Wat is handig om te hebben als je gaat wandelen met je hond?

Het is een van mijn favoriete bezigheden; wandelen met de hond. Of moet ik zeggen; met de honden. Want inmiddels hebben we er al een tijdje twee in huis. Het leek me dan ook leuk om eens een blog voor jullie te schrijven over het wandelen met de honden en wat je daar zoals voor nodig hebt.

Stiekem vind ik dat ik mezelf inmiddels wel een beetje een ervaringsexpert kan noemen op het gebied van honden, aangezien ik mijn hele leven al honden om me heen heb.

Mijn ouders hebben vroeger ook altijd honden gehad en toen ik op mezelf ging wonen duurde het niet lang voordat ik zelf ook ‘aan de hond ging’. Ik hou ervan, van beesten in huis. Want naast onze twee honden hebben we ook 3 katten in huis, maar dat terzijde. Ik ga het nu hebben over de honden, het wandelen én de handige artikelen die ik daarvoor in huis heb.

Ga je wandelen met de hond dan z=zijn deze producten onmisbaar

Wat heb je nodig als je gaat wandelen met de hond?

Voor mensen die nog in de beslissingsfase zitten met betrekking tot een hond als huisdier is dit blog misschien wel handig.

En wil je nog meer informatie hebben over wat je nodig hebt voor honden in het algemeen, zoals welk voer goed is, wat je moet kopen als je een puppy in huis haalt en nog meer? Check even de links onderaan dit blog, want ik heb er al aardig wat over geschreven!

Oké nu over tot de informatie waar je naar op zoek bent, namelijk wat heb je nodig als je gaat wandelen met de hond (of honden zoals ik mijn geval).

Ik heb overigens zelf heel lang zonder een aantal van onderstaande producten gedaan, dus het is niet zo dat je niet zonder deze tips kan, maar fijn is het wel als je dit in huis hebt voordat je wat langere wandelingen gaat maken.

1. Fijne wandelschoenen

Ik trap af met wandelschoenen, deze zijn wat mij betreft wel onmisbaar trouwens. Niet als je iedere dag maar 10 minuten met je hond wandelt, dan kan nog wel op je pumps.

Maar als je een hondenliefhebber bent en er graag mee gaat wandelen (wat zij zelf natuurlijk ook fantastisch vinden), dan zijn goede wandelschoenen onmisbaar.

Zeker nu wij in het buitengebied wonen zou ik ze niet meer willen missen. Over de zandpaden struinen tussen de weilanden door is echt niet fijn als je geen goede waterdichte schoenen hebt. Daarnaast ben ik al gauw per dag zo’n 1,5-2 uur aan het wandelen. Dan is een fijn zittende schoen geen overbodige luxe natuurlijk.

2. Een hele goede riem voor jouw viervoeter

Wil jij graag veel gaan wandelen met je hond dan is een goede riem natuurlijk een eerste vereiste. Maar die riem mag je wel een beetje aanpassen aan je hond.

Zo ben ik bijvoorbeeld begonnen met een gewone halsband voor onze pup. Maar nu ze zes maanden is heb ik een y-tuigje voor haar gekocht. Een tuigje waarbij haar schouders gewoon helemaal vrij kunnen bewegen, maar ze wel net wat fijner aan de riem loopt.

Ze wil namelijk uit enthousiasme nog wel eens wat trekken en dat is niet fijn natuurlijk. Niet voor haar én ook niet voor mij en onze oudere hond. Een gewone halsband drukt op de schildklier tijdens het trekken, maar met een y-tuigje heb je dat niet. En je zal het geloven of niet… het trekken is helemaal verleden tijd.

3. Een goede jas voor het wandelen met de hond

Ook al heb ik al mijn hele leven honden, ik heb ze altijd uitgelaten in mijn gewone jas. En dat kan ook prima hoor. Maar ik ben dit jaar voor het eerst gezwicht voor een ‘hondenjas’. Geen jas voor mijn honden, want daar doe ik niet aan, maar een jas voor mezelf die ik gebruik tijdens het wandelen.

Het is een echte outdoorjas waar ik ontzettend veel plezier van heb. Een jas die écht wind- en waterdicht is, mét een fijne capuchon.

Doordat ik nu zo’n goede jas en specifieke wandelschoenen dames size heb kan ik zonder andere tierelantijnen zo een uur op pad. Ik hoef geen paraplu mee te nemen als het regent of sneeuwt, want ik zet mijn capuchon op en blijf gewoon lekker droog.

Met een paraplu met de hond wandelen is overigens toch een ellende als je twee honden hebt, dat gaat gewoon niet.

Leestips als je hondenliefhebber bent: Alles over het verzorgen van je hond, Buddybites en welke spullen je nodig hebt voor een hond.

4. Een zakje voor beloningssnoepjes en hondenpoepzakjes

De deur uitgaan zonder beloningssnoepjes doe ik op het moment ook niet. Onze oudste hond is nu 9 jaar oud en met hem heb ik de laatste jaren tijdens het wandelen nooit geen snoepjes meer bij me gehad. Maar met de pup zijn ze onmisbaar.

Ook al is ze nu zes maanden oud, ik ben nog steeds tijdens het wandelen met haar aan het trainen. Ze is een slimme Australian Shepherd, maar is voorlopig nog niet uit de puberteit natuurlijk. Gelukkig is ze heel erg ‘food motivated’ dus tussen het wandelen door doe ik met de honden steeds oefeningen.

Zo mogen ze los lopen, maar roep ik ze regelmatig bij me. En dan beloon ik ze. Daarna mogen ze weer verder los lopen. Op deze manier leert ze bijvoorbeeld goed te komen, zonder dat ze de associatie heeft dat ze dan meteen aan de riem moet.

En als ze dan écht moet komen, dan luistert ze meteen.

Eerst had ik die hondensnacks dus in mijn jaszak zitten, maar die wordt dan helemaal smerig van binnen. Niet echt tof. Tegewoordig heb ik zo’n klein zakje dat aan de buitenzijde van mijn jaszak hangt. Zo kan ik er snel bij, én wordt mijn jaszak niet vies van binnen.

Bron: Bol.com

5. Bij lange wandelingen met de hond heb je ook water nodig

Ga je écht op pad om uren te wandelen met je hond, dan heb je uiterarad ook water nodig. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je hond.

Je hebt van die handige hondendrinkflesjes waar gelijk een drinkbakje aan de fles zit. Vaak zit er een sluiting aan met musketonhaak die je ergens aan vast kan maken, of je stopt hem in een rugzakje.

Bron: bol.com

6. Met de hond wandelen in het bos? Bescherm je auto!

Nog zo’n tip van flip. Ga je met de hond wandelen in het bos of langs een meer ofzo, waarbij je weet dat ze vies worden? In een grote auto kan je hond misschien in de achterbak, in mijn auto kan dat helaas niet.

Maar daar heb ik wat op gevonden. Een hondendeken voor op de achterbank van de auto. Deze leg je handig op je achterbank waarna hij je volledige bank beschermd én de zijkanten aan de binnenkant van je auto.

Verder kan je je hond nog aan de riem doen op de achterbank, dat is wel zo veilig. Zorg er overigens wel voor dat je dit alleen doet in combinatie met een tuigje, niet met een halsband!

7. Eventueel een lange lijn bij het wandelen

Zelf gebruik ik dit niet, omdat ik mijn honden ook los doe als het even kan. Maar sommige mensen vinden zo’n lange lijn juist heel fijn als ze wandelen met de hond. Ook al gaat de hond niet los, hij heeft toch de ruimte om wat rond te snuffelen en meer bewegingsvrijheid.

8. Een lampje voor als het donker wordt

Ook al heb ik jarenlang zonder gedaan, tegenwoordig staat dit Orbiloc lampje op de ‘onmisbaar’ lijst als ik ga wandelen met de honden. En het fijne ervan? Hij zit gewoon standaard vast aan het tuigje van Ayra, onze Aussie.

Zodra het schemerig wordt doe ik het lampje aan en zijn we goed zichtbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven