Was lekker laten ruiken; een hele klus met een puber in huis

Getverderrie, wat ruik ik toch? Zodra de deur naar het washok (bij ons de bijkeuken) opengaat wordt het me pijnlijk duidelijk. Een walm waarmee je een olifant zou kunnen platleggen drijft de kamer in, die was die stinkt! Zoonlief heeft once again zijn sportschoenen in de verder ook nog goedgevulde sporttas laten zitten. En die sportkleding rook toch al niet bepaald fris… Het is een uitdaging om die was lekker te laten ruiken, en de sportkleding maakt het er niet makkelijker op. Heb jij speciale trucjes om je was een lekker geurtje te geven? Ik heb onlangs een wasparfum geprobeerd en daar word ik toch blij van!

Een was die stinkt en zweet en andere geurtjes verwijderen uit kleding

Nare geurtjes uit je kleding krijgen met de was, dat kan vies tegenvallen. En sportkleding weer lekker laten ruiken is helemaal een uitdaging. Zeker met een hormonale puber in huis, de was die stinkt dan een uur in de wind. Toch kan je met wat simpele trucjes zoals bijvoorbeeld die wasparfum, zorgen dat je was frisser ruikt, en ook langer fris blijft.

Tegen puberzweet zelf is niet veel te doen, maar tegen die stinkende was wel

Natuurlijk is het flink zweten als je niet geleerd hebt voor dat proefwerk. Of wanneer je verkering vraagt. Maar het zijn niet alleen situaties waardoor pubers veel zweten. Puberzweet bestaat echt, en wordt veroorzaakt door hun gierende hormonen. Niks aan te doen dus, behalve gewoon een goede hygiëne in acht nemen. Maar hoe laat je de was weer lekker ruiken? Als je was stinkt terwijl die net uit de wasmachine komt dan start je puber al met een 1-0 achterstand.

Vraag jij je puber ook een paar keer per dag een schoon deo’tje aan te trekken? Dan nog zullen ze af en toe een beetje kunnen ruiken. Dat gaat vanzelf weer over als de hormonen tot rust komen. En tot die tijd kan jij er voor zorgen dat hun kleding al extra fris ruikt, nog voor ze die aantrekken. Zo verdwijnen niet alleen de sokken in de wasmachine, maar ook dat puberluchtje!

Tip: Wordt jouw puber onzeker van zijn of haar eigen lichaamsgeur? Ga dan samen het gesprek aan over hygiëne, en leg vooral ook uit dat het puberzweten vanzelf weer over gaat.

Hier vind je heerlijke wasparfum om je was lekker te laten ruiken

Tips om zweetlucht en stinkende was verwijderen

Natuurlijk hoef ik je niet te vertellen dat het wasmiddel dat je gebruikt al veel doet. Het ene merk ruik je nog een tijdje en van het andere is de frisse geur al verdwenen zodra je de was opvouwt. Maar er zijn methodes om die specifieke zweetlucht van het sporten of van pubers uit je was te laten verdwijnen:

Laat je was niet opstapelen, dan stinkt het zeker!

Sommige pubers lopen het liefst dagenlang in hun favoriete sweater rond. Probeer daar als ouder een stokje voor te steken! Het is vooral opgedroogd zweet dat heel sterk ruikt. Regelmatig wassen dus, zeker die puberkleding en sportkleding.

Haal kleding direct uit de wasmachine

Is je was klaar, haal die dan direct uit de wasmachine. Hoe langer je was er vochtig in blijft zitten, des te meer je was weer gaat stinken. Dat muffe luchtje verdwijnt dan niet meer. En daar ben je natuurlijk niet voor aan het wassen! Een droger, maar ook drogen in de buitenlucht, kunnen er voor zorgen dat je was ook langer fris ruikt. Hang je de was toch binnen op, zorg dan dat de kamer in ieder geval goed geventileerd is.

Je was lekker laten ruiken? Zorg ook voor je wasmachine

Héél belangrijk voor een frisse was: zorg ervoor dat de machine ook fris is. Reinig die in ieder geval een keer per half jaar grondig (bijvoorbeeld door een lege wasbeurt met soda te draaien op 95° of met 2 vaatwassertabletten in het zeepbakje tegen de vetluis). En maak de rubberen rand na iedere wasbeurt goed schoon. Ruikt je was nog steeds onfris? Dan hebben we nog meer goede tips voor je die zeker gaan helpen tegen de stinkende was.

Fijne wasparfum kopen kan hier online

Gebruik wasparfum (toptip!)

Wasparfum is een extra geurtoevoeging voor je was. Heel handig als je de was extra lekker wilt laten ruiken. Het wasgoed (en de omgeving) ruikt zo langer fris (en is daardoor meteen beter bestand tegen puberzweet!).

Vooraf je kleding laten weken

Stinkt je was? Laat voordat je de sportkleding in de was gooit deze een uurtje weken in soda (maximaal een uur) of azijn (kan de hele nacht). Daarna alsnog in de wasmachine gooien voor een goede wasbeurt.

Azijn toevoegen aan je wasbeurt tegen een was die stinkt

Al jaren doen wij bij iedere wasbeurt wat schoonmaakazijn bij de was. Dat is goed voor de wasmachine zelf (tegen kalkaanslag) en ook tegen nare luchtjes. Toch werkt het niet helemaal optimaal tegen zweetlucht in sportkleding of puberzweet. De sterke zweetgeur verdwijnt wel, maar echt lekker ruiken doet je was hierdoor niet. Dan heb je toch die toevoeging van de wasparfum nodig.

Dettol gebruiken voor gele oksels

Stinkt de was niet alleen, maar heb je ook gele oksels in bijvoorbeeld shirts? Deze kan je verhelpen door Dettol te gebruiken. Meng Dettol met water in een plantenspuit en spuit de oksels van de shirts in. Dit laat je een nachtje intrekken. Daarna de shirts gewoon in de wasmachine gooien en op de normale manier wassen. Misschien dat niet alle nare geurtjes daarmee verdwijnen (daar gebruik je dan die wasparfum weer voor), maar die gele oksels zijn wel verleden tijd.

Sun afwasmiddel of groene zeep tegen zweetlucht in kleding

Inweken met sun afwasmiddels en inwrijven met groene zeep zou ook werken tegen die stink was en nare luchtjes in sportkleding. Vooraf aanpakken, daarna wassen in de wasmachine.

Il Bucato di Adele wasparfum; wij deden de test!

Bij Il Bucato di Adele hebben ze wasparfum in allerlei geuren. Onlangs kreeg ik een proefpakketje toegestuurd en sceptisch als ik ben begon ik aan mijn test. De eerste 5 wassen met een wasparfum zijn inmiddels gedraaid en ik kan je vertellen wat ik ervan vind. Mijn was stinkt niet meer maar ruikt enorm lekker. Ik ben helemaal om! Nooit heb ik iets als een wasparfum toegevoegd aan mijn was en ik ben dan ook -op advies- begonnen met het toevoegen van ongeveer 10 ml aan een was. Wat een heerlijke geur komt er dan vrij zeg!

10 ml per wasbeurt; de hele hal ruikt lekker

Na het toevoegen van de 10 ml wasparfum (in het bakje van de wasverzachter die we ook nooit gebruiken) ruikt niet alleen mijn hele was ontzettend lekker, ook de bijkeuken waar de wasmachine staat heeft een heerlijk geurtje. En zelfs de hal ruikt lekker!

Grappig detail; ik hang de was momenteel te drogen op onze overloop. Aangezien we een vide hebben komt de geur vanaf de overloop zo in de hal terecht. Frank kwam thuis van zijn werk (de was hing er al de hele dag te drogen) en merkte direct op dat het zo lekker rook in de hal. Wat ruikt het lekker in de hal! Als dat geen bevestiging is dat die wasparfum doet wat het beloofd, dan weet ik het ook niet meer.

Allemaal verschillende geurtjes

In het proefpakket wat ik heb ontvangen zitten allemaal verschillende geurtjes. Mooi om eens uit te proberen welke geurtjes je nu echt lekker vindt. Als mijn was stinkt dan is dat goor natuurlijk, maar als mijn was overdreven ruikt naar een geur die ik niet zo lekker vind, dan schiet ik er ook niets mee op. Ik heb nog niet alle geuren geprobeerd, maar de extreem bloemige geur (felroze) is tot nu toe minst favoriet. De Adele ArVaniglia (gele fles) en de Adele Bianco Puro vind ik bijvoorbeeld erg lekker. Wat mij betreft in ieder geval een aanrader.

Je vindt het proefpakket hier

Voor puberouders en fanatieke sporters is er een wasparfum met een speciale sportgeur. Zo hoeft je stoere puber niet naar wasmiddel en viooltjes te ruiken. En de nare geurtjes uit sportkleding? Maak je daar maar geen zorgen meer om.

De wasparfum van Il Bucato di Adele is dierproefvrij, vegan en getest op kobalt, chroom en nikkel. Mensen met een allergie die toch heel graag wasparfum willen gebruiken kunnen het beste voorzichtig testen. De een kan er goed tegen, de ander minder. De wasparfum is niet op oliebasis, het laat dus geen vettig laagje achter op kleding en in de machine.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven