oma ook raadt tegen wallen onder je ogen. Heb je zelf nog een wijze grootmoeder met goed advies? Dan horen we je tips natuurlijk graag!

1. Doe ’n cooling down

Een eeuwenoude truc: leg iets kouds onder je ogen om wallen tegen te gaan. Een lepel die eventjes in de vriezer heeft gelegen bijvoorbeeld. Leg die vervolgens met de holle kant naar je ogen, en de wallen zouden binnen no time verdwenen moeten zijn.

Pas op met te koud direct op de huid. Leg er bijvoorbeeld een tissue onder zodat je huid niet te hard ‘schrikt’.

Je kan ook een nat washandje gebruiken, of plakjes komkommer. Tijd over? Leg dan ook nog even twee zakjes kamillethee op je wallen, dat heeft een verzachtende werking. Drink er vooral ook een lekker kopje thee bij, kan je gelijk ontzuren met thee.

Pas op: niet iedere dag voor zo’n theebehandeling gaan, want dat kan dan juist weer voor irritaties zorgen.

2. Ga voor een oogmassage

Waarschijnlijk ga je meestal voor andere massages, maar een oogmassage is ook een goede remedie tegen wallen onder ogen.

Je hoeft er niet voor naar de spa én het levert ook nog eens een happy ending op – namelijk het verdwijnen van je wallen. Masseer je wallen een aantal minuten (zonder smeerseltjes!). Hierdoor schijn je afvalstoffen weg te masseren, en worden je wallen minder.

Gebruik geen dagcrème op je wallen, die werkt vaak hydraterend en maakt je wallen juist erger.

3. Cafeïne: coffee is always a good idea

Dat cafeïne een redder in nood kan zijn na slapeloze nachten weet je vast al. En cafeïne schijnt zelfs goed te helpen tegen wallen.

Je kan naar de drogist gaan voor een cafeïne roller, maar je kan ook twee gebruikte Senseo pads op je ogen leggen. Moet je wel een Senseo-apparaat hebben (en zin in die pads op je ogen).

4. Aambeienzalf… voor wallen?

Ieuw. Dit is geen grap, we komen deze tip echt vaker tegen. Ook aambeienzalf schijnt te helpen tegen wallen onder ogen. Dat klinkt jou misschien niet als muziek in de oren… Maar een hoop Hollywood sterren blijkbaar wel.

En het schijnt op korte duur nog te werken ook. Alleen wel een waarschuwing: als je het voor langere tijd gebruikt gaat het de huid irriteren en worden je wallen juist erger. Ik zou zelf dan ook geen aambeienzalf aanbevelen voor de wallen onder je ogen, beter probeer je een van de andere tips uit dit blog.

5. Het laatste redmiddel

Heb je je wallen vol koffie en komkommer gesmeerd? Zit je nu al een uur te masseren, en willen de wallen maar niet weg? Dan blijft er natuurlijk nog een allerlaatste middeltje over. En dames (en heren!) het werkt altijd.

Thank god for make-up. Camoufleren van je wallen is natuurlijk ook een optie. Al zal dat niet meer werken als je 80 bent.

Onder ’t mes; cosmetische ingrepen

Met cosmetische ingrepen kan je niet alleen wat aan lijntjes en rimpels doen, maar ook aan wallen. Natuurlijk moet dat wel in je straatje passen. Heb je daar in principe wel interesse in, maar vind je het idee nog een beetje eng?

Dan kan je het verhaal van Anne lezen, die voor botox en fillers ging. Of dat van Joyce, die met een ooglidcorrectie haar hangende oogleden heeft aangepakt, waar ze erg tevreden over is!

Met wallen onder ogen chirurgisch laten verwijderen hebben we (nog) geen ervaring, maar de mogelijkheid bestaat wel.

Heb jij hier wel ervaring mee? Deel dan je verhaal met ons als je wilt!

wallen onder ogen met olaz eyes ultimate eye cream

Goede producten tegen wallen onder je ogen van de drogist

Staan grootmoeders middeltjes je een beetje tegen (ik begin in ieder geval niet aan die aambeienzalf), dan kan je natuurlijk ook even bij de drogist binnenlopen.

Ook hier vind je allerlei producten die wallen onder ogen zouden moeten tegengaan. Er zijn er zoveel dat ik zelf door de bomen het bos niet meer zie, maar ik kan je wel vertellen over de producten die ik zelf gebruik.

Hieronder vind je een greep uit mijn assortiment.

olaz eues ultimate eye cream

1. Olaz Ultimate Eye Cream

Deze crème heeft een 3-in-1 werking. Gebruik deze oogcrème in de ochtend in je dagelijkse routine. Door de meervoudige werking pak je hiermee fijne lijntjes, rimpels en donkere kringen aan.

De oogcrème heeft een lichte kleur en bevat glycerine, vitamines (waaronder B3 welke bv pigmentvlekken vermindert of remt) en peptides. Deze gebruik is dus meer ook als camouflage van de kringen dan voor eventuele wallen.

Tip: De Olaz Eyes Ultimate oogcrème is verkrijgbaar bij plaatselijke drogist en online. Nú hier online verkrijgbaar.

garnier oogroller met cafeïne tegen wallen onder ogen

2. Oogroller van Garnier

Deze werkt wat mij betreft niet tegen donkere kringen, maar zelf vind ik het wel prettig om hem te gebruiken als ik eens een slechte nacht heb gehad en wallen onder mijn ogen heb.

De oogroller verfrist per direct en zowaar trekken mijn wallen iets weg doordat de huid wat strakker gespannen is. Op zich niet zo vreemd want in de oogroller zit cafeïne en daarvan hadden we hierboven al geconstateerd dat dat zou werken.

De roller van Garnier is helaas niet meer verkrijgbaar. Wel kan je de onderstaande cooling roller gebruiken die volgens de reviews ook heel fijn blijkt te zijn. Je koopt deze bij de HEMA

aloe vera soothing gel tegen wallen onder ogen

3. Aloe Vera Soothing Gel Face & Body

Een gel die een multi-use functie heeft en dus altijd handig is om in huis te hebben. Deze gel is heerlijk ter verkoeling van je huid (bijvoorbeeld ook na een dagje veel zon), maar de ultieme tip die ik kreeg van een schoonheidsspecialiste is de volgende:

Gebruik een Aloë Vera gel standaard onder je gezichtscrème, voordat je de dag begint. Toevallig heb ik die even geleden van mijn nichtje ontvangen toen ik voor haar de Zeitgard testte om je gezicht te reinigen.

Nu gebruik ik de Aloë Vera dan ook braaf. Wat ik vooral lekker vind is dat deze gel direct hydrateert en ‘de boel’ een beetje strak trekt. Ik breng hem met een kwast aan op mijn hele gezicht en dus ook onder mijn ogen. Mijn rimpeltjes worden daar per direct minder door, geinig om te zien ook 😉 .

Bovenstaande gel heb ik thuis ontvangen om te testen en is verkrijgbaar bij the Body Shop,. Tegenwoordig zit hij trouwens in een andere tube, maar hij is nog steeds even lekker.

Toegegeven… even daarna doe ik er nog een verzorgende crème overheen die het straktrekken weer enigszins tenietdoet. Maar ik ben erg blij met deze tip, vandaar dat ik hem graag deel. Hij werkt dus ook als je oogopslag door wallen onder ogen even wat minder fris is.

4. Biodermal oogcrème (tegen wallen onder ogen & donkere kringen)

De oogcrème van Biodermal heeft een aantal kenmerken en een ervan is de zichtbaarheid van wallen onder je ogen en fijne lijntjes kan vervagen. Laten we eerlijk zijn… helemaal verwijderen van wallen is een opgave die eigenlijk voor geen enkele crème goed te behalen is.

Je wallen verminderen kan wel. Zeker als je al onze tips tegen wallen en donkere kringen onder je ogen ter harte neemt. Een oogcrème zoals deze van Biodermal kan je dan nèt dat beetje extra geven.

Ik heb hem zelf inmiddels een dikke week getest en kan je zeggen dat ik het een fijn product vind. De Biodermal crème smeert heel makkelijk en wordt snel opgenomen in de huid. Ik gebruik hem het liefst in de ochtend voordat ik mijn make up aanbreng.

De Peptiden in de crème zorgen er samen met de niacinamide (vitamine B3) voor dat de huid rondom je ogen verstevigt waardoor de zichtbaarheid van donkere kringen onder je ogen verminderd.

Daarnaast zorgt de oogcrème er ook voor dat de huid extra gehydrateerd wordt.

Wil je de Biodermal oogcrème tegen wallen onder ogen en donkere kringen uitproberen? Hier koop je hem.

Mineral 89 ogen, Vichy

5. Minéral 89 Ogen

Over Minéral 89 Ogen was ik zelf ook heel tevreden, en heb ik een aparte review geschreven. Een ideale combi samen met een goede cappuccino!

6. Als laatste een concealer voor wallen onder je ogen

De volgorde van bovenstaande producten in gebruik is eerst 2, dan 3 en dan 1. Beetje onhandig van me dat ik het anders neer heb gezet, sorry ;).

Als laatste gebruik je dan de concealer. Heb jij nog geen concealer in huis? Dan kan ik je dat toch wel aanbevelen, zeker voor de donkere kringen onder je ogen. Vind je het moeilijk om te bepalen welke concealer voor jou de juiste is? Check dan onderstaande artikel voor meer informatie!

Lees ook: hoe kies je de juiste concealer?

Heb jij last van wallen onder ogen en eventueel nog aanvullende tips voor ons? Laat het weten zodat we er allemaal van kunnen profiteren!

wallen onder je ogen

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

47 gedachten over “Wallen onder ogen: hoe ontstaan ze en wat kan je er tegen doen?”

 1. 2 jaar geleden mijn wallen operatief laten verwijderen,maar al na een paar maanden zag je de bolling alweer terugkomen.
  geen succes dus.

 2. Ik heb mijn wallen te danken aan een puberende zoon die sinds deze maand voor het eerst legale biertjes mag drinken en in de late uurtjes thuis arriveert 😉

 3. Haha die wallen heb ik te danken aan mijn kids 😉 maar houd nog steeds van ze hoor, meestal laten ze me namelijk enorm stralen <3

 4. Avatar foto
  Lisette van den Beld

  De wallen van nu kan ik wel goed verklaren. Nadat ik mijn brief aan het jeugdjournaal schreef kwam ik in een stroomversnelling. Naast gewoon werken op donderdag en vrijdag was ik erg druk met journalisten te woord staan, mensen beantwoorden die mij de meest ontroerende verhalen stuurden, vrienden en familie beantwoorden die mij benaderden. Daarnaast was onze oudste dochter een week in het buitenland met school en hebben wij ook nog eens haar slaapkamer opgeknapt als verrassing. Daardoor stuiterde ik overdag enorm en was in slaap vallen gewoon lastig.

 5. Jammer dat ik geen foto’s kan plaatsen want anders zou ik jullie laten zien wie er veratnwoordelijk is voor mijn walleen…

 6. Mijn wallen ontstaan door slechte slapen….dar heb ik al van alles tegen geprobeerd…nu onderga ik het maar. Na 2 slapeloze nachten volgt er meestal 1 die wel lukt…wallen heb ik dan ook…dus ik doe graag mee

 7. Helaas… erfenisje van mijn vader! En raad eens? … Onze kleine meid van 10 weken heeft ze ook al!
  Nou ja! Zou het nu nog helpen als ik Olaz ga smeren??? Weet in ieder geval wat ik ipv luierzalf ga smeren bij die uk van me!

 8. Avatar foto
  Anneliese de Waal

  Ik heb wallen door slecht slapen en stress.

  Ik doe graag mee met de winactie 🙂

  Groetjes van,
  Anneliese

 9. Ik heb niet echt een tip, alleen op tijd naar bed en lang genoeg slapen 😉 Donkere kringen en wallen die heb ik ;-( De oorzaak hiervan is te laat naar bed gaan en te veel piekeren. Daarnaast is de jongste is al een poosje aan het spoken ’s nachts, maar het gaat de goede kant op 🙂 Met dit potje erbij hoop ik er binnenkort weer wat stralender uit te zien, net als de zon 😉

 10. Dat is vandaag dus niet zo’n moeilijke vraag. Onze zoon van 3 heeft oorpijn en houdt ons al een paar nachten wakker. En niet zo’n beetje ook, die alarm sirene de eerste maandag van de maand om 12 uur is er niks bij.
  Mega zielig natuurlijk, maar ik doe het nou eensmaal niet zo goed op 3 uur slaap en twee kleine kids.

 11. Avatar foto
  ♥ Cornelie ♥

  WALLEN – WALLEN – WALLEN,
  Die je mooie gezicht weer verknallen 🙁
  Het wil elke ochtend wel wat tijd vergen,
  en dan nog…. niet te verbergen!
  Maar blijven proberen,
  nog een laagje smeren!!
  Maarrr… nu ik dit lees word het een feit
  wallen zijn verleden tijd♥
  Van deze winactie worden we weer helemaal blij,
  wallen horen niet meer bij mij.
  Ik hoop dat ik mag winnen,
  we zullen het eens testen met zusjes en vriendinnen!
  Maak mij blij,
  Stuur de prijs naar mij!

  XXX

 12. Avatar foto
  Marjanne van den Blink

  Slapeloze nachten de laatste weken en dat merk ik direct aan mijn ogen ……grrrr!
  Kan dus wel een goede oogcrème gebruiken in deze tijd

 13. Avatar foto
  Michael noo

  Mijn vriendin heeft die te danken aan de slapeloze nachten van ons dochtertje van 7 maanden oud!

 14. Avatar foto
  Xaviera Jamie Jansen

  Slecht slapen en hooikoorts spelen mee aan het onstaan van mijn wallen. Graag zou ik deze specifieke OLAZ creme tegen wallen willen gaan testen.

 15. Nou, ik heb het eigenlijk al heel snel. een keertje minder dan 8 uur geslapen?: iedereen vraagt of ik ziek ben en waardoor ik zo moe ben!

 16. Deze crème is handiger dan theezakjes maar theezakjes zijn weer goedkoper of wat dachten jullie van koffiepads!

 17. Ik zou dit product willen proberen omdat ik last heb van donkere kringen onder mijn ogen. Door toedoen van mijn bindweefselziekte is mijn gezicht aangedaan dus ik wil mijn ogen er graag stralend uit laten zien.

 18. Mijn wallen komen van mijn drukte. Een dag heeft te weinig uren voor mijn gevoel en een week te weinig dagen 😉 Ik sta altijd voor iedereen klaar en kom aan eigen dingen haast niet toe, waardoor het laat word en er vroeg weer uit, dan instaan er helaas wallen.

 19. De wallen onder mijn ogen heb ik te danken aan slaaptekort, ik ga vaak te laat naar bed en slaap ook vaak slecht!

 20. Het is genetisch bepaald maar in het weekend worden ze vaak net iets zichtbaarder. Oorzaak is alcohol en korte nachten 😉 Olaz is mijn favoriete merk en ik zou de créme erg graag willen winnen!

 21. Nou… ik heb ze ook hoor ! En ik weet wel hoe dit komt : we hebben net een pittige verhuizing achter de rug… nu alles nog op z’n plek krijgen, dus voorlopig nog genoeg te doen. Ik zou deze creme dus dolgraag uit testen! X

 22. Avatar foto
  Leone Bock

  mijn wallen ontstaan omdat ik ’s nachts eindelijk tijd heb ik om na te denken en van de ene piekerstroom in de andere duik. Hierdoor slaap ik soms periode slecht, waardoor de wallen weer meer aanwezig zijn. Als ik beter slaap, wordt het minder maar ze verdwijnen nooit. Aflopende zaak…. denk ik weleens. Met deze crème “oogt” het vast beter, zie ik er ook zo oud uit als ik mij voel!

 23. Ik heb heel veel fijne en goede dingen geërfd van mijn allerliefste moeder, maar helaas ook de wallen onder mijn ogen… En een druk en hectisch gezin, werk en af en toe te weinig slaap maakt het er niet fraaier op!

 24. Avatar foto
  Corinne de graaf

  Het is denk ook genetisch bepaald.Mijn Oma had het,mijn vader heeft het en ik ook.En met een paar jonge kinderen wordt het ook erger.

 25. Tja waar heb ik de wallen aan te danken.. ik had ze als kind al ?Misschien verergerd door alleenstaand moeder van 4 kids zijnde ?

 26. Ik heb prachtige kringen/wallen gekregen (NOT!) door de slapeloze nachten van m;n drie kinderen. De jongste is nu 3 maanden, dus ik kweek nog even door 😉 Ik probeer graag de creme uit 🙂

 27. Heb dan nog geen wallen maar wel last van donkere kringen!:( Maar wil het best eens proberen hoor…;)))

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven