12x wandelen over vlonderpaden in Nederland

Houd jij ook zo van wandelen in onze Nederlandse natuur? Ga dan eens wandelen over 1 van deze 12 unieke vlonderpaden! We gaan elke provincie af en bij elk pad ontdek je de natuur vanuit een nieuw perspectief.

Wandelen over een vlonderpad is een bijzondere ervaring. Het pad leidt je door natte gebieden, over water en door moerassen. Gebieden die je normaal gesproken niet zo snel betreedt. Maar geen zorgen, je voeten blijven droog!

wandelen vlonderpad

Wandelen over vlonderpaden in Nederland

Elk vlonderpad heeft zijn eigen charme en uitdagingen. Soms loop je door dichtbegroeide bossen, dan weer over open heidevelden. En soms zelfs dwars door een rietlandschap!

De paden variëren in lengte, van een kort ommetje van 5 kilometer tot een flinke wandeling van 18 kilometer. Dus of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of een beginner, er is voor elk wat wils.

Wat alle vlonderpaden gemeen hebben, is dat ze je een uniek kijkje geven in de Nederlandse natuur. Ze leiden je naar plekken waar je anders niet zou komen. En onderweg kom je misschien wel oog in oog te staan met bijzondere dieren of planten. Dus trek je wandelschoenen aan en ga mee op ontdekkingstocht!

1. Wandelroute Huis ter Heide | Loon op Zand, Noord-Brabant

Laten we beginnen met het vlonderpad van Huis ter Heide in Loon op Zand. Dit is geen gewone wandelroute, maar een uitdaging die je door de natuur van Noord-Brabant leidt over merendeels onverharde paden.

Er zijn verschillende lengtes die je kunt kiezen, afhankelijk van de route die je kiest. Ga je voor een korte route van ongeveer 4 kilometer of neem je een wat grotere ronde van ongeveer 12 kilometer. Check op bijvoorbeeld Komoot wat het beste bij jou conditie past.

Deze paden nemen je mee door bossen, langs vennetjes en je wandelt (afhankelijk van de route) een stukje door Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. De natuur is hier adembenemend en ongerept en je kunt zomaar oog in oog komen te staan met de Schotse runderen die hier grazen.

Het wandelen van flink wat kilometers vraagt een goede conditie en stevige wandelschoenen. Maar wees gerust, de beloning is het meer dan waard. Na een wandeling over dit vlonderpad voel je je verfrist en vol energie. En dat is toch precies wat je wilt na een dagje wandelen?

Honden: toegestaan (aangelijnd).

Startpunt wandelen vlonderpad & Horeca

Er zijn meerdere parkeerplaatsen van waaruit je deze wandelroute bij Huis ter Heide kunt starten. Bijvoorbeeld in de Galgeneindsestraat of de Baan achter de Plakken, beide in Loon op Zand. Hier vind je voldoende gratis parkeergelegenheid.

Na een flinke wandeling smaakt een kop koffie of een lekkere maaltijd natuurlijk heerlijk. Daarvoor kun je terecht bij de horecagelegenheden in de buurt. Op slechts een paar minuten rijden van het startpunt vind je bijvoorbeeld Lunchroom ’t Benkske. Hier kun je genieten van een uitgebreide lunch.

2. Wandelroute Drentsche Aa | Oudemolen, Drenthe

In het noorden van Nederland, vinden we Nationaal Park Drentsche Aa. Hier ligt een vlonderpad dat een echte traktatie voor de wandelaar die houdt van rust en ruimte. Met een lengte van ongeveer 7 kilometer kun je een paar uur genieten van de Drentse natuur. Uiteraard zijn er nog veel meer wandelroutes door dit schitterende park.

In de moerassige gedeeltes kun je in het voorjaar verrast worden door orchideeën die hier volop bloeien. Verder kom je langs 1 van de oudste heidevelden van Drenthe en wandel je door hele oude bossen.

Maar het mooiste aan deze route is misschien wel de rust. Hier geen drukte of lawaai, maar enkel het geluid van de wind door de bomen en het gekwetter van vogels. Een perfecte plek om even helemaal tot jezelf te komen.

Het dragen van waterdichte schoenen is het hele jaar door wel handig. In natte perioden kun je zelfs beter laarzen aantrekken.

Honden: toegestaan (aangelijnd).

Startpunt wandelen vlonderpad & Horeca

Het begin van deze wandelroute Drentsche Aa is bij de parkeerplaats aan de Molensteeg in Oudemolen. Hier is genoeg gratis parkeerruimte. Vanaf hier volg je eenvoudig de bordjes voor de route of gebruik de app van Komoot (blauwe route).

Na een mooie wandeling is er niets zo fijn als een lekkere maaltijd of een verfrissend drankje. Hiervoor kun je terecht bij Pannenkoekenboerderij Brinkzicht in Gasteren, Herberg de Fazant in Oudemolen of Het Witte Huis in Zeegse. Deze horecagelegenheden liggen niet aan de wandelroute, maar wel in de buurt.

3. Wandelroute Empese en Tondense Heide | Zutphen, Gelderland

Het volgende vlonderpad om heerlijk op te wandelen vind je op wandelroute de Empese en Tondense Heide nabij Zutphen. Dit vlonderpad neemt je mee door een prachtig weids gebied met struinpaden, door natte heide en grasland. Deze route van Natuurmonumenten is 4,7 kilometer.

De Empesche en Tondense Heide is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Ze vormen een thuis voor vele soorten vogels en insecten. Tijdens het broedseizoen zijn dan ook een aantal paden niet toegankelijk. 

Ongeveer 80% van de paden op deze wandelroute is onverhard. Houd daarom in periodes met veel regen rekening met drassige paden. Je kunt laarzen nodig hebben om de voeten droog te houden.

Honden: toegestaan (aangelijnd).

Startpunt wandelen vlonderpad & Horeca

Het startpunt van deze roodgemarkeerde wandelroute is de parkeerplaats aan de Hallsedijk in Empe Hier kun je je auto gratis parkeren.

Heb je na het wandelen over deze vlonderpaden trek gekregen? Dan kun je hier ook terecht bij horecagelegenheid Hotel Restaurant Huis te Eerbeek. Hier kun je genieten van een lekkere lunch of diner, met uitzicht op de prachtige natuur.

4. Wandelroute Waterrijk | Oostzaan, Noord-Holland 

Vlakbij Amsterdam, in Oostzaan, kun je wandelen over de vlonderpaden van recreatiegebied Het Twiske. Dit pad biedt een unieke combinatie van stad en natuur. Met een lengte van 4,6 kilometer (zie Komoot paarse route) is deze route ook geschikt om met kinderen te wandelen. Ook voor hen is er genoeg te ontdekken.

Het vlonderpad voert je door een waterrijk gebied, het is een gebied waar water en land in elkaar overvloeien. Dit zorgt voor een bijzondere flora en fauna. Het is dan ook niet vreemd dat dit gebied een geliefde plek is voor vogels. Neem daarom zeker ook een verrekijker mee!

Tijdens het broedseizoen van 15 maart – 15 juli kan alleen de 11 kilometer route gewandeld worden.

Honden: niet toegestaan.

Startpunt wandelen vlonderpad & Horeca

Het beginpunt van deze wandelroute in het Twiske is bij de parkeerplaats aan De Lange Jap in Den Ilp. Hier kun je gratis parkeren. Vanaf hier volg je eenvoudig de bordjes voor de route of volg de paarse route in de Komoot app.

Na een heerlijke wandeling langs het water is er niets beter dan een verfrissend drankje of een smakelijke maaltijd. Bij Paviljoen Twiske of Twiske Haven restaurant kun je eventueel een pauze houden.

5. Wandelroute Mussenbaan | Groote Peel, Limburg 

Ook in Limburg kun je wandelen over vlonderpaden, namelijk in de Groote Peel. Hier vind je het Boswachterspad Mussenbaan, een gezinsvriendelijke route van 5,6 kilometerlang lang. Volg de donkerblauwe bordjes.

Dit pad is een pareltje in de Nederlandse natuur en een must voor elke wandelliefhebber. Het neemt je mee door het prachtige landschap van de Groote Peel, een van de laatste hoogveengebieden in Nederland.

Het Boswachterpad Mussenbaan is niet zomaar een wandelroute. Het is een beleving. Het vlonderpad slingert door het veen, over knuppelbruggen en langs waterplassen. Hier ervaar je de natuur op haar puurst.

Maar er is meer. Dit pad is ook een plek waar je de rust kunt vinden. Ver weg van de drukte van het dagelijks leven, kun je hier genieten van de stilte en de schoonheid van de natuur.

Klaar voor deze ontdekkingstocht? Trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door het Boswachterpad Mussenbaan in de Groote Peel.

Honden: toegestaan (aangelijnd).

Startpunt wandelen vlonderpad & Horeca

Het avontuur van het Boswachterpad Mussenbaan in de Groote Peel begint bij de parkeerplaats aan de Moostdijk in Ospel. Er is hier voldoende gratis parkeergelegenheid.

Na een verkwikkende wandeling over de vlonderpaden smaakt een hapje en een drankje natuurlijk extra lekker. Hiervoor kun je terecht bij Buitencentrum De Pelen. Dit ligt op slechts een paar minuten lopen van het startpunt. Hier kun je genieten van een lekkere lunch of gewoon een verfrissend drankje.

6. Wandelroute Haaksbergerveen | Haaksbergen, Overijssel

Het volgende vlonderpad is in Haaksbergen in Overijssel. Hier kun je de Siberiëroute wandelen in het Haaksbergerveen. Dit pad leidt je door een prachtig veengebied, vol met bijzondere planten en dieren.

De donkerblauwe route van 4,5 kilometer is niet al te lang, waardoor het een ideale wandeling is voor een ontspannen middagje uit. Ondanks de relatief korte afstand, is er genoeg te zien en te beleven. Het pad is goed onderhouden en de bewegwijzering is duidelijk, dus je kunt op je gemak genieten van de natuur.

Het Haaksbergerveen is een van de grootste veengebieden in Nederland. Het is een belangrijke habitat voor vele soorten vogels en bijzondere planten.

Honden: toegestaan (aangelijnd)

Startpunt wandelen vlonderpad & Horeca

Het startpunt van deze wandeling in Haaksbergen is bij de parkeerplaats op de kruising Wennewickweg/Stratersdijk. Hier is voldoende gratis parkeergelegenheid.

Wil je nog even bijkomen met een hapje en drankje dan zijn er in Haaksbergen zelf horecagelegenheden te vinden, zoals het authentieke Restaurant en Hotel De Watermölle.

7. Wandelroute Marker Wadden | Markermeer, Flevoland

Ook in Flevoland kun je wandelen over vlonderpaden, namelijk op wandelroute Marker Wadden in het Markermeer. Dit pad is een unieke ervaring. Je loopt namelijk op kunstmatige eilanden, gemaakt van zand, klei en slib uit het Markermeer.

Er zijn twee routes te vinden; eentje van 2,5 km en eentje van 6 km, maar voelt als een eindeloze ontdekkingsreis door nieuwe natuur.

De Marker Wadden zijn een paradijs voor vogels. Dit maakt de wandeling extra bijzonder. De kans is groot dat je onderweg talloze vogels spot. Van de gewone gans tot de zeldzame kemphaan. En dat allemaal tegen de achtergrond van uitgestrekte zandvlaktes en water. Een unieke ervaring die je niet wilt missen.

Dus ben je klaar voor een avontuurlijke wandeling over water? Trek je wandelschoenen aan en ontdek de Marker Wadden.

Honden: niet toegestaan.

Startpunt wandelen vlonderpad & Horeca

Het avontuur van de Marker Wadden begint in Lelystad. Daar neem je de veerboot naar het eiland. Deze vertrekt vanaf Bataviahaven. Voor de actuele vertrektijden en prijzen van de veerboot kun je het beste even kijken op de website van Natuurmonumenten.

Zin in iets lekkers na de wandeling? Op het eiland vind je een klein paviljoen waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Geniet van een verfrissend drankje en een lekker broodje terwijl je uitkijkt over het Markermeer.

8. Wandelroute Wallebos | Beetsterzwaag, Friesland

Voor wie toe is aan een frisse neus en heerlijk wil wandelen over vlonderpaden in Friesland, is het Wallebos in Beetsterzwaag een echte aanrader. Dit vlonderpad, van maar liefst 5 kilometer lang, neemt je mee door een afwisselend landschap. Je wandelt door bos, over heide en langs waterpartijen.

Het pad is goed onderhouden en wordt aangegeven met houten paaltjes met een witte kop, waardoor het geschikt is voor jong en oud. En het mooie is, het is ook nog eens gratis toegankelijk.

Honden: toegestaan (aangelijnd).

Startpunt wandelen vlonderpad & Horeca

Het beginpunt van de wandeling bij het Wallebos is de Notariskoepel parkeerplaats achter het gemeentehuis in Beetsterzwaag. Hier is meer dan genoeg ruimte om je auto gratis te parkeren.

Na je wandeling kun je terecht bij diverse horecagelegenheden in Beetsterzwaag, zoals restaurant Prins Heerlijck. Dit restaurant ligt op slechts een paar minuten rijden van het startpunt. Of je nu zin hebt in een uitgebreide maaltijd of gewoon een kop koffie, hier zit je goed.

9. Wandelroute Paradijspad | Achterveld, Utrecht

Op de grens van Utrecht en Gelderland kun je wandelen op het Paradijspad langs landgoed Klein Bylaer en landgoed Groot Bylaer. (Blauwe route Komoot). Dit vlonderpad van bijna 7 kilometer lang neemt je mee door een divers landschap. Van uitgestrekte weilanden tot dichte bossen en kabbelende beekjes.

Het Paradijspad is een plek waar je even kunt ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Je kunt er genieten van de rust en stilte, terwijl je wandelt over het goed onderhouden vlonderpad. Het is een ideale route voor een dagje uit, of je nu een ervaren wandelaar bent of net begint met wandelen.

De paden kunnen modderig en drassig zijn. Houd hier rekening mee bij de keuze van je schoenen.

Honden: niet toegestaan

Startpunt wandelen vlonderpad & Horeca

Het avontuur van het Paradijspad begint bij de parkeerplaats bij het landgoed Klein Bylaer. Je kunt hier gratis je auto parkeren. Na de wandeling kun je hier ook terecht voor een versnapering.

Als je de route ongeveer voor de helft gelopen hebt kom je langs zorgboerderij ’t Paradijs, hierbij bevindt zich een boerderijwinkel waar je o.a. vers fruit kunt kopen. Voor een hapje en drankje zijn er in Barneveld diverse gelegenheden te vinden.

10. Wandelroute Vogelroute | Walendijk, Zeeland

Van de rustige bossen en heidevelden trekken we naar de kust van Zeeland. Daar vinden we de Vogelroute (oranje) in Walendijk. Dit vlonderpad is bijzonder omdat het je meeneemt door een uniek stukje Nederlandse natuur.

Met een lengte van 5,5 kilometer is dit pad ideaal voor degenen die houden van een rustige, ontspannen wandeling.

Het vlonderpad voert je door het prachtige gebied Waterdunen, langs vogelkijkhutten. Je krijgt hier een prachtig uitzicht over de omliggende natuur. Het is een wandelroute die je niet snel zult vergeten.

Maar dat is nog niet alles. De Vogelroute is ook een paradijs voor vogelliefhebbers. Je kunt hier vele soorten vogels spotten, waaronder de zeldzame lepelaar en de kluut. Een verrekijker is dan ook geen overbodige luxe op deze route.

Honden: niet toegestaan.

Startpunt wandelen vlonderpad & Horeca

Het startpunt van de Vogelroute (oranje) is bij de hoofdingang bij de Walendijk in Zeeland. Hier is voldoende gratis parkeergelegenheid. Volg de bordjes met een vogel erop.

Na of tijdens deze mooie wandeling kun je neerploffen bij Strandpaviljoen Loods Tien of Strandpaviljoen Het Halve Maentje. Of je nu trek hebt in een uitgebreide maaltijd of gewoon een kop koffie, hier zit je goed. 

11. Wandelroute Dwingelderveld | Spier, Groningen

Op naar de provincie Groningen. Hier ligt een prachtig vlonderpad op je te wachten in het Dwingelderveld, bij Spier. Een pad van 7 kilometer, ideaal voor een korte, verfrissende wandeling. (Paarse route Komoot)

Het Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa, met maar liefst 60 vennen en plassen. Voor deze route volg je de witte bordjes.

Wandelen in het Dwingelderveld is een bijzondere ervaring. Je komt hier namelijk niet alleen prachtige natuur tegen, maar ook indrukwekkende dieren. Denk aan reeën, hazen en talloze vogelsoorten. Het is een wandeling die je zintuigen prikkelt en je dichter bij de natuur brengt.

Honden: toegestaan (aangelijnd).

Startpunt wandelen vlonderpad & Horeca

Voor de wandeling in het Dwingelderveld begint je avontuur bij de parkeerplaats aan de Oude Postweg in Spier. Hier kun je gratis parkeren. Na de wandeling kun je terecht bij Boslounge Spier. Dit ligt bij het startpunt. Hier kun je genieten van een heerlijke maaltijd of gewoon een verfrissend drankje.

Ook kun je bij Hotel van der Valk terecht voor een natje en een droogje. De Boslounge is niet elke dag geopend, check dus van tevoren de openingstijden om teleurstelling te voorkomen.

12. Wandelroute Rhoonse Grienden | Rhoon, Zuid-Holland 

We sluiten deze lijst met vlonderpaden af in Rhoon, Zuid-Holland. Daar vind je de Rhoonse Grienden, een vlonderpad van 16 kilometer. (Paarse route Komoot). Dit pad slingert door een prachtig natuurgebied, vol met wilgenbossen en kreken.

Het vlonderpad in de Rhoonse Grienden is goed onderhouden en duidelijk aangegeven. Je kunt hier in alle rust genieten van de natuur. De kans is groot dat je onderweg watervogels spot. En met een beetje geluk zie je misschien zelfs een bever.

Het bijzondere aan dit pad is dat het deels over water loopt. Dit geeft je een uniek perspectief op de omgeving. Het is dan ook een aanrader voor iedereen die houdt van wandelen en natuur.

Zorg ervoor dat je goede wandelschoenen aantrekt. Het pad kan namelijk hier en daar wat drassig zijn. Maar laat dat je niet afschrikken. De Rhoonse Grienden is een prachtige plek die je niet wilt missen.

Honden: toegestaan (aangelijnd)

Startpunt wandelen vlonderpad & Horeca

Het startpunt van de Rhoonse Grienden wandelroute is bij de parkeerplaats bij de jachthaven in Rhoon. Hier is voldoende gratis parkeergelegenheid. Na je wandeling kun je terecht bij Abel Restaurant. Dit ligt vlakbij het startpunt.

En bij de golfbaan vind je Brasserie Rhoonse Polder. Of je nu zin hebt in een uitgebreide maaltijd of gewoon een kop koffie, hier zit je goed.

Tips voor wandelen over vlonderpaden

Hier zijn enkele handige tips voor een optimale ervaring bij het wandelen over vlonderpaden in Nederland:

Comfortabele kleding en schoenen: Draag comfortabele kleding en stevige, waterdichte wandelschoenen. Vlonderpaden kunnen soms glad zijn, vooral bij regenachtig weer, dus zorg voor goede grip om uitglijden te voorkomen.

Weercheck: Controleer het weerbericht voordat je op pad gaat. Sommige vlonderpaden kunnen modderig worden na regen, terwijl andere bij warm weer juist extra mooi zijn. Pas je kleding en planning hierop aan.

Insectenbescherming: Vooral in natuurgebieden zoals moerassen kunnen insecten aanwezig zijn. Neem insectenwerend middel mee om comfortabel te kunnen wandelen zonder lastig gevallen te worden door muggen of andere insecten.

Verrekijker en camera: Neem een verrekijker mee om vogels en andere wilde dieren van dichtbij te kunnen bekijken. Een camera is ook handig om de prachtige natuurmomenten vast te leggen.

Respecteer de natuur: Blijf op de aangegeven paden en respecteer de natuur. Houd rekening met planten en dieren, en laat geen afval achter. Zo help je mee aan het behoud van de natuurlijke schoonheid van de omgeving.

Neem water en snacks mee: Wandelen kan vermoeiend zijn, dus zorg ervoor dat je voldoende water bij je hebt. Neem ook wat gezonde snacks mee om je energie op peil te houden tijdens de wandeling.

Plan je route: Voordat je op pad gaat, bekijk de kaart van het gebied en plan je route. Zo voorkom je dat je verdwaalt en kun je je wandeling aanpassen aan je eigen voorkeuren en conditie.

Geniet van de stilte: Een van de bijzondere aspecten van wandelen over vlonderpaden is de rust en stilte van de natuur. Neem de tijd om te genieten van deze serene omgeving, luister naar de geluiden om je heen en laat de drukte van het dagelijks leven achter je.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven