Wat kan factoring betekenen voor een zzp’er?

Ben jij zzp’er en vind je het vervelend dat je steeds zo lang op de uitbetaling van je factuur moet wachten? Of heb je geen goede cashflow door al die laat betalende klanten? Dan is factoring iets voor jou. Ik leg je graag uit wat het begrip factoring betekent en wat de voordelen en nadelen zijn.

Zo kan je zelf bepalen of dit wat voor je is.

Wat is factoring?

Allereerst even een korte uitleg over wat factoring precies is. Heel simpel gesteld: je ‘verkoopt’ je factuur aan een bedrijf die jouw factuur overneemt en per direct (binnen 24 uur) aan jou uitbetaalt. Je kan het eigenlijk zien als een soort ‘financiering’, of ‘voorfinanciering’ die gunstig is voor je cashflow.

wat is factoring en wat zijn de voordelen en nadelen voor zzp'er

Waarom kan factoring handig zijn voor de zzp’er?

Een zzp’er moet vaak aan veel zaken tegelijkertijd denken. Je moet zelf je uren indelen, genoeg rust nemen, een pensioenpotje opbouwen, je administratie regelen en facturen innen.

Wanneer je dit allemaal zelf doet of moet doen, lijkt een burn-out soms onvermijdelijk. Er ligt teveel op je bordje en het is fijn als je een deel van je lasten kan uitbesteden. De debiteuren- en facturenadministratie is hiervoor heel geschikt.

Waarom zou je jezelf opzadelen met deze lastige financiële klus als je ook voor factoring kan kiezen? Een ander belangrijk voordeel van factoring is het feit dat je voortaan op tijd jouw zuur verdiende geld binnenkrijgt. Ga dus op zoek naar een extern bedrijf dat jouw facturen kan beheren.

Ontvang op tijd waar jij recht op hebt

Factoring voor zzp is ideaal voor zzp’ers die dit deel van hun bedrijf liever uitbesteden. Het grootste voordeel van factoring voor zzp’ers is dat je voortaan op tijd wordt betaald. Zeker als je pas net met je eigen bedrijf gestart bent kan dat heel fijn zijn.

Als kleine zelfstandige ben je vaak afhankelijk van de grillen van grote bedrijven. Ze huren je in voor opdrachten en het duurt vervolgens weken en soms zelfs maanden voor je een keer wordt uitbetaald voor je geleverde werk.

Hun betalingstermijnen kunnen misschien niet matchen met de termijn op jouw factuur, maar grotere bedrijven hebben daar geen boodschap aan. Ze betalen gewoon wanneer het hen uitkomt. Laat dus.

Dit is erg vervelend als je afhankelijk bent van deze inkomsten. Je kan zelfs in financiële nood komen doordat opdrachtgevers te laat betalen. Door een factoringbedrijf in te schakelen komt dit niet meer voor.

Het bedrijf regelt dat jouw financiën op orde zijn en je je geen zorgen meer hoeft te maken over laatbetalers.

Het grote voordeel van het uitbesteden van facturen

Het externe bedrijf regelt zowel je debiteurenadministratie als je facturen. Simpel gezegd: je gaat je factuur verkopen aan dit bedrijf. Het factoringbedrijf koopt de factuur van je over en betaalt jou het uitstaande bedrag van de factuur. Uiteraard minus de kosten die zij in rekening brengen.

Vervolgens moet het bedrijf wachten op de betaling door jouw opdrachtgever. Het voordeel hiervan is dat je niet langer weken of maanden hoeft te wachten op je geld en meteen verzekerd bent van een stipte uitbetaling.

Het externe bedrijf is ook verzekerd van zijn geld natuurlijk, maar kan hier best wat langer op wachten. Het factoringbedrijf werkt dan ook niet gratis, dat spreekt voor zich.

Bekijk dus goed of de investering opweegt tegen de voordelen van het uitbesteden van dit financiële stukje van je bedrijf.

Voorkom dat je teveel betaalt

Door te kiezen voor factoring heb je geen gedoe met banken. Die stellen vaak hoge eisen aan zzp’ers en zijn vaak onrealistisch als het gaat om kredietwaardigheid. Nog een voordeel is het feit dat je geen hoge inkomsten hoeft te hebben.

Ook een klein of startend bedrijf kan gemakkelijk een extern factoringbedrijf inhuren, omdat dit altijd een betaalbare optie is. Je kan er ook voor kiezen om maar een deel van de facturen uit te besteden. Zo regel je een aantal van je facturen nog steeds zelf en bespaar je geld. 

De voordelen en nadelen van factoring op een rijtje

Goed. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan factoring zeker interessant zijn voor jou als zzp’er. Je doet nog wel zelf de administratie als zzp’er en de facturatie, maar als je je factuur verstuurt kan je binnen 24 uur over het geld beschikken als je factoring toepast.

Natuurlijk kent factoring ook nadelen en die liggen met name in de kosten, maar er is ook nog een ander nadeel.

Voordelen:

  • Je hebt per direct je geld, wat zorgt voor een goede cashflow.
  • Je hoeft zelf geen debiteurenbeheer meer te doen, betaalt een klant te laat, dan is dat niet meer jouw probleem.
  • Bij de meeste factoring bedrijven kan je flexibel je facturen indienen. De ene factuur wel, de andere niet bijvoorbeeld. Of gewoon eenmalig als je wilt. Dat is maar net hoe jij het in wilt richten.
  • Werk jij vaak met grote bedrijven die enorm lange betalingstermijnen hebben? Dan moet je zelf veel voorfinanciering en bestaat de kans op een faillissement als je tegenzit. Met factoring loop je dit risisco niet.
  • Moet je regematig grote investeringen doen binnen je bedrijf, dan ben je nu niet langer meer afhankelijk van de betalingsgrillen van je klant (en de hoge eisen van een bank).

Nu je weet wat factoring is en ook de voordelen hebt gelezen is het -voor een goede afweging- ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de nadelen.

Nadelen factoring:

  • Uiteraard zitten er kosten aan factoring verbonden, het is dan ook belangrijk om goed te kijken aan welk bedrijf je je facturen verkoopt. Ik heb al bedragen gezien die oplopen tot 6%, maar er zijn gelukkig ook factoringbedrijven die tussen de 1,5 en de 4% zitten.
  • De kosten zijn vaak afhankelijk van de hoogte van de factuur, maar ook de kredietwaardigheid van je klant. Werk je met klanten die minder goed uit het kredietwaardigheidsonderzoek naar voren komen, dan betaal je wellicht meer. Ook als deze klant bij jou wel altijd ‘op tijd’ betaalt.
  • Je factuur moet voldoen aan de spelregels van het factoringbedrijf.
  • Het factoringbedrijf krijgt inzicht in jouw financiële situatie door deze manier van werken.

Zou jij als zzp’er voor deze cashflowverbeteraar kiezen of liever niet?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven