Wat helpt tegen verkoudheid bij je kindje?

Al vanaf dat het nieuwe jaar aangevangen heeft is het bij mij thuis hoesten & proesten. Voor mijzelf vind ik het al vervelend, laat staan voor mij kids (3,5 en 1,5 jaar). Eerst hadden ze in januari de griep te pakken en nu sinds een aantal dagen een stevige verkoudheid. Dat is weer eens wat anders dan zelf doktertje spelen met je knuffels 🙁 . Maar wat helpt tegen verkoudheid bij die kleintjes?

wat helpt tegen verkoudheid

Hoe vervelend is het als je kinderen, en zeker zo klein, hoestend en proestend hangerig in de bank liggen. Dat zijn helaas van die momenten wanneer het niet echt leuk is om mama te zijn.

Wat helpt tegen verkoudheid?

Het is winter, griep seizoen in zijn volle glorie; en ondanks dat het hele gezin al een keer verkouden is geweest, is het nóg een keer op ons overgewaaid. Nou kan ik mezelf redelijk comfortabel maken, lekker onder de dekens, thee drinken, eventuele medicijnen nemen, hoesten, neus snuiten. Maar kleintjes dan? Zij weten niet (goed) hoe ze hun neus moet snuiten… zij doen niets anders dan zich ellendig voelen.

Mijn aanpak:

Voldoende drinken, je hoort het zo ontzettend vaak, maar het is echt belangrijk. Naast veel (koude)sap en water laat ik de kids ook ieder dag thee met honing drinken. Ze moeten wel veel plassen, maar hierdoor verdrijven ze sneller afvalstoffen uit hun lichaam, dus dat moet goed zijn. Het koude sap gaat de zwelling in de keel tegen en verzacht dus keelpijn. Ook de honing biedt verlichting bij keelpijn, omdat het stroperig is. Honing heeft ook een antibacteriële werking en helpt ook bij het tegenwerken van de virus.

wat helpt tegen verkoudheid

Goed eten is altijd belangrijk, maar bij griep is het toch wel belangrijk dat je iets binnen krijgt. Mijn jongste dochter eet gelukkig goed, in tegenstelling tot haar oudere broer. Dat is van nature al geen goede en geen grote eter, maar nu is het extra moeilijk om er iets in te krijgen.  Ik schil vaak een appeltje, lekker fris en veel vitamine C en bananen die naast dat ze lekker zijn ook eventuele diarree tegenhouden.

Samen met hoestsiroop hoop ik dat ze er snel weer bovenop zijn!

Meer tips om de verkoudheid tegen te gaan

Natuurlijk ben ik ook nog even op internet gaan checken voor de nodige tips. Bij mij thuis zijn we niet zo van die soepmensen maar bouillon kan een mens ook wel een oppepper geven. Ik las op internet dat de stoom van soep de luchtwegen vrijmaakt: het zou de verstoppingen in de neus en borst verlichten; en kippenvet die bij het koken loskomt zou het vermenigvuldigen van de virus stoppen. Of dit klopt dat weet ik niet, wel houdt het zout in de bouillon vocht vast natuurlijk dus in het geval van ziekte en weinig drinken kan dat zeker handig zijn. Wat helpt nog meer tegen verkoudheid?

Een tip die ik ook tegen kwam; smeer bij de kleintjes olie (zonnebloem of olijfolie is prima) onder de neus, achter de oren, op de voorhoofd en borst. De olie zou de luchtwegen vrijmaken en tegelijkertijd verzorgt de olie irritatie onder de neus. Vooral voor het slapen is dit aan te raden. Dus zet je dampo maar aan de kant, gewone olie doe het werk blijkbaar ook.

Naast deze huismiddeltjes kun je ook een en ander aanschaffen om je kindje te helpen met beter worden: Zetpillen, ideaal voor kleine kinderen, helpen bij pijn en koorts. Neusspray voor baby’s ontstopt de neus waardoor slijm makkelijker verwijderd kan worden en een kindje vrijer kan ademen, misschien wel raadzaam om een bij de arts te checken. Hoestsiroop is ook aan te raden. Verzacht en helpt bij het herstel.

Wat je in ieder geval niet moet doen is melk en zuivelproducten naar binnen werken, deze zetten aan tot slijmvorming en dat is nu net niet wat je kleintje kan gebruiken als hij of zij al vol zit 😉 .

Wat doen jullie als je kindje ziek is? Weten jullie nog andere dingen die goed helpen tegen een verkoudheid bij kleintjes (naast al die extra knuffels en kusjes die we ze geven) ?

3 gedachten over “Wat helpt tegen verkoudheid bij je kindje?”

  1. Honing! Echte honing (dus niet de goedkope van de supermarkt – het liefst gekocht bij een imker) doet zoveel wonderen. Een theelepeltje of in warme melk helpt altijd goed. Voor de rest helpt een warme douche ook goed, wel goed aankleden erna en onder de dekens. Beterschap!

  2. Lekker uitgebreid in bad. Soms wel een paar keer per dag.
    En als ze niet willen eten: Alles geven waar ze trek in hebben. Ook al is het cola (alleen voor de oudste van 7) of chips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven