Wat eten we vandaag? 5 tips om deze frustrerende vraag te vermijden!

Wat eten we vandaag? Ik kan er soms bijna radeloos van worden, het bedenken wat er vandaag weer gegeten moet worden. Tel daar twee vragende kinderen bij op die -net als bij Ellen- de vraag ‘wat eten we‘ dagelijks meerdere malen opvoeren en je hebt me op de kast. Met regelmaat vraag ik daarom op Facebook om inspiratie van jullie 😉 . En daar pik ik dan altijd iets uit, maar tóch is het vaak zo dat ik -terwijl ik aan het kiezen ben- ook hardop mijn twijfels uitspreek. ‘Mmmm… zouden de kinderen dit wel lekker vinden?’, ‘Is het hier niet te koud voor?’, ‘of juist te warm?’. Er is altijd wel iets wat me aan het twijfelen brengt, zo stom!

En als ik dan eenmaal zover ben dan moet ik nog naar de winkel om het ‘wat eten we vandaag’ recept ook nog bij elkaar te scharrelen voordat ik kan beginnen met kokkerellen.

Het is voor mij de meest frustrerende vraag van de dag en daar ga ik een eind aan maken. Is dit herkenbaar voor je? Dan heb ik een mooi advies… lees even verder en voer mijn tips ook in jouw huis door 😉 .

Weg met de frustratie van ‘wat eten we vandaag’

Ik heb er eens goed over nagedacht op welke manier ik zelf meer rust kan krijgen over dit onderwerp dat dagelijks door mijn hoofd spookt. En ik kom voor mezelf op de volgende antwoorden:

  1. Ik ga wat kookdagen doorgeven aan mijn partner in crime 😉
  2. Regelmatig wisselen van supermarkt voor je boodschappen
  3. Gebruik maken van maaltijdboxen
  4. Grotere porties koken
  5. Ook leuk: doe eens een random weekje!

wat eten we vandaag, 5 tips

1. Kookdagen afspreken!

Afijn, de nieuwe afspraak met betrekking tot koken en kookdagen lijkt me een hele goeie. Manlief mag 2 dagen per week aan de bak, die afspraak heb ik alvast gemaakt. Met mezelf. De andere persoon in kwestie is er nog niet van op de hoogte, maar dat volgt na dit blog 😉 . Papa kookt ook regelmatig! YEAH!

Met een minimum van 2x per week gaat de man die hier in huis het vlees snijdt ook de groenten en dergelijke snijden. Die 2 dagen ben ik namelijk in staking. Niet alleen handig omdat het mij tijd bespaart en ik lekker nog even verder kan schrijven… nee, het scheelt me ook een hoop vragen die ik gelijk kan terugketsen! Krijg ik van de kids de vraag ‘Mam, wat eten we vandaag?’, dan kan ik in ieder geval 2 keer per week gaan roepen: ‘Dat weet ik niet, vraag maar aan papa!’ Dat, plus de standaard frietdag op vrijdag maakt dat ik 3 dagen per week mijn hersens niet hoef te pijnigen over deze meest frustrerende vraag van de dag. Oh nee… 4 dagen, want op donderdag eten we vaak bij mijn schoonouders : razz: .

2. Wisselen van supermarkt

Ik heb gemerkt dat je -als je steeds in dezelfde supermarkt je boodschappen doet- je steeds naar dezelfde dingen grijpt die je altijd in huis hebt. Er zijn zelfs hele gangen waar ik bij ons in de supermarkt nooit kom omdat ze gewoon niet in mijn systeem zitten.

Ik heb me dus voorgenomen om wat vaker naar andere supermarkten te gaan. Daar ben ik meer aan het rondkijken en zoeken en dan valt mijn oog ook sneller op producten die ik (nog) niet ken, of die we niet vaak gebruiken. Zo kan er ongetwijfeld ook eens wat vaker iets verrassends op het menu komen.

wat eten we vandaag

3. Gebruik maken van maaltijdboxen

Deze week heb ik een maaltijdbox van Hellofresh ontvangen. Niet alleen heel fijn omdat je de deur niet uithoeft voor de boodschappen. Het grootste voordeel is dat de vraag ‘Wat eten we vandaag’ geen vraag meer is. Dat antwoord wordt geregeld door de leverancier van de maaltijdbox.

Bestel je vaker bij ze, dan kan je wél een keuze maken uit de (10!) gerechten die ze voor de volgende week op het menu hebben staan zodat je precies die gerechten kiest die het beste bij jullie smaak passen. Ben je zelfs daar te ‘lui’ voor? Dan stel je gewoon eenmalig je voorkeuren in en maken zij de keuze voor je.

Persoonlijk vind ik 5 dagen in de week wat veel, maar 3 dagen of 4 dagen avondeten in zo’n box is perfect! Zeker als de Man in huis zijn taak qua kookdagen serieus neemt 😉 . Ben je zo klaar met denken voor de hele week.

Wist jij trouwens dat ze bij Hellofresh inmiddels enorm flexibel zijn? Dat is wel eens anders geweest, maar tegenwoordig kan je heel eenvoudig zo nu en dan een week overslaan als je wilt, of er zelfs voor kiezen om standaard eens per 2 weken  of eens per maand een box te ontvangen in plaats van bijvoorbeeld iedere week. Ook handig!

Tip: Wil jij ook graag eens de Hellofresh box proberen? Ik mag je nu met de code FLEXUB8 een korting van € 25,00 aanbieden op de bestelling van je eerste box. Dat is een fikse korting en mooi meegenomen toch? Deze code is geldig tot t/m 30 juni 2017, dus probeer het snel uit!

4. Grotere hoeveelheden koken

In de weken dat ik geen maaltijdbox in huis heb zorg ik ervoor dat ik makkelijke gerechten kook die ik in grotere hoeveelheden kan koken, zoals bijvoorbeeld pasta of nasi. Super lekker en net zoveel werk om een pan voor 8 personen te maken als eentje voor 4. De helft vries ik dan in en die eten we dan in de week erop weer. Bak ik er een eitje bij en klaar ben ik! Ik hoef niet na te denken én ik heb er weinig werk aan.

Wat me trouwens de afgelopen week is opgevallen is dat we van de maaltijden van Hellofresh ook altijd nog 1 of 2 porties overhouden. Die bewaar ik dan natuurlijk ook, gewoon tot de volgende dag. Maak ik er de volgende dag een heerlijke salade bij en hoppa, weer een dag de vraag ‘wat eten we vandaag?’ overleefd! Heb ik deze week 2x kunnen doen, met de risotto én de spaghetti.

wat eten we vandaag
En zo zag de risotto eruit…

Enorm lekkere recepten trouwens, waarvan ik natuurlijk de kaart met het recept bewaard heb, deze maak ik zelf namelijk graag nog een keer. En als ik dan mijn map met recepten helemaal vol heb met favorieten, dan doe ik een keer een ‘random weekje’.

5. Random weekje

Ben jij zo’n type wat absoluut niet van verrassingen houdt? Dan is deze tip niets voor jou. Ben jij wel in voor een surprise, dan moet je eens een random weekje houden. Dit werkt alleen als je al een heel aantal recepten verzameld hebt, in een map bijvoorbeeld.

Het werkt zo: ga aan tafel zitten met je map vol recepten voor je neus. Doe je ogen dicht. Blader door de map en ‘prik’ met je vinger een recept. Niet stiekem kijken terwijl je bladert hè! Pas als je echt een pagina gekozen hebt mag je kijken… dit wordt een van de recepten die je de volgende week gaat maken. Zo kan je er in totaal 7 prikken als je wilt 😉 . Heb je in het weekend zo bedacht wat je de week erop gaat eten… moet je alleen nog even boodschappen (laten) doen 😉 . Of online bestellen, dat kan natuurlijk ook!

Raak jij ook zo gefrustreerd van die ‘wat eten we vandaag’ vraag? Hoe los jij dat dan op?

Gebruikte foto via Shutterstock

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#broodopdeplank[/button]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven