Wat eten we op zaterdag? Onze standaard snackdag…

Patat, pannenkoeken, pizza, poffertjes; vroeger waren deze lekkernijen allemaal traktaties voor als er een keer iets speciaals was, of als er iets te vieren was. Zo herinner ik me nog goed dat bij de intocht van Sinterklaas we standaard patat kregen. Pizza? Dat kregen we voornamelijk wanneer er iemand jarig was. Wat eten we op zaterdag was geen vraag die ik aan mijn moeder hoefde te stellen. Mijn moeder was, voor zover ik het mij herinneren kan, altijd goed bezig met gevarieerd eten. Of we het nou lusten of niet, er stond vaak iets anders op tafel en de snacks bleven bewaard voor feestjes of andere bijzonderheden.

wat eten we op zaterdag

Wat eten we op zaterdag? Patat op het menu

Toen ik een relatie kreeg met Henk veranderde ook mijn eetpatroon. Henk woonde al een tijdje op zichzelf en had van de zaterdag een standaard snackdag gemaakt. Wat wil je ook, voor een man die alleen woont en de zaterdag gebruikt om te klussen. Die gaat echt niet op zaterdagavond nog uitgebreid staan kokerellen. Omdat ik veel werkte op zaterdag nam ik die gewoonte over. Eerlijk is eerlijk; het heeft me flink wat kilo’s zwaarder gemaakt. Of ik daar rouwig om ben? Het ene moment wel, dan baal ik ervan dat ik niet meer zo slank ben als vroeger. Het andere moment kan het me echter niets schelen, dan denk ik terug aan de gezellige snackavonden én besef ik me dat die extra kilo’s echt niet alleen van de friet of de frikandellen komen, maar dat ook m’n zwangerschap de nodige extra kilo’s heeft veroorzaakt. En daar heb ik dan weer vrede mee.

Feestmaaltijden op zaterdag

Met een baby in huis is uitgebreid kokerellen ook niet altijd even handig. Onze ‘zaterdag patatdag’ blijft daardoor nog steeds in stand. Ik heb wel het plan opgevat om deze gewoonte langzaamaan te doorbreken. Ik heb namelijk hele goede herinneringen aan de keren dat wij thuis patat aten of bij uitzondering een keer een pizza kregen. Voor ons dochtertje lijkt het mij zo leuk dat dit voor haar ook iets speciaals wordt. Dat wanneer ze jarig is ze zelf mag bepalen wat we gaan eten, en dat dit voor haar dan echt een feestmaal is.

Patroon doorbreken

Ik merk inmiddels wel dat het lastig is om een patroon te doorbreken. Als er iets is waar ik geen zin in heb op zaterdagmiddag, dan is het wel koken. Ik ben dus ook nog een beetje zoekende naar makkelijke recepten die snel klaar zijn, en die gezonder zijn dan snacks. Ik ben best wel benieuwd hoe dit bij andere gezinnen gaat. Hebben jullie een standaard snackdag of eten jullie bijvoorbeeld iedere woensdag pannenkoeken? Mogen jullie kinderen met hun verjaardag zelf bepalen wat ze willen eten en waar kiezen ze dan voor? En heb je handige tips voor die zaterdagmiddag die je eigenlijk niet in de keuken wilt spenderen? Ik hoor het graag zodat ik de ‘wat eten we op zaterdag’ vraag op een andere manier kan gaan vormgeven dan met standaard snacks.

4 gedachten over “Wat eten we op zaterdag? Onze standaard snackdag…”

  1. Voor de zaterdag maak ik altijd een grote pan groente tomatensoep, waar iedereen altijd wel trek in heeft. Daarbij staan altijd broodjes en stokbrood.
    Standaard heb ik tartaar en Amerikaan filet erbij. Ik probeer wel iedere week iets anders erbij, een ei, worstjes, frikandel, rookworst, broodje kip of hamburger er bij af te wisselen, zodat het net even anders is. Eventueel naar keuze iets van beleg als daar behoefte aan is. In de zomermaanden maak ik vaak een groot slaatje waarvan iedereen ook dol op is. Er komen vaak spontaan vrienden en kennissen langs om bij te schuiven. Ik probeer er wel steeds een beetje afwisseling bij aan te brengen

  2. Hier ook vaak in het weekend zaterdag of zondag patat.
    Op donderdag vaak pannekoeken, na een lange dag waar wij werken en de jongens op de school, bso en opvang zijn geweest, hou ik het graag gezellig. Vaak wel op deze dagen extra fruit of bijv komkommer.
    Maar lees graag mee voor tips voor makkelijk, snel eten!
    Soep willen de jongens niet…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven