Een natuurstenen waskom in badkamer of toilet; wel of niet doen?

Het is helemaal in, een waskom van natuursteen in je badkamer of je toilet. Wij hebben zelf ook rivierstenen waskom besteld voor in ons toilet. En we denken er nog over of we uiteindelijk in de badkamer zelf ook natuurstenen waskommen zullen nemen. Maar daar ben ik zelf nog niet helemaal over uit om een aantal redenen. Twijfel jij nog over een wastafel of een waskom in je badkamer? Lees dan zeker even verder.

waskom van natuursteen in de badkamer, de voordelen en nadelen

Een waskom van natuursteen in je badkamer; de voordelen en nadelen

We kunnen wel stellen dat een waskom van natuursteen anno nu super trendy is. En persoonlijk vind ik ze ook echt mooi, die waskommen met een prachtige natuurlijke uitstraling. Zeker als je zo’n wastafel combineert met een mooi zwevend badmeubel. Het geeft je badkamer een hele stijlvolle look. Het wordt natuurlijk niet voor niets zoveel toegepast tegenwoordig in nieuwe of gerenoveerde badkamers. Maar het is wel slim om een bewuste keuze te maken als je op zoek gaat naar een natuurstenen of rivierstenen waskom. Zorg er dan ook voor dat je op de hoogte bent van onderstaande voordelen en nadelen van een natuurstenen waskom in je badkamer of toilet.

Nadelen van een waskom van natuursteen

Aangezien natuursteen best een kwetsbaar materiaal is, is het goed om op de hoogte te zijn van de nadelen voordat je zo’n waskom in je badkamer plaatst. Want ook al is het heel mooi, je wilt natuurlijk graag dat het mooi blijft. En niet dat je na een jaar spijt zou krijgen van je aankoop.

  • Natuursteen is kwetsbaar en een waskom schoonmaken mag dan ook niet met bijtende materialen. Hieronder lees je nog meer over het onderhoud van de waskom.
  • Omdat het schoonmaken specifieke aandacht vraagt is het slim om gebruik te maken van een waterontharder. Zo ben je in ieder geval van de kalk in je badkamer af.
  • Heb je een waskom die aan de buitenzijde ruw is, dan is die beduidend lastiger schoon te maken.
  • Natuursteen kan erg zwaar zijn, je moet er dan ook voor zorgen dat je badmeubel er geschikt voor is, vooral in geval van een zwevend badmeubel is dat van belang natuurlijk.

Voordelen van deze waskom

  • Ze zijn tijdloos. Een waskom van natuursteen kan gelukkig altijd en is op dit moment helemaal trendy.
  • Je hebt natuurstenen wastafels die van binnen en buiten glad zijn waardoor je ze eenvoudiger reinigt dan de rivierstenen waskom die wij bijvoorbeeld voor het toilet besteld hebben. Die heeft namelijk een ruwe zijde aan de buitenkant waardoor deze nog lastiger schoonmaken is.
  • Natuursteen combineert met alle andere materialen die je in de badkamer terug kan vinden en ook met alle soorten en kleuren kranen.

Schoonmaakmiddelen voor natuursteen

Zoals je hierboven bij de nadelen van een natuurstenen waskom al kon lezen is het belangrijk om bij het schoonmaken van je waskom er rekening mee te houden dat je hier de juiste materialen voor gebruikt. Bijtende schoonmaakmiddelen zijn dan ook uit den boze! Gebruik bijvoorbeeld nooit azijn bij een waskom van natuursteen, maar ook geen soda, antikalk of citroen of iets dergelijks. Geen zuren dus.

Je leest ook wel eens dat je groene zeep moet gebruiken bij het schoonmaken van natuursteen. Maar volgens de kenners laat groene zeep een vettig laagje achter op je natuursteen waardoor het een streperig effect geeft. Niet slim dus. Eigenlijk heb je een ph neutraal product nodig om je natuursteen schoon te maken. Natuurzeep is daar een voorbeeld van.

Verder mag je ook geen chloor, ontstoppingsmiddel en meer van dat soort producten gebruiken. Ook goed om te weten natuurlijk. Want als jouw leidingen gevoelig zijn voor verstoppingen dan is een waskom van natuursteen misschien niet zo handig.

Wat je wél kan doen om je waskom van natuursteen te onderhouden en schoon te maken is gewoon tweemaal per week met een lauwwarm sopje en een doekje schoonmaken. Te heet water is overigens ook niet slim, want dat kan de impregneerlaag (tegen vlekken en dergelijke) weer beschadigen.

Gebruik ook géén schuursponsjes om de natuursteen schoon te maken want daar krijg je krassen van.

Conclusie voor een natuurstenen waskom in onze badkamer

Ondanks het feit dat we een natuurstenen waskom erg mooi vinden en deze zeker niet zal misstaan in onze nieuwe badkamer wil ik de voor- en de nadelen toch nog even op me in laten werken. Beneden in het toilet vind ik het ook een hele mooie toevoeging. En aangezien daar de waskom als fonteintje gebruikt wordt zullen hier vrij weinig vlekken en dergelijke op komen. Even met een lauwwarm sopje schoonmaken is dan zo gebeurd en dat zie ik daar dan ook niet als nadeel.

Maar in een huis met twee pubers zie ik toch wel op tegen het schoonmaken van een waskom van natuursteen in de badkamer. Ook al hebben we al een waterontharder die de kalk tegenhoudt, onze pubers zijn niet echt voorzichtig te noemen. Ik zie nu de tandpasta vlekken al overal en nergens zitten (ja, echt!). Dus als we een mooi zwevend badmeubel hebben met twee prachtige waskommen erop dan zie ik de bui wel hangen. Dat houdt me voor nu nog wel tegen. Maar hé, we gaan pas over een paar maanden onze badkamer verbouwen, dus ik kan er nog heel even over nadenken.

Heb jij een waskom van natuursteen? Dan ben ik uiteraard benieuwd hoe die bevalt, dus laat het me gerust weten! Als je nog andere argumenten hebt waarom we hier wel of niet voor moeten kiezen, dan hoor ik het ook graag van je.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven