Wanneer is mijn kind toe aan een peuterbed?

Sinds de geboorte of na de newborn-periode slaapt je kleintje al in zijn of haar knusse ledikantje. “Wanneer is mijn kind dan toe zijn aan een peuterbed?”, zal je vast al eens hebben gedacht. Rond de leeftijd van 2,5 á 3 jaar zijn de meeste kinderen er klaar voor om over te gaan van ledikant naar peuterbed.

Of als je kindje minder dan 20 centimeter ruimte overhoudt in zijn of haar ledikantje. Dit is echter geen vaststaand feit, maar eerder een richtlijn voor wanneer je kind toe is aan een peuterbed, ook wel juniorbed genoemd.

Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. Het ene kind is er dan ook eerder klaar voor dan het andere kind.

wanneer kan je kind de overgang van ledikant naar peuterbed maken

Wanneer kan je kind naar een peuterbed?

In dit artikel ga ik verder in op waaraan je kunt zien dat je kind toe is aan een peuterbed, waar je bij de overgang naar een groot bed op moet letten, tips & tricks en nog veel meer nuttige informatie omtrent dit onderwerp.

Signalen dat je kind toe is aan een peuterbed

Vaak zijn er signalen, soms duidelijk, soms subtiel en oplopend, die aangeven dat je kinder aan toe is om naar een peuterbed te gaan. Of in ieder geval, te groot wordt voor het ledikantje. Dit is ook een mooie moment voor het eerste kinderkussen trouwens!

De 10 meest voorkomende signalen zijn:

 • Je kindje ligt niet meer lekker door ruimtegebrek en/of stoot vaak zijn of haar hoofd.
 • Je kind probeert het ledikantje uit te klimmen. Als dit ook nog lukt, laat dat dan een extra duidelijk signaal zijn dat het tijd is om afscheid te nemen van het ledikantje.
 • Je kleintje toont steeds meer interesse in een echt bed, bijvoorbeeld die van jullie of die van grote broer of zus.
 • Je mini-me gaat huilen in het ledikantje en slaapt liever of beter in één van jullie bedden.
 • Je peuter geeft simpelweg letterlijk aan (verbaal of non-verbaal) dat hij of zij niet meer in het ledikantje, maar in een echt bed wilt slapen.
 • Als je kind vaak bij jullie of zijn of haar broer of zus in bed kruipt, voordat het echt bedtijd is, in de ochtend of gewoon overdag.
 • Als je prinsje of prinsesje graag groot wilt zijn.
 • Als de traphekjes weg zijn (als je die ooit had).
 • Als je kind enigszins veilig klimt en klautert.
 • Als je kleintje steeds zelfstandiger wordt.

Vaak voel je als ouder daarnaast zelf ook instinctief aan wanneer het veilig genoeg is voor jouw peuter om over te gaan naar een peuterbed. Volg daarom vooral je eigen gevoel. Jij als ouder kent je kind het beste.

Kies je voor een peuterbed of eenpersoonsbed?

Wanneer de tijd is gekomen voor de overstap, rijst de volgende vraag; gaan jullie voor een peuterbed of een eenpersoonsbed en welk matras kies je? Dat ligt er helemaal aan wat jullie persoonlijke voorkeur heeft.

Grote kinderslaapkamer

Heb je ruimte genoeg en wil je bijvoorbeeld een bedhuisje of een ander leuk kinderbed maken of aanschaffen voor je kind? En heb je er vertrouwen in dat het veilig genoeg is voor je kleine avonturier? Dan kun je gerust kiezen voor een eenpersoonsbed.

Wil je het evengoed dan wel nog wat knusser of kleinschaliger in het bed maken voor je kind, dan kun je het bed altijd opvullen met knuffels of zachte kussentjes of dekentjes. Zo voelt je mini-me zich toch geborgen in het nieuwe, grote bed. Dit kan ook prima, want je peuter is inmiddels groot genoeg om zichzelf om te draaien als hij of zij niet lekker ligt of weinig lucht krijgt.

Kleine kinderslaapkamer

Heb je wat minder ruimte in de kamer, staat de commode er nog, is je kind nog niet zindelijk, wil je de overstap minder groot maken of vind je het simpelweg nog niet veilig genoeg? Ga dan voor je kind kijken naar een peuterbed.

Verschil in maatvoering peuterbed en eenpersoonsbed

Deze bedden hebben de perfecte tussenmaat om geleidelijk aan een “groot” bed te wennen. De afmetingen van een ledikant zijn 120 x 60 cm. Een peuterbed is 150 x 70 cm. Een eenpersoonsbed daarentegen is al gauw 200 x 90 cm. Een flink verschil dus.

Tegen de tijd dat jullie 10 groeispurten verder zijn, je kleine grote ontdekkingsreiziger al een tijd zindelijk is en er meer ruimte, zelfstandigheid en andere interesses bij zijn gekomen, kun je de kamer opnieuw een make-over geven. Inclusief de overstap van peuterbed naar eenpersoonsbed.

De overgang van ledikant naar peuterbed

Hoe laat je je kind wennen aan een groot bed?

Wanneer jullie de overstap maken, zal je peuter in het begin misschien moeten wennen aan een groot bed. Natuurlijk stond je kind al even te trappelen om naar een peuterbed te gaan, maar nu de tijd daar is, kan dat best spannend zijn in het begin. Het ene kind heeft hier overigens meer last van dan het andere kind.

Om je kleine te helpen bij het wennen aan het nieuwe bed, kunnen deze tips & tricks helpen:

 1. Leg de komende tijd een kleed of handdoek naast het nieuwe bed. Mocht je kind uit bed vallen door vrij rollen en omdraaien (wat in een ledikant natuurlijk veilig kon), dan valt je druktemaker in ieder geval zacht.
 2. Om te voorkomen dat je kind nu continu uit bed komt, raad ik je aan om een slaaptrainer aan te schaffen. Leg wel vanaf dag 1 al uit wat het is en hoe de slaaptrainer werkt. Een goed voorbeeld, handig en fijn in gebruik, is Zazu het schaap. Je mogelijke nachtbraker leert op deze manier dat hij of zij moet slapen als “schaapje” zijn ogen dicht heeft en dat hij of zij wakker mag worden en uit bed mag komen als “schaapje” zijn ogen open doet.
 3. Leg zijn of haar lievelingsknuffels, doekje, kussentje of iets anders veilig en vertrouwds in bed om mee te knuffelen en een fijn en geborgen gevoel te geven aan je peuter.
 4. Laat de deur op een kier en geef aan dat papa en mama in de kamer hiernaast slapen. Rommel eventueel nog even zachtjes in de kamer ernaast als dat je kind een veilig gevoel geeft.
 5. Doe een nachtlampje en/of slaapmuziekje aan als je peuter niet wil slapen. Eventueel van een thema of figuur waar je kleintje dol op is.
 6. Volg een rustig en vertrouwd bedritueel. Voor de één werkt knuffelen en een liedje zingen, voor de ander een boekje voorlezen. Doe wat bij jouw kind en jullie gezin past.

Weer even een stapje terug om vooruit te kunnen

Ongeacht wat er bij jullie gezin past; wees er vooral voor je dappere dodo. Je peuter, die nu dan “groot” is heeft een bijpassende “grote” overstap gemaakt naar ene peuterbed.

Met papa en mama zo nu en dan wat vaker aan de bedzijde de komende tijd, ja misschien ook soms midden in de nacht, zal je kind vast en zeker in een mum van tijd gewend zijn aan zijn of haar “echte” bed. Hoe groot ze ook worden, papa en mama voelen als de veilige haven, hun echte grote helden. ♥♥

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven