Wat een lach al niet kan doen….

Dinsdag 1 maart is het voor de negende keer alweer ‘Nationale Complimentendag’ in Nederland, een niet-commercieel initiatief, in tegenstelling tot Valentijns-, Secretaresse-, Moeder- en Vaderdag.

Met recht een dag om in ere te houden zeg ik! Waardering spreekt bij een ieder tot de verbeelding, en is een van de diepste behoeftes van de mens. Een behoefte die niet in geld uit te drukken is, maar uitsluitend met persoonlijke en oprechte aandacht écht vervuld kan worden.

Waarderen i.p.v. kleineren

Initiatiefnemer Hans Poortvliet heeft ervoor gezorgd dat 1 maart de boeken in gaat als complimenten dag.  Het gaat er deze dag om bewust stil te staan bij wat iemand in jouw omgeving goed doet en hem/haar daar oprecht en persoonlijk voor te waarderen in de vorm van een compliment. Nu eens niet direct vertellen wat er niet goed gaat, maar met positieve energie een ander tegemoet treden. En klaarblijkelijk is dat iets wat we toch vaak nog  moeilijk vinden.


Complimenten geven energie!

Er zijn nogal wat situaties waar gebrek aan uitgesproken waardering de oorzaak van is, aldus Poortvliet. “Als je je realiseert dat gebrek aan ‘uitgesproken’ waardering met stip de nummer één reden is waarom werknemers ontslag nemen bij hun bedrijf, vrijwilligers stoppen met hun belangrijke bijdrage aan onze maatschappij én het merendeel van de (privé) relaties stuk lopen, dan vraag je je toch ernstig af waarom we er zo weinig bij stilstaan. Zeker als je je realiseert dat een compliment niet alleen gratis is, maar het effect ervan ook nog eens onbetaalbaar. Immers niets stimuleert meer, geeft meer energie, brengt betrokkenheid en productiviteit sneller omhoog (én ziekteverzuim naar beneden!) dan oprecht getoonde waardering.”


Daadwerkelijk gemeend

In bovenstaande is natuurlijk wel belangrijk dat het compliment persoonlijk is en oprecht gebracht wordt. Anders doet het meer kwaad dan goed. En twijfel je of dat het echt zijn werk zal doen? Kijk dan eens naar dit award winnende filmpje ‘Validation’. Het filmpje duurt even, maar is geweldig om te zien en zegt meer dan ik je verder nog kan vertellen…

httpv://www.youtube.com/watch?v=Cbk980jV7Ao=player_embedded

4 gedachten over “Wat een lach al niet kan doen….”

  1. Joyce, jij een compliment voor deze samenvatting van onze uitgangspunten, Claudia voor de 360 ‘doe eens vriendelijk’ dagen; het moet een groot plezier zijn om in jouw omgeving te mogen bivakkeren! Chapeau! en Jeanne dank voor het compliment betreffende de quote!

    Met hartelijke groet, Hans Poortvliet, initiator Nationale Complimentendag.

  2. Avatar foto
    Claudia Mulder

    Wat een onzin. 1 maart is het nationale complimentendag. Vandaag is het internationale “doe eens vriendelijk” dag. Waarom moeten daar speciale dagen voor in het leven worden geroepen? Voor mij is het 360 dagen per jaar “doe eens vriendelijk” dag (paar dagen ingecalculeerd voor wat mindere dagen, lees-chagrijnig) . Datzelfde geldt voor complimenten. Als je dan op 1 speciale dag opeens allemaal complimenten krijgt komt het toch ook niet helemaal geloofwaardig meer over. Kortom doe het gewoon het hele jaar door is veel overtuigender.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven