Een jaar zit ze nu op zwemles, mijn tweede waterratje, en inmiddels heeft ze de slag te pakken. Om de acht weken mogen we het zwembad mee in om de vorderingen van dichtbij te zien; dat zijn leuke en spannende momenten. Ben jij er al mee bezig? Wanneer gaat je kind op zwemles? Of vind je dat niet nodig? Hier lees je wat je van een zwemles kan verwachten. En vooral ook: waarom het zo belangrijk is.
Lees ook: Help, mijn dochter heeft watervrees
De zwemles van mijn waterratje
Supertrots keek ik afgelopen vrijdag, samen met de overige ouders, toe hoe de kinnetjes en neusjes steeds een fractie onder de waterspiegel verdwenen om er na een beenslag weer een stukje bovenuit te piepen. Begonnen ze een schooljaar geleden nog zo gemakkelijk met spelletjes en de ‘vissenstaart’, inmiddels zijn ze in staat hele afstanden af te leggen.
Aan het einde van de les, volgde het spannendste onderdeel: Het Gat. Vanaf de kant maken de leerlingen een soort van komisch uitziende duiksprong in het water om zo’n drie meter verder en na passage door een opening in een rood doek weer boven te komen.
Het diploma: je zwem A-B-C
Voordat ze de duikpose aannam, keek mijn dochter nog even mijn kant op. Pas twee keer eerder lukte het haar de afstand onder water te overbruggen. Ze sprong in het diepe, ik hield mijn adem evenlang in als zij en blies uit toen ik haar na Het Grote Gat weer boven water zag komen. Na een herhaling van deze bijzondere act mochten alle zwemsterren het water uitkomen.
De zwemjuf trok haar badjas aan en ouders en kinderen wachtten op het verlossende moment. En ja, ook wij ontvingen het felbegeerde formulier. Haar gezichtje begon te stralen: ‘Knap van mij, hè?’ ‘Heel knap,’ antwoordde ik. ‘Zo,’ zei ik opgetogen tijdens het aankleden. ‘En hierna mag je op voor je B!’ Haar glimlach verdween. ‘Moet dat echt?’
Waarom gaan voor zwemles?
Zoals je hebt gelezen is mijn mini-me een echte waterrat. Al blijft er ergens een spoortje angst in zitten. En juist daarom vind ik het zo belangrijk dat ze goed leren zwemmen. Baantjes trekken kan je ze zelf misschien ook nog leren. Maar op zwemles komen er ook allerlei andere situaties voorbij. Zoals het gat. Hoe kalmer en zelfverzekerder kinderen zijn in het water, hoe kleiner de kans dat er iets mis gaat. Daarnaast is het toch ook super leuk om naar leuke zwembaden in Nederland te gaan als uitje voor een dag! Maar wanneer gaat je kind op zwemles?
In de baarmoeder kunnen ze het allemaal: zwemmen. Maar dat leren de meeste weer af 😉 . Zelfs als je naar het babyzwemmen gaat. Overigens kan dat wel helpen om je kids zich op hun gemak te laten voelen in het water. Regelmatig naar het zwembad van kleins af aan. Maar wanneer gaat je kind op zwemles?
Wanneer gaat je kind op zwemles?
Voor kids tot 4 jaar is het aanleren van de slagen vaak moeilijk. Tot die tijd zijn er wel allerlei andere cursussen die je kan doen. Vaak mogen papa en mama gezellig mee. Je kindje leert dan dat water leuk is, en niet eng. Een goede basis voor de zwemles!
Wanneer gaat je kind op zwemles? De adviesleeftijd om te beginnen met zwemles voor diploma A is 4,5 tot 5 jaar. In ongeveer 30% van de Nederlandse gemeenten wordt er nog schoolzwemmen georganiseerd. Alle andere papa’s en mama’s zullen zelf moeten zorgen voor zwemles. Of in ieder geval voor een zwembad waar dat gebeurt 😉 . En vergis je niet: zelfs in een waterland als Nederland zijn er nog veel kinderen die niet leren zwemmen. Vreselijk maar waar: er verdrinken jaarlijks kinderen. Ga dus voor zwemles, de meeste kids vinden het nog hartstikke leuk ook! Meer lezen over zwemles? Kijk dan eens op allesoverzwemles.nl, een initiatief van de Nationale Raad van Zwemveiligheid.
Lees ook: Zwemmen nóg leuker maken; ga voor de zeemeerminnenstaart
ik ben 56 en ik begrijp nog steeds niet dat er mensen zijn die het leuk vinden om te gaan zwemmen . ik ben nog nooit gaan zwemmen ik heb niet eens een zwemdiploma
ik wil er niet eens aan denken . het lijkt mij vreselijk