Je zorgverzekering wijzigen? Dat kan niet op ieder moment!

Wil je je zorgverzekering wijzigen? Hou dan in de gaten dat dat niet op alle momenten in het jaar kan. In het verleden had ik in mijn hoofd zitten dat je persé voor het einde van het jaar (31 december) je zorgverzekering zou moeten wijzigen of aanpassen wanneer je dat wilt. Maar dat blijkt toch niet het geval te zijn.

Wanneer kan je je zorgverzekering wijzigen?

Er zijn namelijk ook een aantal zorgverzekeraars die je juist tot eind januari de tijd geven om je zorgverzekering aan te passen. Het is dus goed om van te voren helder te hebben voor wanneer jij je eventuele wijziging moet doorvoeren, zodat je niet hoeft te stressen. Indien je wilt verhuizen naar een andere zorgverzekeraar ben je vaak aan die datum gebonden. Als je alleen wat aanpassingen wilt doen aan je verzekering kan dat soms ook tussentijds.

Van zorgverzekeraar veranderen

Soms kan van zorgverzekeraar switchen echt voordeliger zijn, dus het is best goed om jaarlijks -wanneer je je zorgverzekering wilt wijzigen- even goed te informeren bij de verschillende zorgverzekeraars. Of om op vergelijkingssites te kijken wat de zorgverzekeringen voor je kunnen betekenen.

Wel is het zo dat je de (nieuwe) zorgverzekering echt even moet toespitsen op je eigen situatie natuurlijk. Iedere zorgverzekering heeft weer zijn voor- en nadelen ten opzichte van bepaalde situaties, dus laat je niet alleen beïnvloeden door een vriend of vriendin die aangeeft ergens anders goedkoper verzekerd te zijn. Het kan zomaar zo zijn dat die betreffende verzekering niet goed bij jouw situatie past.

Alleen aanpassingen doorvoeren aan je zorgverzekering

Wil je alleen wat aanpassingen doorvoeren aan je eigen zorverzekering omdat je situatie wijzigt? Dan kan dat ook soms tussentijds nog doorgegeven en aangepast worden.

Zo heeft bijvoorbeeld zorgverzekeraar de Friesland in bepaalde gevallen de mogelijkheid om je aanvullende verzekering te verhogen bij zwangerschap en bevalling in hetzelfde kalenderjaar. Dat kan dan met terugwerkende kracht voor het hele kalenderjaar.

En er zijn ook verzekeringen waarbij je gedurende het jaar modules aan en uit kan zetten voor extra aanvullingen op je verzekering. Super handig!

Bij de volgende veranderingen in je situatie moet je opletten

Als je eigen situatie (of die van je meeverzekerde kinderen) veranderd, dan moet je in je hoofd altijd even ‘checken’ of en wanneer je hiervoor je zorgverzekering moet wijzigen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 • Zwangerschap
 • Als je kinderen toe zijn aan een beugel of iets dergelijks
 • Bij geboorte van een kind
 • Als je kinderen het huis uit gaan
 • Als je gaat samenwonen of trouwen
 • Bij je pensioen
 • Bij het overlijden van een partner of een kind

In het geval van verhuizing of het verlies van je baan kan het ook slim zijn om in ieder geval je zorgverzekering even te checken. Wellicht veranderd er niets wezenlijks voor je verzekering, maar je weet maar nooit. Zet het gewoon op je ’to-do’ lijstje.

Situaties wanneer je ook tussentijds je zorgverzekering kan wijzigen

Er zijn een aantal momenten in je leven waarbij je de mogelijkheid hebt om wel tussentijds van zorgverzekering te wijzigen, wanneer dat is lees je hieronder:

 • Als je vanuit het buitenland naar Nederland verhuist
 • Als je eigen zorgverzekering zelf de voorwaarden aanpast
 • Bij het volwassen worden (18e verjaardag)
 • Als je van baan verandert en daar je collectief verzekerd was bij je oude werkgever maar naar de collectieve verzekering van je nieuwe werkgever wilt overstappen.

Er zijn mensen die jaarlijks overstappen

Er zijn genoeg mensen die ieder jaar weer alle verzekeringen uitpluizen en jaarlijks overstappen om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Dat kan natuurlijk en daar is niets mis mee. Zelf doen wij daar niet zo aan mee. We hebben een aantal keren wijzigingen doorgevoerd ivm beugel van de oudste en dergelijke, maar verder zijn we heel tevreden bij onze zorgverzekeraar. En dat is ook wat waard.

Zo zijn we bijvoorbeeld bij het ski ongeluk met Lotte zo ontzettend goed geholpen door onze verzekering dat er voor ons geen noodzaak is om te veranderen. Maar wie weet wil jij wel graag een keer switchen en ook daar is niets mis mee. Zorg in ieder geval wel dat je weet waar je aan begint.

Wil je weten wanneer je jouw zorgverzekering uiterlijk kan wijzigen? Check dan dit artikel van de consumentenbond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven