5x wat ik aan mijn fantastische studententijd mis op een rijtje

Laatst fietste ik door de straat in Tilburg waar ik ooit als studente op kamers woonde. Ik kreeg een gevoel van weemoed, want ik moest zo terug denken aan mijn studententijd.

Want wat was het een heerlijke, fijne en geweldige studententijd die ik nooit had willen missen! Ik ben er dankbaar voor dat ik het geluk heb gehad dat ik kon gaan studeren. Sterker nog, ik heb twee studies gevolgd. Mijn eerste studie volgde ik in Tilburg en vervolgens ben ik nog twee jaar verder gaan studeren in Utrecht.

Ik woonde op kamers en ik vond het geweldig. Ook al betaal ik nu nog steeds mijn studielening maandelijks af. Het maakt me niet uit, want mijn studententijd was een ervaring voor het leven die ik nooit meer terug krijg. Ik ben dolgelukkig met mijn gezin, maar soms zou ik graag voor even terug willen naar mijn studententijd. Lees in deze blog waarom ik deze tijd soms mis.

studententijd, wat ik mis

Wat ik mis aan mijn studententijd

1. Vrijheid, vrijheid en nog eens vrijheid

Wat vond ik het heerlijk om zo veel vrijheid te hebben en om mijn eigen tijd in te delen zoals ik het wilde. Uiteraard moest er gestudeerd worden en had ik bijbaantjes, maar daarnaast was er nog genoeg tijd over om leuke dingen te doen. Behalve de verantwoordelijkheid voor mijn studie, had ik tijdens mijn studententijd genoeg vrijheid om mijn eigen tijd in te delen. Het was zo’n ander leven dan wat ik nu heb met alle verplichtingen die er bij komen kijken. denk daarbij aan een baan, een eigen huis en een dochter om voor te zorgen. Soms lijkt het wel alsof elk uurtje van de dag volgepland is met dingen die moeten gebeuren. Wat was die vrijheid toch fijn!

2. Iedere week op stap

Standaard ging ik stappen op donderdag avond. Een dan waren er daarnaast nog af en toe de vrijdagen om erop uit te gaan. En laten we de zaterdagen niet vergeten waarbij er huisfeestjes of studentenfeestjes gegeven werden. Hoe dan ook, er was tijdens mijn studententijd altijd wel een reden om op stap of naar een feestje te gaan. Ook al had ik de dag erna een college wat ik niet wilde missen, ik had zo veel energie dat een avondje stappen er wel bij kon. De dag daarna kon ik toch wel weer uitslapen. Wat mis ik soms die ouderwetse stapavondjes waarbij ik met vriendinnen wijn dronk in de kroeg,  luidkeels meezong met Anouks ‘Nobody’s Wife’ en ’s nachts lachend en kletsend naar huis fietste.

Lees ook: Dromen, durven doen

3. Altijd vriendinnen of huisgenootjes om je heen

Lekker lang kletsen, thee leuten of een wijntje drinken en bijpraten. Als ik wilde was er altijd wel een vriendin of huisgenootje om me heen met wie ik kon kletsen. Ik voelde me daardoor nooit alleen en dat vond ik heel prettig.

Omdat je elkaar zo vaak ziet, heb je tijdens je studententijd grote kans dat je daardoor vrienden voor het leven maakt. Ook ik heb er vriendinnen aan over gehouden. Maar wat mis ik soms die studententijd waarin ik gewoon kon binnenlopen bij een huisgenootje voor thee of spontaan even de stad in ging met een vriendin voor een lunch om vervolgens weer de boeken in te duiken. Dat spontane, dat zit er gewoon niet meer in. Al mijn vriendinnen hebben namelijk net als ik een drukke agenda met een baan en een gezin. En dat is bijna niet te combineren met spontane afspraken.

4. Nieuwe en interessante kennis vergaren

Als je studeert leer je uiteraard heel veel nieuws. En ook dat vond ik heel fijn. Colleges volgen, stages lopen, boeken lezen. Ik haalde er veel voldoening uit om steeds nieuwe dingen te leren en had tijdens mijn studententijd het gevoel dat de wereld voor me open lag. Ik was dan ook super trots dat ik uiteindelijk met twee diploma’s op zak de collegebanken verliet op weg naar het werkende leven. Nu ik inmiddels al meer dan tien jaar dezelfde baan heb, merk ik dat ik nog steeds zin heb om nieuwe dingen te blijven leren. Daarom volg ik regelmatig cursussen of een opleiding om in die behoefte te voldoen, maar dat combineren met het huidige leven wat ik leid is toch wat lastiger.

5. Leuke mannen ontmoeten

Van veel vrouwen hoor je dat ze hun partner tijdens hun opleiding of studententijd hebben ontmoet. En dat is niet voor niets. Ik kwam genoeg leuke mannen tegen tijdens stapavondjes, in de collegebanken en tijdens bijbaantjes. Je zit in dezelfde leeftijdsfase en vaak heb je ook dezelfde interesses. Grote kans dat dit tot een mooie match leidt. Voor mij geldt dat natuurlijk ook. Ik ontmoette leuke mannen, maar er is er maar een gebleven 😉 .

En wat ben ik gelukkig met die ene die ik tegenkwam tijdens mijn studententijd. Ik zag hem voor het eerst eerst rond een uur of drie s’nachts in de kroeg. We raakten met elkaar in gesprek en er was direct een klik tussen ons. Inmiddels zijn we 17 jaar samen, 8 jaar getrouwd en hebben we een dochter van 5 jaar. Van alle bovenstaande punten is de liefde van mijn leven toch wel het mooiste wat ik heb over gehouden aan mijn heerlijke studententijd!

Heb jij gestudeerd? En wat zijn jouw mooiste herinneringen aan je studententijd? Mis je net als ik deze tijd soms ook?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven