Wanneer planten planten? Hier moet je op letten bij het planten en verplanten

Rare zin eigenlijk, wanneer moet je planten planten. Maar wel een belangrijke weet ik inmiddels 😉 . Wij hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt om onze bestaande tuin te veranderen. En aangezien het nogal een oppervlak is was het veel werk.

Zoals ik in mijn vorige blog al omschreef is het ook heel belangrijk om een plan van aanpak te maken en volgens een tuinontwerp aan de slag te gaan, dat maakt het een stuk overzichtelijker. Tja, wij zijn door schade en schande wijzer geworden.

En als je dan al het grove werk gehad hebt, dan is het tijd om nieuwe planten in de aarde te zetten. Maar wanneer (in welk seizoen) doe je dat nu precies en waarom eigenlijk? Ik ga je daar wat meer informatie over geven omdat ik denk dat veel mensen hier nog een beetje de mist in gaan.

wanneer is het beste plantseizoen

Wanneer ga je (vaste) planten planten?

Het is namelijk zo dat veel mensen tegen het voorjaar aan de slag gaan met hun tuin. En ik snap dat wel, want als de eerste zonnestralen weer gaan schijnen dan begint het te kriebelen. Bij mij ook! Dan wil je de tuin graag weer gezellig maken en hoe doe je dat beter dan wat planten te planten?

Toch heb ik de afgelopen maanden veel uitgezocht over het in de grond zetten van bijvoorbeeld vaste planten, maar ook over verplanten. Dat laatste vooral omdat we -voordat we grote veranderingen konden aanbrengen in de tuin- eerst een hoop hortensias en rododendrons moesten gaan verzetten.

En dat verplanten heeft best wat voeten in de aarde gehad!

Zo hebben we ongeveer 40 hortensias verplant. Een enorme klus, vooral ook omdat het eigenlijk niet in het juiste seizoen moest gebeuren.

Welk seizoen is het beste om te verplanten of nieuwe planten te planten?

Dat kan het beste in het najaar of het vroege voorjaar. Het verplanten van tuinplanten (met name dus je vaste planten) doe je namelijk het beste als de plant in rust is. Dat is dus niet in de lente en de zomer, want dan zit deze juist in zijn groeiperiode.

Dan gaat alle energie die hij heeft naar de bloemen toe. Bedenk je dus wat er gebeurt op het moment dat je een plant gaat verplaatsen in het verkeerde seizoen.

Bij het verplanten krijgt je plant eigenlijk altijd een knauw. Er breken bijvoorbeeld misschien wel wat kleine worteltjes af. Vandaar ook dat je planten altijd met een zo groot mogelijke kluit en zoveel mogelijk aarde eraan moet verplanten.

Maar ik weet niet of je een grote hortensia wel eens hebt verplant? Die dingen zijn bijna niet meer te tillen als ze al een paar jaar groei in de vaste grond achter zich hebben.

Maar al zouden alle wortels intact blijven dan nog kost het een plant veel energie als je hem gaat verplanten. Hij komt op een andere plek te staan, de wortels worden blootgelegd, hij krijgt meer/minder water of meer/minder zon dan hij gewend is.

Potgekweekt kan (in principe) het hele jaar door in de grond gezet worden

Er zit overigens wel een verschil in type planten als het gaat om het beste seizoen. Dat verschil is afhankelijk van hoe je hem koopt. Potgekweekte planten kunnen namelijk (in principe) het hele jaar door geplant worden. Ik zeg bewust ‘in principe’.

Het is natuurlijk niet aan te bevelen om midden in de winter als het vriest, of hartje zomer als de mussen van het dak vallen te planten. Maar alle tussenliggende periodes kan het wel.

Voor het verplanten van planten geldt bovenstaande dus eigenlijk niet en kan je je het beste aan het rustseizoen houden. Maar zelfs voor potgekweekte planten is het goed om te kijken naar het juiste moment van planten. Als je kan kiezen dan tenminste.

wanneer planten planten

Nieuwe planten planten

Ik heb bewust gewacht met het vullen van de bloembakken voor en naast het huis tot dit moment. De plantenbakken waren al even af, maar ik ga het liefst na de zomer, richting de herfst aan de slag. De grond is dan ook nog lekker warm (tip die ik kreeg van Plantbezorgd.nl), waardoor een snelle aangroei bevorderd wordt.

De bloeiperiode is al voorbij en zo kan de plant al zijn energie steken in het wortelgestel voor de komende maanden. En als het dan weer lekker lente gaat worden, dan heeft de plant al sterke wortels en kan alle energie naar de bloemen.

Extra zorg bij het verplaatsen van planten

Voor het verplanten van je tuinplanten wil ik nog wel even aangeven dat het belangrijk is om wat extra zorg te geven. Zo hebben we bij het verplanten van onze hortensias bijvoorbeeld eerst het gat volledig gevuld met water en mestkorrels.

Daarna heb ik pas de hortensia erin gezet en toen in de avond weer water gegeven. Dat komt natuurlijk ook omdat wij ze in de zomer verplaatst hebben. Het was veel te warm dus veel water was noodzakelijk. Uiteindelijk zijn ze toch nog (deels) gaan bloeien dus volgens mij heb ik het niet slecht gedaan.

welk seizoen is het beste om nieuwe planten te planten en te verplanten

Nieuwe planten in de bloembakken, deze heb ik gekozen

Om te beginnen wilde ik in mijn bloembakken een beetje kleur, maar niet te gek. Daarnaast vind ik het fijn om vaste planten te hebben, zodat ik niet ieder jaar opnieuw hoef aan te planten én wil ik graag ook een beetje groenblijvend materiaal voor de winter. Dat is deels gelukt 😉 .

We zijn uiteindelijk uitgekomen op drie kleine pluimhortensias op stam voor het huis (halen ook een beetje inkijk weg als ze wat groter worden) en verder wat grassen met oranje bloempjes (Crocosmia) en Lavendel.

Ik ben gek op Lavendel! De Lavendel is overigens aan de voorzijde van het huis een wat lager blijvende soort, hij wordt 30 centimeter hoog ongeveer. Daarmee heb ik een soort opbouw in hoogte in die plantenbak.

Aan de zijkant van het huis staat inmiddels ook Lavendel (een hogere soort) en Engels gras waar een leuk roze bloempje in komt. De Lavendel en het Engels gras komen bij Plantbezorgd vandaan. Na het goede advies wat ik daar heb gekregen kon een bestelling niet uitblijven natuurlijk.

Ik heb twee weken geleden alle planten geplant en voorzien van een beetje mest en water natuurlijk. Verder worden de plantenbakken ook automatisch met een druppelslang van water voorzien dus heb ik er niet veel omkijken meer naar.

Grappig is het wel om te zien dat in die twee weken tijd de planten ook al echt gegroeid zijn. Er zitten zelfs Lavendel plantjes tussen die nog knoppen hebben gekregen! Dan wordt het nu tijd voor mij om nog het nodige snoeiwerk te gaan verrichten en de tuin winterklaar te maken.

Ga je de komende weken met dit lekkere weer ook nog aan de slag? Kijk dan even op Plantbezorgd.nl voor al je tuinplanten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven